Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

 1. 20191203-belastingdienst.jpg

  Geleidelijke aanpak geeft burgers en ondernemers tijd

  Belastingdienst hervat invordering belastingen

  22 september 2021 Schuldeisers

  De Belastingdienst heeft de invordering van de openstaande belastingaanslagen tijdens de coronaperiode gepauzeerd om burgers en ondernemers financiële ruimte te bieden in de moeilijke coronatijd. Nu de economie weer aantrekt en de steunmaatregelen worden afgebouwd, attendeert de Belastingdienst deze belastingplichtigen er op dat er nog een vordering openstaat en dat de Belastingdienst weer start met het invorderen daarvan.

 2. NVVK-verhuisbericht-600px.png

  Van de Catharijnesingel naar de Koningin Wilhelminalaan

  NVVK verhuist naar ander kantoor in Utrecht

  22 september 2021

  We gaan verhuizen, omdat onze huidige verhuurder het pand waar we nu in zitten gaat renoveren. Op de Koningin Wilhelminalaan 5 in Utrecht hebben we een mooie nieuwe plek gevonden. Van harte welkom!

 3. winkeltje-ewien-van-bergeijk-kwant-uuy39JgD4ts-unsplash.jpg

  Monitor Schuldhulpverlening in coronatijd: mei/juni in beeld

  Lichte daling financiële hulpvragen ten opzichte van zelfde periode in 2020

  22 september 2021

  In het voorjaar van 2020 startten NVVK en Divosa de monitor Schuldhulpverlening in coronatijd. Deze monitor vormt een beeld van hoeveel financiële hulpvragen er tijdens de coronacrisis op gemeenten afkomen en in hoeverre gemeenten tijd en capaciteit hebben om hulp te bieden. Deze editie geeft inzicht in de situatie van mei en juni 2021.

 4. Rechtspraak

  Wanneer wordt een dwangakkoord bij een voorstel voor een saneringskrediet toegewezen?

  Kijken door de bril van de rechter

  22 september 2021 Saneringskrediet

  Steeds meer gemeenten geven de voorkeur aan het saneringskrediet om schulden te regelen. Maar als het op een dwangakkoord aankomt, gaan rechters niet altijd mee met de keus voor het saneringskrediet. Hoe komt dat en wat kunnen schuldhulpverleners doen om rechters mee te krijgen in de keuze voor een saneringskrediet? Rechter Katelijne van Hassel van de rechtbank Amsterdam vertelt hoe zij aankijkt tegen een dwangakkoord bij een saneringskrediet.

 5. VNG en NVVK.jpg

  NVVK en VNG over Bestuurlijke uitgangspunten en NVVK Belofte

  Terugblik Zomersessie 'In gesprek over goede schuldhulp'

  22 september 2021

  'Ondernemers zijn niet speciaal, het zijn gewone mensen met gezinnen. Mensen zoals jij en ik, of de buurman. Zoek de verbinding met andere gemeenten, stakeholders en ketenpartners om een totaalpakket te kunnen aanbieden. Wees niet de zoveelste in de rij van instanties waar deze personen mee te maken hebben', zei schuldhulpverlener Silke Eiting tijdens een Zomersessie die we samen met VNG organiseerden.

 6. Miljoenennota 2022.jpg

  Schuldhulpverlening en financiële begeleiding: meer mensen sneller helpen loont

  Geef vertrouwen aan burgers met financiële problemen

  21 september 2021 Lobby

  Vandaag was het Prinsjesdag. De Koning vraagt in zijn Troonrede aandacht voor kwetsbare groepen, die hard zijn getroffen. En belooft voortzetting van aandacht voor eenzaamheid, aanpak van schulden en kansenongelijkheid. We zijn blij met het ingezette beleid. Maar we zien dat er meer moet gebeuren.

 7. Euro's - Unsplash - Ibrahim Boran.jpg

  ‘Elke gemeente kan straks saneringskredieten verstrekken’

  Komst Waarborgfonds is sluitstuk langdurige NVVK-lobby

  16 september 2021 LobbySociale KredietverleningSchuldregelingSaneringskrediet

  Staatssecretaris Wiersma van SZW schrijft in een brief aan de Tweede Kamer te verwachten dat het aantal saneringskredieten zal stijgen na het operationeel worden van het Waarborgfonds saneringskredieten. In de brief schetst Wiersma in grote lijnen de werking van het Fonds. Maar wanneer kunnen de eerste Waarborgfonds-saneringskredieten verstrekt worden?

