Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

 1. logo-cjib.png

  Onbedoelde aanschrijving bewindvoerderskantoren door CJIB

  7 december 2022 Beschermingsbewind

  Onlangs heeft het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) een wijziging doorgevoerd in hun systemen. Beschermingsbewindvoerders met een eenmanszaak ontvangen daardoor momenteel aanschrijvingen van het CJIB op hun privéadres. Dat is niet de bedoeling.

 2. Stroomopwaarts.jpg

  'Onze goede relatie met schuldeisers is verder versterkt’

  Stroomopwaarts startte met Collectief schuldregelen

  6 december 2022 NVVK Arrangement

  NVVK-lid Stroomopwaarts (Maassluis-Vlaardingen-Schiedam) is in september gestart met Collectief schuldregelen. Dat vergemakkelijkte direct de administratieve afhandeling met aangesloten schuldeisers. Stroomopwaarts verwacht nog meer versnelling in combinatie met haar aansluiting op het Schuldenknooppunt, vertelt coördinator schuldhulpverlening Linda Derwort.

 3. Kinderen in huis kelly-sikkema-4l2Ml8-MLUg-unsplash.jpg

  NVVK introduceert voor leden Vraagbaak Hypotheken

  Schuldregelen met behoud van eigen woning. Hoe doe je dat?

  5 december 2022 SchuldeisersSchuldregeling

  Je huis vanwege je schulden gedwongen moeten verkopen heeft een enorme impact op een hulpvrager. Vaak zijn in zo'n situatie ook kinderen betrokken. Ondanks dat de verkoopopbrengst in deze tijd vaak voldoende zal zijn om alle schuldeisers te betalen, heeft woningverkoop daarom niet de voorkeur. Om schuldhulpverleners in deze complexe dossiers bij te staan introduceren we een Vraagbaak Hypotheken.

 4. ondertekening.jpeg

  'Onze provincie kleurt rood, daarom goed dat we dit samen tekenen'

  Limburgse gemeenten sluiten aan op NVVK-convenant

  2 december 2022 Schuldeisers

  Inwoners van 12 Limburgse gemeenten krijgen vanaf vandaag sneller schuldhulp. In Sittard-Geleen ondertekenden de wethouders van deze gemeenten daarvoor het convenant 'Lokale overheid' met de NVVK. Het convenant regelt dat inwoners van deze gemeenten die gemeentelijke schulden hebben, sneller geholpen worden. Ook de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen Limburg (BsGW) tekende mee. Daarin participeren 29 gemeenten en het waterschap Limburg.

 5. Schermafbeelding 2022-12-01 om 16.10.05.png

  'Regeling op basis van betaalmogelijkheden aanvrager, aflossingspauze is mogelijk'

  Eén loket voor betaalregeling DUO, CJIB en CAK

  1 december 2022

  Wie betaalachterstanden heeft bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), bij het CJIB of bij het CAK kan vanaf 1 december voor alle achterstanden samen 1 betalingsregeling afsluiten. Volgend jaar sluiten meer overheidsinstanties aan.

 6. FIMA_schuldhulp.jpg

  'Kijk per persoon welke aanpak het beste werkt'

  Toine lost zijn schulden af en blijft ondernemer

  30 november 2022 Ondernemers

  Ondernemers met schulden moeten bij hun gemeente kunnen aankloppen voor schuldhulpverlening. Maar elke gemeente regelt dit op haar eigen manier, met wisselend succes. We publiceren daarom een serie interviews met ondernemers en hun hulpverlener. Dit is deel 1: ondernemer Toine klopte aan bij NVVK-lid FIMA Schuldhulp voor Bedrijven.

 7. Nadya Aboyaakoub-Akkouh.jpeg

  NVVK Live 22-12 met wethouder Nadya Aboyaakoub – Akkouh

  Onze maandelijkse talkshow: kijk hem terug en geef je op voor de volgende

  30 november 2022 Wsnp

  In NVVK Live, onze maandelijkse talkshow vanuit ons verenigingsbureau in Utrecht, bespraken we mogelijkheden om hulpvragers soepeler te begeleiden van Msnp naar Wsnp. Ellen Karstens van PLANgroep schoof aan, en Frank Dijkstra vertelde hoe je schuldregelingen kunt redden met inzet van het Waarborgfonds saneringskredieten. Kijk de uitzending terug en geef je op voor de volgende. 

