Sinds 2012 is de gemeente volgens de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) verantwoordelijk voor schuldhulpverlening. Iemand met schulden kan zich melden bij de gemeente of bij de organisatie die schuldhulpverlening voor de gemeente uitvoert. De gemeente kan er ook door vroegsignalering achter komen dat iemand een betalingsachterstand heeft en hulp aanbieden.
Ons werkveld
Saneringskredieten en sociale leningen
Saneringskredieten helpen om schulden doeltreffend te regelen. Ze brengen rust in het schuldhulptraject, verlagen de administratieve last en zorgen voor overzicht voor hulpvrager en schuldhulpverlener. Op deze pagina lees je hoe saneringskredieten en ook sociale leningen werken, en wanneer je ze inzet in de financiële hulpverlening.
Lees meer
Samenwerking met schuldeisers
Veel organisaties krijgen wel eens te maken met betalingsachterstanden bij hun klanten. Soms kunnen debiteuren de vordering simpelweg niet betalen vanwege geldproblemen. Bij ernstige financiële problemen kunnen ze een beroep doen op schuldhulpverlening. NVVK-leden bemiddelen tussen debiteur en schuldeisers en maken samen met de debiteur een plan om zoveel mogelijk schulden betaald te krijgen. Als volledige betaling niet mogelijk blijkt, is het de bedoeling om de schulden te saneren. Daarbij besteedt de schuldhulpverlener veel aandacht aan de positie van schuldeisers. Wat betekent het voor jou als je debiteur schuldhulp krijgt?
Lees meer
Financiële begeleiding
Schuldhulpverlening bevat naast het regelen van schulden ook verschillende vormen van financiële begeleiding: stabilisatie, duurzame financiële dienstverlening, budgetbeheer en budgetcoaching. Behalve stabilisatie kunnen deze producten ook los van een schuldregeling worden ingezet.
Lees meer
Beschermingsbewind
Sinds 2016 is beschermingsbewind als sociaal-financiële dienstverlening ook een van de werkvelden van de NVVK. De NVVK zet zich in voor de kwaliteit van beschermingsbewind en een goede aansluiting van schuldenbewind in de schuldhulpverleningsketen.
Lees meer
Gedragscodes en modules
Alle NVVK-leden voeren hun dienstverlening uit binnen de kaders van de Gedragscodes Schuldhulpverlening, Sociale Kredietverlening en Bewindvoerders Wsnp, voor zover zij deze diensten verlenen. Voor het proces en de werkzaamheden volgen NVVK-leden de modules die voor de verschillende onderdelen zijn vastgesteld.
Lees meer