 8. bespreking-papieren-op-tafel-van-tay-media-TFFn3BYLc5s-unsplash.jpg

  NVVK zoekt: Accountmanager (24-32 uur)

  15 september 2021

  De NVVK is op zoek naar een accountmanager die zich gaat bezig houden met Collectief Schuldregelen, het Schuldenknooppunt, convenanten en het saneringskrediet.

 9. nvvk-beeld-vrouw-achter-bureau-met-beeldschermen.jpg

  NVVK zoekt: Secretaresse (32-36 uur)

  15 september 2021

  De NVVK is op zoek naar een secretaresse. De functie is voor 24 tot 36 uur per week, verspreid over 4 of 5 dagen. Het betreft vooralsnog een tijdelijke aanstelling.

 10. Dennis Wiersma.jpeg

  Staatssecretaris Wiersma (SZW) informeert Kamer over Waarborgfonds

  ’Saneringskrediet vergroot kans op succes schuldregeling’

  14 september 2021 LobbySociale KredietverleningSchuldregelingSaneringskrediet

  ‘Het afsluiten van een saneringskrediet bij een schuldregeling vergroot de kans op een succesvolle afronding van een schuldregeling aanzienlijk. Ik heb er vertrouwen in dat het percentage saneringskredieten nog meer zal stijgen als het Waarborgfonds beschikbaar is.' Dat schrijft staatssecretaris Wiersma aan de Tweede Kamer.

 11. Katinka de Boer oproep.jpg

  Systeemwereld kan profiteren van ervaringen van mensen in armoede

  'Ervaringsdeskundigen hebben aan een paar woorden genoeg'

  14 september 2021

  Wie zelf in de schulden zat, kan anderen vanuit die ervaring helpen. Dat vinden ervaringsdeskundigen zelf en dat vindt ook een toenemend aantal organisaties dat hen inzet. Ook in de Tweede Kamer klinken pleidooien om vaker gebruik te m aken van ervaringsdeskundigen. Kennisinstituut Movisie onderzoekt via een enquête hoe organisaties ervaringsdeskundigheid inzetten.

 12. Betalen - foto Markus Spiske, Unsplash.jpg

  Ben jij schuldeiser? Kom dan naar onze brainstormsessie

  In gesprek over de toekomst van schuldhulpverlening

  9 september 2021 SchuldeisersSaneringskrediet

  Mensen met schulden moeten die schulden zoveel mogelijk terugbetalen. Maar door onder andere wettelijke wijzigingen verandert de afloscapaciteit. Andere werkmethoden – denk aan de inzet van saneringskredieten – hebben ook invloed op de aflossing. Daarnaast komt er steeds meer oog voor de verhouding tussen administratieve kosten van schuldeisers en de uiteindelijke opbrengst van een schuldregeling. Daarom organiseren we op maandag 27 september een brainstormsessie voor schuldeisers.

 13. winkeltje-ewien-van-bergeijk-kwant-uuy39JgD4ts-unsplash.jpg

  Monitor Schuldhulpverlening in coronatijd: maart en april 2021 in beeld

  Lichte stijging financiële hulpvragen in voorjaar 2021

  8 september 2021

  In het voorjaar van 2020 startte NVVK en DIvosa de monitor Schuldhulpverlening in coronatijd. Deze monitor vormt een beeld van hoeveel financiële hulpvragen er tijdens de coronacrisis op gemeenten afkomen en in hoeverre gemeenten tijd en capaciteit hebben om hulp te bieden. Deze editie geeft inzicht in de situatie in maart en april 2021.

 14. Martijn Schut.jpg

  Martijn Schut nieuwe accountmanager bij de NVVK

  8 september 2021 Saneringskrediet

  Opnieuw krijgt het accountmanagersteam van de NVVK versterking. Martijn Schut, een bekende naam in de schuldhulpverlening, gaat gemeenten helpen bij het implementeren van het NVVK-arrangement. ‘We kunnen steeds meer gemeenten overtuigen van de voordelen.’

 15. 200331 infographic NVVK arrangement.png

  Donderdagmiddagsessie over saneringskredieten, Collectief Schuldregelen, convenanten en het Schuldenknooppunt

  Stadsbank Oost-Nederland profiteert van alle procesversnellers in de schuldhulp

  7 september 2021 Saneringskrediet

  Het afgelopen jaar werden er in snel tempo vernieuwingen doorgevoerd om schuldhulp efficiënter en beter te maken: saneringskredieten, Collectief Schuldregelen, convenanten en het Schuldenknooppunt. Hoe bevalt dat in de praktijk? Bij de donderdagmiddagsessie op 2 september vertelde klantmanager Latoya Rijkschroeff over de ervaringen van Stadsbank Oost-Nederland met de procesversnellers.