Overslaan en naar de inhoud gaan

Convenant Lokale Overheid

Efficiënter schuldregelen in jouw gemeente

Convenant Lokale Overheid

Het convenant Lokale Overheid maakt het proces van minnelijke schuldhulpverlening efficiënter voor lokale overheden. Daar zijn inwoners met schulden én jouw organisatie bij gebaat. Het biedt hen sneller financiële stabiliteit en toekomstperspectief. Maar het bespaart je, als schuldeiser, ook tijd en onnodige incassokosten.

Klik hier om je aan te melden voor het convenant

Zo werkt het convenant

In het convenant maak je met NVVK-schuldhulpverleners heldere afspraken over het schuldhulpverleningstraject voor mensen met schulden. Je maakt onder meer afspraken over het tijdelijk pauzeren van de incassomaatregelen voor de inwoners van jouw gemeente. Ook spreek je af dat jouw organisatie bij voorbaat akkoord gaat met betalingsvoorstellen die de schuldhulpverlener doet.

Al aangesloten lokale overheden ervaren dat alle partijen hierdoor sneller duidelijkheid hebben en dat zij minder tijd en geld kwijt zijn. Onderhandelen over bedragen is niet nodig, want je ontvangt altijd het hoogst haalbare aanbod. Hulpverleners maken namelijk gebruik van gestandaardiseerde rekenmethodes.

Voordelen van een convenant

  • Sneller duidelijkheid
  • Mensen zijn sneller vrij van schuldzorgen
  • Overheden maken minder kosten en zijn minder tijd kwijt
  • Schuldhulpverleners zijn minder tijd kwijt aan administratie
  • Basis voor afspraken met alle lokale overheden

‘Een convenant helpt inwoners met schulden beter. Met kortere trajecten, eenvoudigere regelingen en perspectief op een toekomst zonder geldzorgen.’ (Dorrit de Jong, wethouder gemeente Zwolle)

Dorrit de Jong_zonder tekst in beeld

‘Een convenant voorkomt kostenverhogende invorderingsmaatregelen.’ (Jan Geert Bakker, voorzitter Landelijke Vereniging van Lokale Belastingorganisaties (LVLB))

Jan Geert Bakker

Aanmelden voor convenant Lokale Overheid

Alle lokale overheden en uitvoeringsorganisaties kunnen zich aanmelden voor het sluiten van een het convenant: gemeenten, waterschappen en samenwerkingsverbanden op het gebied van belastingheffing of sociale kredietverlening.

Klik hier om je aan te melden voor het convenant

Meer over NVVK-convenanten

Veelgestelde vragen