Overslaan en naar de inhoud gaan

Basisdienstverlening

Om de schuldhulpverlening in heel Nederland op hoog niveau te brengen, werken we samen met landelijke partijen (ministerie van SZW, VNG en Divosa) aan het gelijktrekken van het schuldhulpverleningsaanbod in ons land. Zodat elke Nederlander, ongeacht zijn woonplaats, een beroep kan doen op schuldhulp van hoge kwaliteit.

Snel naar 

Wat is het?

Het beoogde basisniveau in schuldhulpverlening bestaat uit 20 elementen. Bekijk ze hier alle 20, inclusief de onderliggende factsheets die je meer informatie over de elementen geven.

20250225 Overzicht elementen basisdienstverlening

Wie zijn er bij betrokken?

Na constructief overleg hebben de vier betrokken partijen (de NVVK, het ministerie van SZW, VNG en Divosa) bestuurlijke afspraken gemaakt. Daarbij verbonden de vier partijen zich aan de doelstelling: het bereiken van een basisniveau van schuldhulpverlening in elke gemeente.

Bij de voorbereiding van de bestuurlijke afspraken betrokken we onze leden en ook schuldeisers.

Ondertekening basisdienstverlening

Wat gebeurt er nu?

De 20 elementen vormen samen het basisniveau van schuldhulpverlening waar elke hulpvrager in elke gemeente een beroep op moet kunnen doen.

  • Sommige elementen worden nu al door veel gemeenten toegepast. Ze zijn al langere tijd beschikbaar; dit betekent dat gemeenten die ze nog niet hanteren, ze nu zo snel mogelijk onderbrengen in hun hulpaanbod.
  • Andere elementen komen op korte termijn beschikbaar. De vier partijen stimuleren dat elke gemeente ze, zodra dat kan, onderdeel maken van hun hulpaanbod.
  • Voor een aantal elementen geldt dat een wetswijziging nodig is. Andere elementen moeten nog ontwikkeld worden. Dat gebeurt in onderlinge samenwerking tussen de vier partijen. De gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat ook deze elementen te zijner tijd onderdeel uit gaan maken van het hulpaanbod in iedere gemeente.

Wat kan ik doen?

  • Ga in je professionele omgeving na hoe die werkt aan het tot stand brengen van het basisniveau van schuldhulpverlening.
  • Mis je elementen in het hulpaanbod van een gemeente in je werkgebied? Ga het gesprek aan met beleidsmakers of de politiek.
  • Verzamel informatie door bijeenkomsten van de partners over het onderwerp bij te wonen.
  • Deel je ervaringen met professionals en motiveer daarmee ook anderen om basisdienstverlening inhoud te geven.

Handreikingen

Gebruik onze handreikingen om basisdienstverlening inhoud te geven in jouw gemeente:

         Cover handreiking Convenant Lokale Overheid Cover Handreiking Begeleiding Basisdienstverlening

Vragen?

Nieuws over Basisdienstverlening

  1. Basisdienstverlening zonder logos 750 x 500pxanders.png

    Dataproject DDAS met CBS klaar voor de start

    ‘Gemeenten krijgen betere en completere cijfers over armoede en schuldhulp’

    14 okt 2024

    Het landelijk dataproject DDAS (Data Delen Armoede en Schulden) is klaar om te starten. Alle 342 gemeenten worden benaderd om aan te sluiten zodat ze met DDAS kunnen werken. ‘DDAS zorgt voor efficiëntere gegevensuitwisseling en minder handmatige uitvragen.’

  2. Lege portemonnee, Unsplash, Emil Kalibradov.jpg

    Terugblik infosessie NVVK-leden

    'Aansluiten bij maatschappelijke beweging voor bestaanszekerheid'

    14 okt 2024

    Bijna honderd leden namen deel aan onze informatiesessie waarin we terugblikten op de ontwikkelingen in ons werk sinds de herziening van onze Gedragscode en de aanvulling van de module 'Oplossingen' met de schuldregeling zonder afloscapaciteit. Hier een terugblik op de sessie.

  3. Basisdienstverlening zonder logos 750 x 500pxanders.png

    Laat je informeren over het 'Convenant Lokale Overheid'

    Hiermee voorkom je dat jouw gemeente twee gezichten heeft

    30 sep 2024

    Op de begane grond van het gemeentehuis komt Frank jou om hulp vragen bij zijn schulden. Op de eerste verdieping werkt je collega aan een incasso-opdracht voor Frank, omdat hij een rekening van de gemeente niet betaalde. Hoe zorg je ervoor dat jullie elkaar niet in de weg zitten?