Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakmanschap

Een kwaliteitsbewuste branche heeft medewerkers nodig die bevoegd, bekwaam én bevlogen zijn. De NVVK stelt kwaliteitseisen aan haar leden maar biedt met het vakmanschapsprogramma ook wat nodig is om daaraan te voldoen. We stimuleren dat financiële hulpverleners niet alleen de schulden regelen, maar dat ze ook oog hebben voor de diepere oorzaken van geldproblemen. Zo kunnen ze hulpvragers duurzamer helpen.

Waarom is dit belangrijk?

NVVK-leden onderscheiden zich van andere organisaties. Zij zijn betrouwbare partners voor overheden en schuldeisers en bieden dienstverlening op een gegarandeerd basisniveau.

Met het vakmanschapsprogramma stimuleren we onze leden om zich te blijven ontwikkelen, op de werkvloer én op managementniveau. Allemaal in het belang van de hulpvrager.

NVVK Belofte en Kwaliteitskader

Het vakmanschapsprogramma sluit aan op de NVVK Belofte en het Kwaliteitskader. De  NVVK Belofte  beschrijft vanuit het perspectief van de hulpvrager welke waarden, normen en uitgangspunten leden hanteren in hun werk.

Het  NVVK Kwaliteitskader biedt een set betekenisvolle kwaliteitsnormen die we als basis gebruiken bij de periodieke kwaliteitstoetsing van onze leden. Nieuwe NVVK-leden doorlopen bij toetreding een kwaliteitsaudit, en daarna elke drie jaar.

Groeien in vakmanschap: zo pakken we dat aan

Vakmanschap vraagt om voortdurende ontwikkeling en daar investeren we in. We organiseren zelf bijeenkomsten en trajecten die vakmanschap versterken, gevoed door de praktijk en onderbouwd met kennis vanuit de wetenschap. Daarnaast dragen we bij aan beroepsopleidingen, ontsluiten passend scholingsaanbod en ondersteunen initiatieven voor professionele ontwikkeling.

Nieuws over Vakmanschap

  1. Vierkant plaatje studiedag.jpg

    Kennis opdoen, ervaringen delen en veel ontmoeting in De Doelen in Rotterdam

    NVVK Studiedag ‘Rust brengen in roerige tijden’

    28 september 2021

    Voor het eerst sinds het najaar van 2019 houden we weer een studiedag op locatie! Met inspirerende sprekers, wervelende workshops en onbeperkt ruimte voor ontmoeting. We focussen op kwaliteit en vakmanschap in de dienstverlening. Wat straal je uit, hoe voer je het goede gesprek en wat is er nodig om hulpvragers zo snel mogelijk te helpen? De dag sluit af met een bijzondere spreker: staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen.

  2. Hanneke Mateman Movisie.jpeg

    NVVK Collegeserie start na de zomer; geef je nu op

    Wat werkt in de hulp aan mensen met geldzorgen?

    23 augustus 2021

    Stress-sensitief werken is doorslaggevend om succesvol te zijn bij het helpen van mensen met financiële zorgen. Hanneke Mateman, expert Armoede en Schulden bij Movisie, doet onderzoek naar ‘wat werkt in de aanpak van armoede en schulden’. Ze deelt haar kennis in het derde college van de ‘NVVK Collegecyclus over Geldzorgen: Een wetenschappelijke blik op financiële hulpverlening’. De collegeserie begint op 14 september.

  3. Misbruik Foto Unsplash, M.jpg

    Schouders Eronder organiseert leernetwerk

    Financieel misbruik, van vermoeden naar aanpak

    31 juli 2021

    Aankopen op naam van iemand die nergens van weet, pinpasfraude, misbruik van machtigingen en gedwongen testamentwijzigingen: financiële hulpverleners komen tijdens hun werk allerlei vormen van financieel misbruik tegen. Plegers kunnen familieleden, buren, vrienden of partners zijn. Wat kun je als schuldhulpverlener doen als je dit tegenkomt?