Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

 1. Zeker bestaan.jpg

  Commissie sociaal minimum:

  'Borg beslagvrije voet, voorkom kostenoploop bij situaties van schulden'

  29 september 2023 PreventieVtlb

  De Commissie sociaal minimum bracht onlangs haar tweede rapport uit. Daarin formuleert zij 7 beleidsuitdagingen die om een oplossing vragen. Schulden en incasso zijn een belangrijk onderwerp.

 2. IMG_7137 Erwin Dietz.jpg

  Rotterdam verkort doorlooptijd naar 80 dagen

  Adresboek opschonen – het werkt!

  29 september 2023 NVVK Arrangement

  Sneller tot een schuldregeling komen zit ‘m soms in eenvoudige zaken. Zoals: de juiste persoon aanschrijven bij een schuldeiser. Kredietbank Rotterdam bracht daarom de 30.000 schuldeisers in hun adressysteem terug tot 400 actieve relaties. ‘Dat voorkomt veel tijdverlies, zeker bij saldo-opgaves.’

 3. Youtube.jpg

  Aangrijpende ervaringsverhalen, zorgen over bewind en de eerste indrukken van 18 maanden-Msnp

  NVVK Live terugkijken: hier is de link

  28 september 2023 BeschermingsbewindSchuldeisers

  Cherida Romy vertelt in NVVK Live hoe ze de hulpverlening ervaren heeft toen ze zich meldde voor schuldhulp. Er vallen veel lessen uit te trekken voor ons werk. Ingeborg Hagenbeek van NovaLuta vertelt over de impact van de lage vergoedingen voor bewind, en schuldhulpverlener Deliaan van der Vaart geeft inzicht in de eerste ervaringen met 18 maanden-regelingen.

 4. Busje filip-sablatura-unsplash.jpg

  Studiedag NVVK Schuldhulp aan ondernemers

  Ondernemers helpen, zo doe je dat

  27 september 2023

  Ze zijn selfmade, onafhankelijk en houden graag vol dat het goed gaat. Tot ze jou nodig hebben: ondernemers met schulden. Hoe help je ze dan over de drempel naar jouw hulpaanbod? Wat kun je ze eigenlijk bieden?  En hoe richt je je hulpproces zodanig in dat een schuldregeling snel tot stand komt?

 5. Zes gasten.jpg

  Rechter Paul Rouwen in NVVK Live:

  'Beloning bewindvoerders is te krap'

  26 september 2023 BeschermingsbewindSchuldregelingFinanciële begeleiding

  'Ik kan niet in de boeken van bewindvoerders kijken. Maar het geluid dat de beloning niet volstaat, is nu zo duidelijk en langdurig dat ik niet anders kan concluderen dan dat het te krap is', zegt rechter Paul Rouwen donderdag in NVVK Live. Hij krijgt als kantonrechter regelmatig bewindzaken op zijn bureau, en heeft buikpijn over de huidige situatie.

 6. logo saneringskrediet nvvk.png

  Meld nu jouw dossier(s) aan

  Draag bij aan het Saneringskrediet voor (ex-)ondernemers

  25 september 2023 OndernemersSaneringskrediet

  Blog headerbeeld campagne Saneringskrediet voor ondernemers

  In de reguliere schuldhulpverlening wordt steeds vaker het saneringskrediet als instrument ingezet. Het is aantrekkelijk voor schuldeisers, verkleint de administratieve workload voor schuldhulpverleners en biedt rust en overzicht voor mensen met schulden.

 7. rekenmachine-en-notitieblok-ashraf-ali-JLW-T4LiJCw-unsplash.jpeg

  Nibud verwerkte adviezen commissie in referentiebudgetten

  Nieuwe voorbeeldbegrotingen, inclusief effecten commissie Sociaal Minimum

  21 september 2023 Normenoverzicht

  De Commissie Sociaal Minimum rapporteerde in juni aan de Tweede Kamer dat het minimum loon omhoog moet. Het Nibud heeft nu de minimum-voorbeeldbegrotingen waarmee je realistische budgetten kunt opstellen, aangepast op de cijfers uit het rapport.

 8. Foto site.jpg

  'Behapbare informatie in kleine brokjes'

  NVVK-leden ontwikkelen eenvoudige animaties voor ingewikkelde gebeurtenissen

  20 september 2023

  Wie hulp vraagt bij schulden, wordt vaak overspoeld met informatie over wat er gaat gebeuren. Om rond een hulpgesprek de informatie beter te laten landen, ontwikkelen 4 NVVK-leden samen met de NVVK moderne animaties. Alle leden mogen ze gebruiken.

