Overslaan en naar de inhoud gaan

Lobby

De NVVK is enerzijds een vereniging voor de aangesloten leden, maar functioneert anderzijds ook als brancheorganisatie. We zetten ons ervoor in om de belangen van financiële hulpverleners lokaal en landelijk te behartigen. We voorzien wetsvoorstellen die ons werk raken van commentaar via consultatierondes. Wanneer ministeries onze inbreng vragen namens de branche, reageren onze beleidsadviseurs daar op. Ook als er praktische oplossingen gevraagd worden voor landelijke uitvoeringsproblemen zitten we vaak aan tafel.

In de aanloop naar Kamerdebatten of commissievergaderingen voorzien we Kamerleden van relevante informatie over onderwerpen die op dat moment spelen. Landelijke en regionale media vragen ons regelmatig om ontwikkelingen op het gebied van schulden te duiden. 

Op die manier behartigen we de belangen van onze leden en van de branche van financiële hulpverleners. We merken dat de mening van de NVVK gewicht heeft, en daarom laten we ons ook regelmatig horen als ontwikkelingen om commentaar vanuit de praktijk vragen. Dat doen we ook pro-actief. Zo zorgen we ervoor dat financiële hulpverlening zich kan ontwikkelen, in het belang van hulpvragers en schuldeisers.

Uit de lobby

 1. Euro's - Unsplash - Ibrahim Boran.jpg

  NVVK Live donderdag 30 maart, kijk mee!

  De Amsterdamse schuldenrustleningen, halvering saneringstermijnen en: afsluitregels energie

  15 maart 2023 om 13:08 LobbySchuldregeling

  Om Amsterdammers met schulden sneller te helpen werkt de stad sinds enige tijd met renteloze schuldenrustleningen. Mensen met schulden tot 5000 euro krijgen snel een lening waarmee ze hun schulden -na sanering- af kunnen lossen. We praten over de ervaring met dit middel in NVVK Live met directeur Mario Visser van Kredietbank Amsterdam. Ook te gast is Jos Versteeg, incassomanager van corporatie Woonstad Rotterdam en beleidsadviseur van de NVVK Ellen Hennekens. 

 2. Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden_oktober, november en december 2022.jpg

  Nieuwe NVVK/Divosa-monitor: toeloop schuldhulp blijft nog uit

  17 februari 2023 om 14:01 Lobby

  De energieprijzen gingen door het dak en de boodschappen werden flink duurder, naast de stijging van andere vaste lasten. De ontwikkelingen leiden nog niet tot een grote toeloop naar schuldhulpverlening, blijkt uit de nieuwste monitor van NVVK en Divosa.

 3. Tweede kamer.jpg

  NVVK in brief aan Tweede Kamer: Verschillen tussen gemeenten zijn te groot

  'Schep ruimte voor versnelling minnelijk traject'

  2 februari 2023 om 12:33 LobbyNVVK Arrangement

  Woon je in een gemeente die actief werkt met NVVK-convenanten, collectief schuldregelen, saneringskredieten en het Schuldenknooppunt, dan worden je schulden een stuk sneller geregeld dan wanneer je in een gemeente woont die al deze procesversnellers nog mist. De verschillen tussen gemeenten zijn te groot, schrijft de NVVK aan de Kamerleden die deel uitmaken van de parlementaire commissie voor Armoede- en schuldenbeleid.