Overslaan en naar de inhoud gaan

Financiële begeleiding

Stabilisatie, budgetbeheer en -coaching, DFD & advies

Financiële begeleiding

Schuldhulpverlening bevat naast het regelen van schulden ook verschillende vormen van financiële begeleiding: stabilisatie, duurzame financiële dienstverlening, budgetbeheer en budgetcoaching. Behalve stabilisatie kunnen deze producten ook los van een schuldregeling worden ingezet.

Snel naar:

Stabilisatie

Stabilisatie is het in evenwicht brengen en houden van inkomsten en uitgaven van iemand met schulden als een minnelijke schuldregeling mogelijk lijkt. Voor dat evenwicht moet iemand zoveel mogelijk inkomsten genereren en zo min geld uitgeven om maximaal te kunnen aflossen.  Stabilisatie is alleen mogelijk als iemand met schulden niet in een crisissituatie zit. De stabilisatiefase duurt maximaal 4 maanden.

In de stabilisatiefase krijgt iemand met schulden soms ook ondersteuning in de vorm beschermingsbewind, budgetbeheer of budgetcoaching. Ook bieden NVVK-leden in deze fase soms flankerende hulp om achterliggende psychosociale problematiek op te lossen die een schuldregeling in de weg staat. Ook andere hulpverleners kunnen flankerende hulp bieden.

Duurzame financiële dienstverlening

Duurzame financiële dienstverlening (DFD) is het in evenwicht brengen en houden van inkomsten en uitgaven van iemand met schulden als een schuldregeling (nog) niet mogelijk lijkt. Met DFD zorgt de schuldhulpverlener dat iemands financiële omstandigheden niet verder verslechteren, soms als onderdeel van een hulpverleningsketen.

Ook bij DFD krijgen mensen met schulden soms aanvullende ondersteuning in de vorm van budgetbeheer, budgetcoaching of flankerende hulp. Soms zorgt dat ervoor dat iemand alsnog een schuldregeling kan krijgen.

Budgetbeheer

Budgetbeheer is het beheren van iemands inkomsten en het verrichten van betalingen, al dan niet als onderdeel van schuldhulpverlening. Hiermee zorgt de schuldhulpverlener dat iemand rekeningen op tijd betaalt zodat er geen (nieuwe) betalingsachterstanden of schulden ontstaan.  Anders dan bij beschermingsbewind blijft de hulpvrager de hoofdverantwoordelijkheid dragen.

De budgetbeheerder zorgt in elk geval voor vaste lasten zoals huur of hypotheek, gas, water en elektriciteit en verplichte verzekeringen (budgetbeheer basis). Afhankelijk van iemands zelfredzaamheid kunnen daar ook andere betalingen bijkomen (budgetbeheer middel). In de meest uitgebreide vorm van budgetbeheer krijgt iemand alleen nog maar leefgeld (budgetbeheer totaal).

Budgetbeheer wordt vaak gecombineerd met budgetcoaching. Naarmate iemand daardoor meer financiële vaardigheden aanleert kan het budgetbeheer worden afgebouwd.

Voor mensen die zelfredzaam zijn of kunnen worden is budgetbeheer soms een alternatief voor schuldenbewind, zie ook de pagina samenwerking bewind-gemeenten.

AFM-vergunning via Stichting Toezicht Bemiddeling Beheer Gelden

Om op iemands naam een rekening te openen voor budgetbeheer heb je een bemiddelingsvergunning van de AFM nodig. De NVVK heeft daarvoor de Stichting Toezicht Bemiddeling Beheer Gelden opgericht die een vergunning heeft waarvan NVVK-leden gebruik kunnen maken. Daarvoor moeten ze zich tegen betaling aansluiten bij de stichting. Voor beschermingsbewindvoerders en gemeenten geldt die vergunningsplicht niet.

Budgetcoaching

Budgetcoaching zorgt voor overzicht over inkomsten en uitgaven met een budgetplan dat past bij iemands persoonlijke situatie. De budgetcoach leert iemand ook zijn eigen financiële administratie bijhouden. Het doel is om iemand financieel zelfredzaam te maken.

Informatie en advies

Soms heeft een hulpvrager genoeg aan het ontsluiten van informatie over financiële keuzes om de financiën zelfstandig te regelen of aan hulp van vrijwilligers, maatschappelijk werk of onderwijsinstellingen. Dan kan de schuldhulpverlener volstaan met informatie en advies.

Voor leden

Leden van de NVVK moeten voldoen aan de kwaliteitseisen voor deze producten die de NVVK vastlegde in modules.

Modules

Bekijk de pagina Gedragscodes en Modules voor een overzicht.

Voorbeeldovereenkomsten

Nieuws over financiële begeleiding

  1. logo nvvk expeditie rechthoek.jpg

    Blog van NVVK expeditieleider Nico Wuarbanaran

    Riemen vast, 2 missies volbracht!

    9 januari 2024 Financiële begeleidingNVVK Arrangement

    De NVVK Expeditie is op weg! Negen dappere teams van gemeenten uit het hele land zijn klaar om de ruige terreinen van de schuldhulpverlening te verkennen. Ze trekken over ongebaande paden en leren van elkaars obstakels en ontdekkingen. Verwacht een reis vol steile leercurven, inspirerende inzichten en onverwachte ontdekkingen! Nico Wuarbanaran is jullie expeditieleider en doet de komende weken verslag van deze heroïsche tocht.

  2. Huishoudboekje Foto Mathieu Stern-unsplash.jpg

    Utrechts Huishoudboekje dat tekorten voorschiet verdient navolging

    Een financiële buffer voor hulpvragers: waarom het werkt

    13 december 2023 PreventieFinanciële begeleiding

    Heb je financiële zorgen en woon je in Utrecht, dan biedt de gemeente je de mogelijkheid van budgetbeheer, onder de naam 'Utrechts Huishoudboekje'. Bijzonder is dat de gemeente zonodig je vaste lasten voorschiet als er een maand is waarin je zelf minder inkomsten hebt dan er voor alle betalingen nodig zijn.

  3. VNG Routekaart 8 fasen.jpg

    Kom 14 december naar onze sessie Basisdienstverlening

    Budgetbeheer in Den Bosch: minder telefoontjes, meer regie

    7 december 2023 Financiële begeleidingSaneringskredietNVVK Arrangement

    Beleidsadviseur Martijn Schut is een van de sprekers op onze Donderdagmiddagsessie over de Basisdienstverlening. Hij neemt je mee in de wereld van het Bossche Budgetbeheer en de Utrechtse aanpak qua begeleiding van hulpvragers. Meld je aan!