Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarborgfonds Saneringskredieten

Saneringskredieten inzetten zonder risico

Waarborgfonds saneringskredieten

Om gemeenten te helpen bij het verstrekken van saneringskredieten werkt de NVVK al ruim een jaar aan een Landelijk Waarborgfonds Saneringskredieten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft er inmiddels geld voor vrijgemaakt in het kader van de bestrijding van de economische gevolgen van corona. De betrokken partijen overleggen nog over de exacte vormgeving van het fonds.

Wat is een saneringskrediet?

Met saneringskredieten worden alle schuldeisers in één keer aan het begin van het traject afgelost. De schuldeisers krijgen allemaal binnen korte tijd een deel van hun vordering uitgekeerd en hoeven daarna geen contact meer te onderhouden over de schuld. Om dit te betalen sluiten klanten een krediet af dat ze in 3 jaar moeten aflossen.

Een saneringskrediet geeft mensen met schulden sneller schuldenrust en schuldeisers en gemeenten minder administratieve rompslomp. De NVVK stimuleert gemeenten om in principe saneringskredieten in te zetten, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om dat niet te doen.

Waarom een landelijk waarborgfonds?

Gemeenten zijn soms huiverig om borg te staan voor het door een kredietbank verstrekte krediet, ook al blijkt het risico in de praktijk verwaarloosbaar: in 97% van de klanten lost het saneringskrediet af. Daarom werkt de NVVK al ruim een jaar aan de realisatie van een Landelijk Waarborgfonds Saneringskredieten. Met het geld uit dat fonds moeten gemeenten dan hun risico kunnen afdekken.

Meer informatie

Over saneringskredieten

Over het waarborgfonds

Nieuws over Waarborgfonds saneringskredieten

 1. Carola Schouten - Martijn Beekman.jpeg

  Minister Schouten publiceert aanpak geldzorgen en schulden

  ‘Eén betalingsregeling voor betaalachterstanden bij rijksoverheid’

  13 juli 2022 WetgevingSaneringskrediet

  Betalingsachterstanden moeten we eerder signaleren en de doorverwijzing naar financiële hulpverlening moet beter, schrijft minister Schouten in een Kamerbrief waarin ze haar beleid voor de komende periode schetst. De rijksoverheid herziet haar rol als schuldeiser. Er komt meer uniformiteit en de mogelijkheid overheidsschulden te pauzeren.

 2. Beeldmerk-Wsk-rgb-1000px-rechthoek.jpg

  'Werken met saneringskredieten wordt nieuwe standaard'

  Kredietbank Nederland treedt toe tot Waarborgfonds saneringskredieten

  30 juni 2022 Saneringskrediet

  Kredietbank Nederland, de landelijk werkende kredietbank waar 84 gemeenten bij aangesloten zijn, heeft besloten haar saneringskredieten voortaan te borgen via het Waarborgfonds saneringskredieten. Wanneer een hulpvrager faalt bij het afbetalen van zijn saneringskrediet, zorgt het Waarborgfonds ervoor dat het de betrokken gemeente geen geld kost.

 3. Beeldmerk-Wsk-rgb-1000px-rechthoek.jpg

  Informatiesessies op 7 juli, 4 augustus en 13 september

  Wil jij ook saneringskredieten verstrekken? Sluit je gemeente aan bij het Waarborgfonds

  15 juni 2022

  Het Waarborgfonds Saneringskredieten (Wsk) is opgericht om de inzet van saneringskredieten aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor gemeenten. Dat doet het Wsk door borgstellingen af te geven. Het Waarborgfonds neemt hiermee het risico voor gemeenten weg. Werkt jouw gemeenten nog niet met saneringskredieten? Laat je informeren op onze informatiebijeenkomsten.