 9. Pdag.jpg

  50 miljoen voor vroegsignalering en bijzondere bijstand

  Missie voor het demissionaire kabinet en voor ons: door met halveren schulden en armoede

  19 september 2023 Wetgeving

  De Miljoenennota voor volgend jaar bevestigt de al eerder aangekondigde extra middelen voor gemeentelijke vroegsignalering en bijzondere bijstand: 50 miljoen in 2024. Dat is het goede nieuws. Voor bestaanszekerheid geldt: het blijft puzzelen voor mensen met weinig geld. Bestaanszekerheid moet je in Nederland nog steeds ‘bij elkaar sprokkelen’.  

 10. Huis Unsplash Luke Stackpoole.jpg

  Versnel het schuldregelproces bij huurachterstanden

  ‘Aedes-convenant geeft duidelijkheid voor gemeenten, corporaties en huurders’

  19 september 2023 SchuldeisersSchuldregeling

  Sinds dit voorjaar regelen woningcorporatie Oosterpoort en de gemeenten Heumen en Berg en Dal schulden vanwege huurachterstanden volgens het ‘Modelconvenant schuldhulpverlening NVVK – Aedes’. Alledrie ondertekenden ze het convenant. Jenny Boonzaayer, beleidsmedewerker schuldenproblematiek en schuldhulpverlener bij de gemeente Heumen, vertelt waarom die handtekening gemeenten, corporaties en huurders veel oplevert.

 11. Hasgul.jpg

  Aflevering 4 | Het gesprek dat je bijblijft | Hasgül Celik

  ‘Ik was de eerste die hij over zijn schulden vertelde’

  19 september 2023

  Hasgül Celik, schuldhulpverlener in Amsterdam, helpt mensen met uiteenlopende culturele achtergronden. Bij velen weegt schaamte over schulden extra zwaar. Ook bij de hippe, vlotte Younes. 'Hij dacht: in mijn omgeving ben ik vast de enige met schulden.'

 12. kwartet.jpg

  NVVK Live donderdag 28 september 16.00-17.00 uur

  Rechter met buikpijn, schuldeiser met schulden en: de impact van 18 maanden Msnp op hulpvragers

  18 september 2023 Beschermingsbewind

  Bewindvoerders stellen dat de vergoeding voor hun werk onvoldoende is. Ook rechters hebben er zorgen over. In NVVK Live van donderdag 28 september vertelt rechter Paul Rouwen waarom hij soms buikpijn heeft over het onderwerp. Verder ontmoet je auteur Cherida Romy, schuldhulpverlener Deliaan van der Vaart en bewindvoerder Brigitte Haarms. Meld je aan en kijk mee!

 13. Wijiktheater.jpg

  Ons halfjaarlijkse congres was nog nooit zo gevarieerd

  Rappen met Sam, theater uit Rotterdam en een waaier aan werkbezoeken

  13 september 2023

  Nog 2 maanden, dan is het zover: het halfjaarlijkse NVVK-congres, onder de titel 'Vind, verbind, versterk: duurzame financiële hulp in een nieuwe tijd'. Een prikkelend programma, met verrassende workshops en werkbezoeken. Meld je aan!

 14. rapport.jpg

  Inspectie Justitie en Veiligheid publiceert onderzoek naar gezinnen toeslaggedupeerden

  'Menselijke maat moet norm zijn bij overheidsincasso'

  13 september 2023 Schuldeisers

  Problematische schulden en kinderarmoede zijn het gevolg wanneer een overheidsschuldeiser vorderingen incasseert zonder daarbij de 'menselijke maat' in het oog te houden. Daarom moeten rijk en gemeenten hun invorderingsbeleid 'sociaal verantwoord' vormgeven, schrijft de Inspectie Justitie en Veiligheid in het rapport 'Het kind van de rekening'.

 15. Sandra.jpeg

  Schuldregelaar Sandra Kozak blikt in Donderdagmiddagsessie terug op deelname NVVK Expeditie

  'Doen zij dat zo? Wat een goed idee!'

  12 september 2023 NVVK Arrangement

  'Meedoen aan de NVVK Expeditie was fijn', reageert Sandra Kozak enthousiast als je haar vraagt hoe ze terugdenkt aan de leerexpeditie die de NVVK in 2022 aanbood. Op donderdag 21 september blikt ze terug, tijdens een Donderdagmiddagsessie die we organiseren. Er komen namelijk meer expedities aan! Meld je aan, dan hoor je uit de eerste hand wat meedoen aan de NVVK Expeditie je oplevert.