Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarborgfonds Saneringskredieten

Saneringskredieten inzetten zonder risico

Waarborgfonds saneringskredieten

Om gemeenten te helpen bij het verstrekken van saneringskredieten werkt de NVVK al ruim een jaar aan een Landelijk Waarborgfonds Saneringskredieten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft er inmiddels geld voor vrijgemaakt in het kader van de bestrijding van de economische gevolgen van corona. De betrokken partijen overleggen nog over de exacte vormgeving van het fonds.

Wat is een saneringskrediet?

Met saneringskredieten worden alle schuldeisers in één keer aan het begin van het traject afgelost. De schuldeisers krijgen allemaal binnen korte tijd een deel van hun vordering uitgekeerd en hoeven daarna geen contact meer te onderhouden over de schuld. Om dit te betalen sluiten klanten een krediet af dat ze in 3 jaar moeten aflossen.

Een saneringskrediet geeft mensen met schulden sneller schuldenrust en schuldeisers en gemeenten minder administratieve rompslomp. De NVVK stimuleert gemeenten om in principe saneringskredieten in te zetten, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om dat niet te doen.

Waarom een landelijk waarborgfonds?

Gemeenten zijn soms huiverig om borg te staan voor het door een kredietbank verstrekte krediet, ook al blijkt het risico in de praktijk verwaarloosbaar: in 97% van de klanten lost het saneringskrediet af. Daarom werkt de NVVK al ruim een jaar aan de realisatie van een Landelijk Waarborgfonds Saneringskredieten. Met het geld uit dat fonds moeten gemeenten dan hun risico kunnen afdekken.

Meer informatie

Over saneringskredieten

Over het waarborgfonds

Nieuws over Waarborgfonds saneringskredieten

 1. Beeldmerk-Wsk-rgb-1000px-rechthoek.jpg

  Fonds maakt inzet saneringskrediet voor elke gemeente mogelijk

  Zwolse Kredietbank tekent als eerste contract met Landelijk Waarborgfonds

  20 april 2022 SchuldregelingSaneringskredietNVVK Arrangement

  Als eerste gemeente heeft Zwolle een overeenkomst gesloten tussen haar kredietbank en het Landelijk Waarborgfonds Saneringskredieten. Aansluiten bij het Waarborgfonds betekent voor gemeenten die al met saneringskredieten werken, de mogelijkheid om het instrument nog veel vaker in te zetten. Gemeenten die tot nu toe nog geen saneringskredieten verstrekten, kunnen daar na aansluiting bij het Waarborgfonds mee beginnen.

 2. NVVK Live.jpg

  NVVK Live donderdag 24 februari

  Wethouder Linda Voortman (Utrecht), voorzitter EnergieNederland Cora van Nieuwenhuizen en: baanbrekend nieuws over schuldenrust

  24 februari 2022 SchuldregelingSaneringskrediet

  In de tweede aflevering van NVVK Live, de talkshow vanuit het verenigingskantoor van de NVVK, ontvangen we wethouder Linda Voortman van Utrecht en Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van de koepel van energiebedrijven EnergieNederland. Ook hebben we baanbrekend nieuws over schuldenrust. Meekijken en luisteren via Teams kan via deze link.

 3. NVVK Live.jpg

  60 minuten talkshow met boeiende gasten en informatieve gesprekken over ons werk

  Kijk hier de eerste uitzending van NVVK Live terug

  28 januari 2022 BeschermingsbewindPreventie

  Iedere laatste donderdag van de maand presenteren we NVVK Live, een talkshow over actualiteiten in de financiële hulpverlening. De eerste uitzending die we maakten, kun je nu terugkijken.