Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

 1. isolatie - erik mclean unsplash.jpg

  NVVK start pilot 'Verduurzaamheidslening'

  In een schuldregeling en toch geld lenen voor energiebesparing? Het kan

  28 maart 2023 Sociale KredietverleningPreventie

  Woningbezitters met hoge energielasten en schulden lijken in een vicieuze cirkel te zitten. Want in een schuldregeling kun je geen geld lenen om je huis te verduurzamen, terwijl de hoge energielasten voor nieuwe schulden zorgen. De NVVK start een pilot om verduurzamingsfinanciering toch mogelijk te maken voor deze groep. Meld je aan!

 2. Poster campagne.jpg

  'Je staat er niet alleen voor'

  Nieuwe campagne benadrukt: ondanks baan kun je toch problematische schulden hebben

  27 maart 2023

  Instagram-filmpjes, posters, persoonlijke verhalen: ze maken allemaal onderdeel uit van de tweede deelcampagne die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met Geldfit lanceert. Kernboodschap: 'Je staat er niet alleen voor'.

 3. Gemeente Oss ondertekent NVVK convenant[46] kopie.jpeg

  Eerste Brabantse gemeente tekent convenant Lokale overheid

  27 maart 2023 Schuldeisers

  Minder onnodige incassokosten en meer tijd om hulpvragers inhoudelijk te begeleiden, dat zijn twee voordelen van het convenant Lokale overheid dat de NVVK ontwikkelde. Oss tekende het, als eerste Brabantse gemeente.

 4. Agenda Utrecht.jpg

  Wethouder Voortman presenteert resultaten Actieagenda

  Eerder hulp zoeken resulteert in lagere schuldbedragen, ziet Utrecht

  22 maart 2023 SchuldregelingFinanciële begeleiding

  Vier principes hanteert Utrecht sinds 2019 bij het schuldenbeleid: schulden benaderen als ‘debt’ en niet als ‘guilt’, stress-sensitief werken, schulden oplossen, altijd aan perspectief werken, en 'maatwerk voor iedereen'. Het resultaat kreeg van minister Schouten het predikaat 'indrukwekkend'.

 5. Overhandiging modelovereenkomst Marco Florijn.jpeg

  NVVK publiceert modelovereenkomst voor vormgeven relatie gemeenten-bewindvoerders

  Maatwerk in financiële hulp vraagt samenwerking

  22 maart 2023 Beschermingsbewind

  Samen met  VNG, Horus en NBBI ontwikkelde de NVVK de modelovereenkomst 'Samen de regie, sneller vooruit'. Gemeenten en bewindvoerders nemen op basis van deze overeenkomst samen de regie om inwoners met (risico op) financiële problemen zo goed mogelijk te ondersteunen. 

 6. Leo Bormans.jpg

  Professor Leo Bormans: spreker op NVVK-congres

  'Fenomenaal, meesterverteller, inspirator'

  22 maart 2023

  Mensen die onder zijn gehoor zaten zijn lovend over hem: professor Leo Bormans, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als Distinguished Lecturer in Happiness Economics Research. We nodigden hem uit als spreker op ons mei-congres. Al twee keer sprak hij koning Willem Alexander toe, nu is het jouw beurt!

 7. Huis Unsplash Luke Stackpoole.jpg

  Deel 2 serie praktijkverhalen 'schuldregelen met woningbehoud'

  Voor deze hulpvragers geldt: huren is duurder. Maar hun woning heeft forse overwaarde. Wat nu?

  20 maart 2023 SchuldeisersSchuldregelingSaneringskrediet

  Wat doe je als een hulpvrager flinke schulden heeft maar ook een eigen woning met (waarschijnlijk) overwaarde? Aandringen op verkoop van de woning lijkt dan logisch. Toch leidt verkoop van de woning vaak tot nieuwe problemen. In een korte serie vertellen we praktijkverhalen waarin woningbehoud mogelijk (b)leek.

 8. Vrouw op verwarming Unsplash jusfilm-dhhiCx3PyJs-unsplash.jpg

  'Meer ruimte voor herhaalde signalen nodig'

  NVVK reageert op voorgenomen wijziging afsluitbeleid energie

  20 maart 2023

  In de consultatieronde voor het voorgenomen besluit tot structurele wijziging van de ‘Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas’ en de ‘Warmteregeling’ reageerde ook de NVVK. We zijn positief, maar zien wel een paar belangrijke verbeterpunten.

