Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

 1. Huis Unsplash Luke Stackpoole.jpg

  Deel 2 serie praktijkverhalen 'schuldregelen met woningbehoud'

  Voor deze hulpvragers geldt: huren is duurder. Maar hun woning heeft forse overwaarde. Wat nu?

  20 maart 2023 SchuldeisersSchuldregelingSaneringskrediet

  Wat doe je als een hulpvrager flinke schulden heeft maar ook een eigen woning met (waarschijnlijk) overwaarde? Aandringen op verkoop van de woning lijkt dan logisch. Toch leidt verkoop van de woning vaak tot nieuwe problemen. In een korte serie vertellen we praktijkverhalen waarin woningbehoud mogelijk (b)leek.

 2. Vrouw op verwarming Unsplash jusfilm-dhhiCx3PyJs-unsplash.jpg

  'Meer ruimte voor herhaalde signalen nodig'

  NVVK reageert op voorgenomen wijziging afsluitbeleid energie

  20 maart 2023

  In de consultatieronde voor het voorgenomen besluit tot structurele wijziging van de ‘Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas’ en de ‘Warmteregeling’ reageerde ook de NVVK. We zijn positief, maar zien wel een paar belangrijke verbeterpunten.

 3. Ron Cats.jpg

  Mr. Ron Cats en Edith van Dijk (KBNL) in NVVK-sessie

  Deze rechter vertelt hoe je de meeste kans maakt op een succesvol dwangakkoord

  16 maart 2023 Wetgeving

  We organiseerden een Donderdagmiddagsessie over de inzet van het dwangakkoord. Sprekers waren mr. Ron Cats, rechter in Den Haag en Edith van Dijk, senior schuldhulpverlener en Wsnp-bewindvoerder bij Kredietbank Nederland. Je kunt de sessie hier terugkijken, inclusief de sheets die te zien waren.

 4. Vroegsignalering 2.0.jpg

  Deze graphic vertelt je alles wat je moet weten

  Vroegsignalering: wat is er veranderd en hoe onderteken je nieuwe overeenkomsten?

  15 maart 2023

  De vroegsignaleringsafspraken zijn al een poosje geleden enigszins aangepast. We hebben alle veranderingen voor je samengevat in een informatieve infographic. Die eindigt met een oproep, want je moet er wel wat voor doen om de nieuwe afspraken te laten functioneren in jouw organisatie.

 5. Euro's - Unsplash - Ibrahim Boran.jpg

  NVVK Live donderdag 30 maart, kijk mee!

  De Amsterdamse schuldenrustleningen, halvering saneringstermijnen en: afsluitregels energie

  15 maart 2023 LobbySchuldregeling

  Om Amsterdammers met schulden sneller te helpen werkt de stad sinds enige tijd met renteloze schuldenrustleningen. Mensen met schulden tot 5000 euro krijgen snel een lening waarmee ze hun schulden -na sanering- af kunnen lossen. We praten over de ervaring met dit middel in NVVK Live met directeur Mario Visser van Kredietbank Amsterdam. Ook te gast is Jos Versteeg, incassomanager van corporatie Woonstad Rotterdam en beleidsadviseur van de NVVK Ellen Hennekens. 

 6. Mark.jpg

  Gemeente sluit aan bij Convenant Lokale Overheid

  Arnhem zet handtekening voor soepele werkwijze rondom schulden

  15 maart 2023 Schuldeisers

  Als schuldeiser werkt Arnhem zoveel mogelijk mee met schuldregelvoorstellen voor inwoners die schulden bij de gemeente hebben. Om dat te onderstrepen en voor de toekomst vast te houden tekent wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks het convenant Lokale Overheid. 'Een goede schuldregeling geeft inwoners rust en de ruimte in hun hoofd om vooruit te kijken.'

 7. Brief Nick Morrison Unsplash.jpg

  Modelbrief voor Artikel 29-schuld in NVVK-Brievenboek

  Handig: met deze modelbrief vraag je de Belastingdienst makkelijk om kwijtschelding omzetbelasting

  13 maart 2023 SchuldeisersSchuldregeling

  Leden van de NVVK kunnen voor het aanvragen van een kwijtschelding inzake ten onrechte niet-betaalde omzetbelasting gebruik maken van onze nieuwe modelbrief. Stel je 'm volgens de afspraken op, dan neemt de Belastingdienst de brief rechtstreeks in behandeling. Jouw voordeel: je krijgt sneller een akkoord op je saneringsvoorstel.

 8. Cover.jpg

  Informatieve talkshow NVVK Live op donderdag 30 maart

  Wat vinden schuldeisers van de halvering van de saneringstermijn?

