Overslaan en naar de inhoud gaan

Basisdienstverlening

Iedereen moet in zijn eigen gemeente terecht kunnen voor goed georganiseerde schuldhulp: daar gaat het actieplan Basisdienstverlening over. Zo krijgen mensen en gezinnen die te maken hebben met problematische schulden sneller weer grip op hun leven, waar ze ook wonen.

20 elementen

Het actieplan Basisdienstverlening bestaat uit 20 elementen die elke gemeente hanteert om de lokale schuldhulpverlening op een basisniveau te brengen. Denk aan:

Het realiseren van dit basisniveau in het aanbod van schuldhulpverlening is in gemeenten nog volop in ontwikkeling. De NVVK ondersteunt hierbij, samen met het ministerie van SZW, VNG en Divosa.

De 20 door gemeenten in te voeren basiselementen zorgen samen voor een goede, herkenbare aanpak van schulden. Daarmee trekken we het gemeentelijke hulpaanbod landelijk gelijk.

Bekijk hier de factsheet met alle 20 elementen (pdf, 527 kB). Klik op een element voor meer informatie.

Hoe hiermee aan de slag? 

Nieuws over Basisdienstverlening

  1. Community 2.jpg

    Donderdagmiddagsessie 8 mei met onder meer Rozemarijn Smink (Informatiebeveiligingsdienst VNG)

    Data delen en privacy: zo doe je het goed

    29 apr 2025

    Het DDAS-project maakt lokale data over financiële hulpverlening landelijk inzichtelijk en vergelijkbaar. Supergoed dat dit binnenkort kan. Maar hoe regel je dat goed qua privacy? Meld je aan voor onze Donderdagmiddagsessie hierover.

  2. Nico Wuarbanaran Serviceteam

    Praktische ondersteuning voor schuldhulpverleners

    Ontmoet Nico Wuarbanaran van het NVVK Serviceteam

    23 apr 2025

    De accountmanagers van het NVVK Serviceteam zijn er om jou te ondersteunen. Je kunt ze inschakelen voor vrijwel alles wat jij nodig hebt om je werk zo goed mogelijk te doen. In dit artikel stellen we accountmanager Nico Wuarbanaran aan je voor.

  3. Mesis hoog.jpg

    Doe mee aan Mesis-enquête over goed triage-instrument

    Waar moet het eerste gesprek over gaan?

    4 apr 2025

    Je ontmoet je hulpvrager voor de eerste keer. Belangrijke vragen zijn dan: wie zit er precies voor je en wat heeft die persoon nodig? Daarvoor gebruik je een triage-instrument. Stichting Mesis onderzoekt wat nodig is voor de ontwikkeling van zo'n instrument, en wil daar graag jouw input bij.