Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarborgfonds Saneringskredieten

Saneringskredieten inzetten zonder risico

Waarborgfonds saneringskredieten

Om gemeenten te helpen bij het verstrekken van saneringskredieten werkt de NVVK al ruim een jaar aan de realisatie van een Landelijk Waarborgfonds Saneringskredieten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft er inmiddels geld voor vrijgemaakt in het kader van de bestrijding van de economische gevolgen van corona. Over de exacte vormgeving van het fonds vindt nog overleg plaats tussen de betrokken partijen.

Wat is een saneringskrediet?

Het saneringskrediet is een schuldregelingsvorm. Met deze lening wordt de totale schuld afgekocht tegen finale kwijting. Bij het schuldhulpverleningstraject wordt berekend hoeveel de klant van zijn budget maandelijks kan betalen gedurende het 3 jaar durende traject. Dit bedrag bepaalt hoeveel de schuldeisers van hun openstaande vordering terug kunnen ontvangen. Bij een saneringskrediet ontvangen de schuldeisers na akkoord direct hun geld minus de rentekosten van het krediet.

Het saneringskrediet levert voordelen op:

 • Het biedt rust en overzicht voor mensen met schulden
 • Het is een snelle manier van schulden regelen voor schuldhulpverleners
 • Het is aantrekkelijk voor schuldeisers omdat ze het dossier snel kunnen sluiten
 • Het creëert tijd bij schuldhulpverleners om te werken aan duurzame gedragsverandering bij hulpvragers

Waarom een Waarborgfonds?

Het Waarborgfonds maakt het voor gemeenten makkelijker voortaan saneringskredieten in te zetten om schulden te regelen. Werken met saneringskredieten effent voor gemeenten ook de weg om aan te sluiten bij Collectief Schuldregelen, een methode die uitgaat van de inzet van saneringskredieten in plaats van de klassieke en tijdrovende schuldbemiddeling.

Voor schuldeisers en schuldhulpverleners wordt door inzet van het saneringskrediet het minnelijke traject met 30 maanden verkort. Voor de schuldeiser bespaart het saneringskrediet incassokosten en kosten van (loon)beslagen. Zij krijgen in enkele weken duidelijkheid en ontvangen direct het afgesproken bedrag in plaats van een 3-jarig administratief bewerkelijk minnelijk traject.

Voor de schuldhulpverlener ontstaat een enorme reductie van administratieve rompslomp.

Gemeenten kunnen hun risico bij het verstrekken van saneringskredieten afdekken met de middelen die gereserveerd zijn voor het Waarborgfonds. In de praktijk blijkt overigens dat 97% van de hulpvragers hun saneringskrediet keurig binnen de afgesproken tijd afbetaalt. Veel gemeenten hebben een relatie met een Sociale Kredietbank om saneringskredieten te verstrekken. Gemeenten die zo’n relatie niet hebben, kunnen in de toekomst een beroep doen op het Waarborgfonds.

De verstrekking van saneringskredieten is onderdeel van het NVVK-arrangement, 3 initiatieven voor versnelling van de schuldhulpverlening. De andere twee zijn Collectief Schuldregelen en het Schuldenknooppunt.

Meer informatie

Nieuws over Waarborgfonds saneringskredieten

 1. Overhandiging handboek aan Dick van Manen

  'Saneringskrediet neemt stress weg'

  Handboek Saneringskrediet aangeboden aan Amersfoortse wethouder Van Eijk

  1 juni 2021 Schuldregeling

  Saneringskredieten vinden landelijk steeds meer ingang, maar nog steeds zijn er gemeenten die ze niet of nauwelijks inzetten. Bijvoorbeeld omdat ze te weinig afweten van het instrument. Voor die gemeenten is er nu het Handboek Saneringskrediet van de NVVK. NVVK-bestuurslid en directeur van Stadsring51 Dick van Maanen bood de Amersfoortse wethouder Werk & Inkomen Cees van Eijk het eerste exemplaar aan.

 2. Financiele-schuldhulp-anno-2021.jpg

  Snel inzicht in alle belangrijke onderwerpen

  Handig: één plaat met alles wat we doen

  7 mei 2021 BeschermingsbewindSchuldeisersSociale Kredietverlening

  Wie nieuw is in de wereld van schuldhulpverlening en beschermingsbewind heeft tijd nodig om te begrijpen wat de relatie is tussen alle onderwerpen waar de NVVK en haar leden zich mee bezighouden. Deze plaat geeft je inzicht.

 3. Joke de Kock.jpg

  “Waarborgfonds betekent een enorme versnelling in het schuldenregelen”

  18 september 2020

  De NVVK lobbyde jarenlang voor de komst van een Waarborgfonds saneringskredieten. Oud-voorzitter Joke de Kock, NVVK-voorzitter van 2010 tot 2017 en manager Schuldhulpverlening in Tilburg, is heel blij dat het er nu komt. De ervaringen van Tilburg met het instrument zijn louter positief.