  9 maart 2023

  In de komende aflevering van NVVK Live praten we je bij over de verwachte ingangsdatum van de 18 maanden-aflossingstermijn in de Msnp. Manager Incasso Jos Versteeg (Woonstad Rotterdam) komt vertellen hoe hij als schuldeiser aankijkt tegen de halvering. Ook aan tafel: NVVK-beleidsadviseur Ellen Hennekens, over de veranderingen in het afsluitbeleid van de energiebedrijven.

 9. NVVK-goed-je-te-zien_788x500.jpg

  Ons congres neemt je mee in de zoektocht naar effectieve begeleiding

  Halveren saneringstermijn maakt nazorg belangrijker

  8 maart 2023 WetgevingSchuldregelingFinanciële begeleiding

  Jouw werk verandert ingrijpend als we overschakelen op een saneringstermijn van 18 in plaats van 36 maanden. Die verandering vraagt om scherpere keuzes op het gebied van begeleiding en nazorg. Tijdens ons mei-congres gaan we daarom uitgebreid in op het onderwerp. Wil je zeker weten dat je erbij kunt zijn? Dan is het verstandig je tijdig aan te melden.

 10. Vrouw op verwarming Unsplash jusfilm-dhhiCx3PyJs-unsplash.jpg

  Uitleg bij route via computer en met Digid-machtiging

  Dit spreekuur helpt je om namens een hulpvrager een beroep te doen op het Noodfonds Energie

  8 maart 2023 BeschermingsbewindStabilisatie

  Bewindvoerders en andere financiële hulpverleners ervaren moeilijkheden wanneer ze mensen onder bewind willen helpen bij een aanvraag voor een gift uit het Noodfonds Energie. De afgelopen weken hebben de NVVK en Horus daarom namens de beroepsgroep overlegd met het Noodfonds. Op donderdag 15 maart kun je terecht op een spreekuur over het onderwerp.

 11. vlaggen.jpg

  Gemeente reageert binnen 3 dagen

  Pilot 'warm doorverwijzen' met waterbedrijf Evides van start

  8 maart 2023

   Wie een achterstand heeft bij waterbedrijf Evides en open staat voor hulp, wordt warm doorverwezen naar de gemeentelijke schuldhulp. Die reageert binnen 3 dagen op de melding. Naar verwachting draagt deze werkwijze bij aan het sneller bieden van hulp, het eerder accepteren van hulp én klanten die sneller financieel gezond zijn.

 12. jongeren-priscilla-du-preez-WFBVn6fSgys-unsplash.jpg

  NVVK Jongerenoverleg 30 maart

  'Financiële valkuilen bij flexibel werken en jong ondernemen'

  8 maart 2023 Jongeren

  Jongeren die aan het werk gaan als zzp'er: het loopt niet altijd goed af. Het jongerenoverleg van de NVVK wijdt haar eerstvolgende bijeenkomst aan dit onderwerp. Spreker is beleidsadviseur en projectleider bij de Belastingdienst Eline Ophorst. Geef je op!

 13. 210622_LR_BL1A8041.jpg

  NVVK zoekt inspirerende verhalen voor serie rond beroepseer

  Een gesprek dat je bijblijft

  8 maart 2023 Jongeren

  Die vrouw die eerst niets van je wil weten maar uiteindelijk in tranen afscheid neemt. Die man waar je dankzij jouw gespreksvaardigheden toch tot de kern komt. Die jongere die overal luchtig over doet en na een poosje een groot probleem op tafel legt. Kortom: gesprekken die je bijblijven - wil jij ze met ons delen?

 14. Doorstroom.jpg

  Ervaringsdeskundige Jessica bij Donderdagmiddagsessie 6 april:

  Zonder eten geen aandacht voor formulieren

  8 maart 2023 Beschermingsbewind

  Nieuw onderzoek dat de Hogeschool Utrecht eerder dit jaar presenteerde laat zien dat mensen in bewind substantieel minder financiële vaardigheden hebben dan mensen in schulden. Met lector Nadja Jungmann en onderzoeker Rosanne Oomkens gaan we na welke lessen het onderzoek biedt. Ook ervaringsdeskundige Jessica doet mee.

 15. 211012_LR_BL1A5967.jpg

  NVVK reageert in consultatieronde op Wet handhaving sociale zekerheid

  'Liever oplossen dan afstraffen'

  7 maart 2023 Wetgeving

  Het huidige sanctieregime in de sociale zekerheid is niet meer van deze tijd, blijkt uit het voorstel voor de Wet handhaving Sociale Zekerheid. De huidige regels vormen een drempel voor hulpvragers. Want hulp vragen bij dezelfde overheid die je in de schulden gebracht heeft met hoge boetes is voor veel mensen geen makkelijke stap.