Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over financiële hulpverlening. Een deel daarvan is openbaar, een ander deel uitsluitend toegankelijk voor NVVK-leden.

  1. Handleiding werken met het NVVK Arrangement

    Werken met het NVVK Arrangement versnelt het regelen van schulden waardoor je meer tijd overhoudt voor begeleiding. Ook schuldeisers zijn enthousiast omdat het regelen van schulden administratief efficiënter verloopt. Lees onze handleiding om meer te weten te komen over het NVVK Arrangement. 

    lezen
  2. Vergelijkingstool Msnp versus Wsnp

    Bureau Wsnp biedt, in samenwerking met de NVVK, de 'vergelijkingstool' aan, waarmee de kosten en baten van het minnelijk traject vergeleken worden met de kosten en baten van het Wsnp traject.

    lezen
  3. Toelating tot de Wsnp

    Als het iemand met schulden niet lukt om met schuldeisers tot een minnelijke schuldregeling te komen kan hij de rechter om toelating tot een wettelijke regeling voor de schulden vragen. Dat is het wettelijke traject via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Om in aanmerking te komen voor de Wsnp moet iemand een verzoekschrift indienen en aan bepaalde voorwaarden voldoen.

    lezen
  4. Wie krijgt voorrang bij een vordering?

    Preferentielijst

    De ene vordering is de andere niet; sommige partijen hebben wettelijk voorrang, en daar moet je als schuldhulpverlener geen fouten in maken. Om je te helpen publiceert Bureau Wsnp de Preferentielijst.

    lezen
  5. NVVK Notitie

    Regresrecht

    Regelmatig worden door leden vragen gesteld over hoe om te gaan met een toekomstig regresrecht. Vanuit de rechtspraak weten we dat het in ieder geval niet mogelijk is om met succes een rechtsreeks verzoek tot toelating tot de schuldsaneringsregeling (Wsnp) te doen, om op die wijze de toekomstige regresvordering onder de werking van de schone lei te laten vallen. Doel van deze notitie is om de leden handvatten te geven hoe omgegaan kan worden met het (toekomstige) regresrecht binnen een minnelijke schuldregeling. Daarnaast wordt ingegaan op het punt van verjaring. 

    lezen
  6. Infographic

    De hardheidsclausule

    Klanten die eigenlijk niet voldoen aan de voorwaarden van de Wnsp worden soms toch toegelaten als je een beroep doet op de hardheidsclausule. Dat is mogelijk wanneer er een stabiele verandering in het gedrag is waardoor de oorzaak van de schuldproblematiek is weggenomen.

    lezen
  7. Checklist verzoekschrift Wsnp voor schuldhulpverleners

    Een rechter heeft maar kort de tijd om een verzoekschrift Wsnp te beoordelen. Voor de cliënt hangt er veel van af: wel of geen schuldsanering? Met deze checklist zorg je dat de stukken compleet zijn. Ook krijg je tips om de kans te vergroten dat de rechter je aanvraag goedkeurt.

    lezen
  8. Dwangakkoord

    In een verzoekschrift dwangakkoord (art. 287a Fw) licht een schuldenaar toe waarom hij vindt dat één of meerdere schuldeisers moet(en meewerken aan een buitengerechtelijk akkoord.

    lezen
  9. Formats producten schuldhulpverlening

    Op deze pagina vind je een overzicht alle formats aan die te maken hebben met de producten van schuldhulpverlening.

    lezen
  10. Jurisprudentie: uitspraken Wsnp

    Op deze pagina vind je alle relevante uitspraken terug van de Hoge Raad, Gerechtshoven vanaf 2016 en Rechtbanken vanaf 2017. Mis je een relevantie uitspraak? Laat het ons weten via de NVVK Community. Specifieke uitspraken kun je ook zelf zoeken op rechtspraak.nl.

    lezen