 9. Ron Cats.jpg

  Mr. Ron Cats en Edith van Dijk (KBNL) in NVVK-sessie

  Deze rechter vertelt hoe je de meeste kans maakt op een succesvol dwangakkoord

  16 maart 2023 Wetgeving

  We organiseerden een Donderdagmiddagsessie over de inzet van het dwangakkoord. Sprekers waren mr. Ron Cats, rechter in Den Haag en Edith van Dijk, senior schuldhulpverlener en Wsnp-bewindvoerder bij Kredietbank Nederland. Je kunt de sessie hier terugkijken, inclusief de sheets die te zien waren.

 10. Vroegsignalering 2.0.jpg

  Deze graphic vertelt je alles wat je moet weten

  Vroegsignalering: wat is er veranderd en hoe onderteken je nieuwe overeenkomsten?

  15 maart 2023

  De vroegsignaleringsafspraken zijn al een poosje geleden enigszins aangepast. We hebben alle veranderingen voor je samengevat in een informatieve infographic. Die eindigt met een oproep, want je moet er wel wat voor doen om de nieuwe afspraken te laten functioneren in jouw organisatie.

 11. Euro's - Unsplash - Ibrahim Boran.jpg

  NVVK Live donderdag 30 maart, kijk mee!

  De Amsterdamse schuldenrustleningen, halvering saneringstermijnen en: afsluitregels energie

  15 maart 2023 LobbySchuldregeling

  Om Amsterdammers met schulden sneller te helpen werkt de stad sinds enige tijd met renteloze schuldenrustleningen. Mensen met schulden tot 5000 euro krijgen snel een lening waarmee ze hun schulden -na sanering- af kunnen lossen. We praten over de ervaring met dit middel in NVVK Live met directeur Mario Visser van Kredietbank Amsterdam. Ook te gast is Jos Versteeg, incassomanager van corporatie Woonstad Rotterdam en beleidsadviseur van de NVVK Ellen Hennekens. 

 12. Mark.jpg

  Gemeente sluit aan bij Convenant Lokale Overheid

  Arnhem zet handtekening voor soepele werkwijze rondom schulden

  15 maart 2023 Schuldeisers

  Als schuldeiser werkt Arnhem zoveel mogelijk mee met schuldregelvoorstellen voor inwoners die schulden bij de gemeente hebben. Om dat te onderstrepen en voor de toekomst vast te houden tekent wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks het convenant Lokale Overheid. 'Een goede schuldregeling geeft inwoners rust en de ruimte in hun hoofd om vooruit te kijken.'

 13. Brief Nick Morrison Unsplash.jpg

  Modelbrief voor Artikel 29-schuld in NVVK-Brievenboek

  Handig: met deze modelbrief vraag je de Belastingdienst makkelijk om kwijtschelding omzetbelasting

  13 maart 2023 SchuldeisersSchuldregeling

  Leden van de NVVK kunnen voor het aanvragen van een kwijtschelding inzake ten onrechte niet-betaalde omzetbelasting gebruik maken van onze nieuwe modelbrief. Stel je 'm volgens de afspraken op, dan neemt de Belastingdienst de brief rechtstreeks in behandeling. Jouw voordeel: je krijgt sneller een akkoord op je saneringsvoorstel.

 14. Cover.jpg

  Informatieve talkshow NVVK Live op donderdag 30 maart

  Wat vinden schuldeisers van de halvering van de saneringstermijn?

  9 maart 2023

  In de komende aflevering van NVVK Live praten we je bij over de verwachte ingangsdatum van de 18 maanden-aflossingstermijn in de Msnp. Manager Incasso Jos Versteeg (Woonstad Rotterdam) komt vertellen hoe hij als schuldeiser aankijkt tegen de halvering. Ook aan tafel: NVVK-beleidsadviseur Ellen Hennekens, over de veranderingen in het afsluitbeleid van de energiebedrijven.

 15. NVVK-goed-je-te-zien_788x500.jpg

  Ons congres neemt je mee in de zoektocht naar effectieve begeleiding

  Halveren saneringstermijn maakt nazorg belangrijker

  8 maart 2023 WetgevingSchuldregelingFinanciële begeleiding

  Jouw werk verandert ingrijpend als we overschakelen op een saneringstermijn van 18 in plaats van 36 maanden. Die verandering vraagt om scherpere keuzes op het gebied van begeleiding en nazorg. Tijdens ons mei-congres gaan we daarom uitgebreid in op het onderwerp. Wil je zeker weten dat je erbij kunt zijn? Dan is het verstandig je tijdig aan te melden.