Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilligers

Krachten bundelen voor betere hulp

Vrijwilligers

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol, op verschillende momenten in het schuldhulpverleningsproces. Denk aan ondersteuning bij het verzamelen van gegevens voor een aanvraag schuldhulpverlening, het op orde krijgen (en houden!) van de administratie en tijdige doorverwijzing naar professionele hulp 

Ook gewoon menselijk contact is heel belangrijk voor het slagen van een regeling. Even een hart onder de riem steken als iemand het zwaar heeftEn een oogje in het zeil houden of alles wel goed gaat tijdens de hulpverlening. Ook na een geslaagde afloop kunnen vrijwilligers nog een poos contact houden ter ondersteuning. 

We hebben elkaar hard nodig in het hulpverleningsproces, zegt directeur Ruud van den Tillaar van de Kredietbank Limburg. Dat is nu al zo, en dat wordt nog sterker het geval wanneer het aantal hulpverzoeken oplooptWe zullen de samenwerking tussen de professionele schuldhulpverlening en vrijwilligersorganisaties moeten versterken. Een belangrijk aandachtspunt is: op tijd doorverwijzen naar een beroepskracht. En werken vanuit een stress-sensitieve aanpak. 

De NVVK werkt op dit thema inmiddels samen met beroepsorganisatie SAM, de Alliantie voor Vrijwillige Schuldhulpverlening en Schouders Eronder.  

Nieuws over Vrijwiliigers

 1. 211012_LR_BL1A5967.jpg

  NVVK onderzoekt overgang Msnp-Wsnp

  Ging jouw cliënt door naar de Wsnp? Neem contact op met ons

  18 januari 2022 Wsnp

  Sommige schuldhulpverleners gaan mee met een hulpvrager als die aan de rechter moet gaan uitleggen waarom de Wsnp de aangewezen weg is om uit de schulden te komen. Hulpvragers gaan ook vaak alleen, of ze gaan samen met hun bewindvoerder of met een vrijwilliger. We zijn benieuwd hoe hulpvragers dat ervaren. Meld ze aan bij ons, dan krijgen ze na afloop van ons onderzoek een cadeaubon van 30 euro.

 2. Cijfers - Susan Holt Simpson, Unsplash.jpg

  Geef je op voor deze leerzame Donderdagmiddagsessie

  Ik snap het niet - moeite met cijfers en letters

  30 november 2021 BeschermingsbewindPreventie

  Als de persoon die jij financiële hulp geeft niet de dingen doet die jij gevraagd hebt, hoe komt dat dan? Is het onwil of onmacht? Vaak het laatste, zegt Petra Doelen. 'In de praktijk blijkt dat mensen vaak iets niet doen omdat ze het niet snappen'. Op onze Donderdagmiddagsessie van 2 december legt ze uit wat je daaraan kunt doen.

 3. nvvk-beeld-ilona-met-collega-voedselbank.jpg

  NVVK, Schouders Eronder en Alliantie Vrijwillige schuldhulp in gesprek over samenwerking

  'We hebben elkaar hard nodig'

  5 mei 2021

  'Samenwerking tussen professionals en vrijwilligers' was het thema van een bijeenkomst die we organiseerden met Schouders Eronder en de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp (AVS). Honderd deelnemers verwierven belangrijke inzichten over de samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers.