Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakmanschap

Een kwaliteitsbewuste branche heeft medewerkers nodig die bevoegd, bekwaam én bevlogen zijn. De NVVK stelt kwaliteitseisen aan haar leden maar biedt met het vakmanschapsprogramma ook wat nodig is om daaraan te voldoen. We stimuleren dat financiële hulpverleners niet alleen de schulden regelen, maar dat ze ook oog hebben voor de diepere oorzaken van geldproblemen. Zo kunnen ze hulpvragers duurzamer helpen.

Waarom is dit belangrijk?

NVVK-leden onderscheiden zich van andere organisaties. Zij zijn betrouwbare partners voor overheden en schuldeisers en bieden dienstverlening op een gegarandeerd basisniveau.

Met het vakmanschapsprogramma stimuleren we onze leden om zich te blijven ontwikkelen, op de werkvloer én op managementniveau. Allemaal in het belang van de hulpvrager.

NVVK Belofte en Kwaliteitskader

Het vakmanschapsprogramma sluit aan op de NVVK Belofte en het Kwaliteitskader. De  NVVK Belofte  beschrijft vanuit het perspectief van de hulpvrager welke waarden, normen en uitgangspunten leden hanteren in hun werk.

Het  NVVK Kwaliteitskader biedt een set betekenisvolle kwaliteitsnormen die we als basis gebruiken bij de periodieke kwaliteitstoetsing van onze leden. Nieuwe NVVK-leden doorlopen bij toetreding een kwaliteitsaudit, en daarna elke drie jaar.

Groeien in vakmanschap: zo pakken we dat aan

Vakmanschap vraagt om voortdurende ontwikkeling en daar investeren we in. We organiseren zelf bijeenkomsten en trajecten die vakmanschap versterken, gevoed door de praktijk en onderbouwd met kennis vanuit de wetenschap. Daarnaast dragen we bij aan beroepsopleidingen, ontsluiten passend scholingsaanbod en ondersteunen initiatieven voor professionele ontwikkeling.

Nieuws over Vakmanschap

  1. Banner NVVK Studiedag 7 juni 2022 755x525.jpg

    NVVK Studiedag over oog hebben voor het individu in de hulpverlening

    Ben jij er echt voor mij?

    19 april 2022

    Ben jij er echt voor mij? Voor hulpvragers maakt jouw antwoord op die vraag het verschil tussen vertrouwen of op afstand blijven. Als hulpverleners hebben we vaak heel wat vooroordelen, weerstand en wantrouwen te overwinnen. Onze studiedag biedt je handvatten om hieraan te werken.

  2. Annika van der Mee.jpg

    'Schulden zijn altijd symptoom van iets anders'

    Annika van der Mee (Rheden) is financiële hulpverlener van 2022

    12 april 2022

    Samen met Marjorie Malbons en Thushari Koppejan streed Annika van der Mee om de onderscheiding 'Financieel hulpverlener van het jaar'. Annika kreeg de meest stemmen van het publiek, en daarom werd gisteren aan haar de onderscheiding uitgereikt. Maar de winnaar benadrukte in haar reactie dat ze zich dichtbij de andere twee finalisten voelt staan. Dat bleek ook uit de publieksstemming; de drie kandidaten ontliepen elkaar nauwelijks.

  3. Carola en Annika.jpg

    Kandidaten 'Financiële hulpverlener van het jaar' in gesprek over hun werk

    Minister Carola Schouten ontmoet drie finalisten

    7 april 2022

    Thushari Koppejan, Annika van der Mee  en Marjorie Malbons kregen bij minister Schouten voor Armoedebeleid uitgebreid de gelegenheid te vertellen over wat ze tegenkomen in hun werk als financiële hulpverlener. De minister nam de tijd voor ze, werd geraakt door hun verhalen en beloofde ze alle steun om de kwaliteit van de schuldhulpverlening verder te verbeteren.