 8. kwaliteitskader-wiel-zonder-score.png

  Interactieve zelfscan helpt je bij het doorlichten van je organisatie

  Deze zelfscan brengt snel in beeld hoe jij en je collega's functioneren

  30 november 2022

  Om je voor te bereiden op de NVVK audit is er de zelfscan. Uit een recente bijeenkomst die we erover organiseerden, blijkt dat de zelfscan heel effectief is om blinde vlekken in je organisatie in kaart te brengen. We maakten het invullen makkelijker door de publicatie van een interactieve versie. Maak er gebruik van!

 9. Cover impactmeting.jpg

  Nieuwe schuldregelmethode levert dit jaar 19 miljoen op, en in 2024 naar schatting 24 miljoen

  Collectief schuldregelen bespaart tijd en geld

  30 november 2022

  Door Collectief schuldregelen komen mensen met schulden sneller tot een schuldregeling en ervaren ze meer schuldenrust. Collectief schuldregelen leverde de overheid, zorgverzekeraars en schuldeisers in 2020 daarom een besparing op van 8 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van SchuldenlabNL in samenwerking met Deloitte. Het onderzoek werd gehouden in opdracht van de NVVK.

 10. stopbord-will-porada-ZaGcU6BxJEc-unsplash.jpg

  Achterstandstermijnen zijn aangepast

  Verbeterde vroegsignaleringsafspraken met energie- en drinkwaterbedrijven

  30 november 2022 Schuldeisers

  In overleg met energie- en drinkwaterbedrijven hebben de NVVK en VNG een weeffoutje in de afspraken rond vroegsignalering hersteld. De wijziging heeft geegevolgen voor zorgverzekeraars en verhuurders. De afgesproken nieuwe termijnen zorgen ervoor dat energiebedrijven sneller signalen kunnen geven, terwijl drinkwaterbedrijven juist wat langer kunnen wachten tot de betaalachterstand groot genoeg is om bijvoorbeeld een huisbezoek te rechtvaardigen.

 11. kwaliteitskader-wiel-zonder-score.png

  2 bijeenkomsten om als NVVK-lid je dienstverlening te verbeteren

  Nadenken over de kwaliteit van je werk? Je kunt het ook samen doen

  30 november 2022

  Om leden te helpen bij het verhogen van de kwaliteit van hun werk organiseren we 2 bijeenkomsten. We gaan in op de vraag: 'Hoe ga jij om met alle versnellingsinitiatieven in ons werk?' We bespreken ook: 'Wie zijn je samenwerkingspartners en wat is de kwaliteit van hun werk?' Doe mee en ga in gesprek met andere leden!

 12. rekenmachine kelly-sikkema-3-Tc_5LROrM-unsplash.jpg

  Beslagvrije voet gaat fors omhoog

  Minimumloon gaat omhoog, pas Vtlb bijtijds aan

  29 november 2022 Vtlb

  Het minimumloon en de uitkeringen in het kader van de Participatiewet gaan per 1 januari met 10,14 % omhoog. Om ervoor te zorgen dat ook mensen in schuldregelingen (en vergelijkbare regelingen) hiervan profiteren, moet hun Vrij te laten bedrag opnieuw berekend worden. Doe dat zo snel mogelijk.

 13. nvvk-belofte.jpg

  Laat jouw organisatie kosteloos onderzoeken op de omgang met de NVVK Belofte in de praktijk

  Hoe ervaart een hulpvrager jouw organisatie?

  28 november 2022

  Elk NVVK-lid belooft op basis van de NVVK Belofte om volgens 6 heldere uitgangspunten hulpvragers tegemoet te treden. De NVVK gaat nu onderzoeken hoe die Belofte in de praktijk functioneert. De eerste 20 leden die zich melden mogen gratis meedoen aan het onderzoek.

 14. Minister Schouten tekent.jpg

  Gebruik het Waarborgfonds bij mensen in of op weg naar een schuldregeling die kampen met met energiearmoede

  Te weinig afloscapaciteit? Dit kun je doen

  23 november 2022 StabilisatieSchuldregeling

  Onlangs ondertekenden minister Schouten, de NVVK, VNG en 26 grote schuldeisers de intentieverklaring 'Samen schuldregelingen redden'. Doel: voorkomen dat mensen stranden in of op weg naar een schuldregeling. Hoe het werkt, legt Frank Dijkstra van het Waarborgfonds je morgen haarfijn uit in NVVK Live.

 15. Martijn Schut.jpg

  NVVK-ontdekkingsreis levert belangrijke verbeteringen op

  'Sneller reactie schuldeisers dankzij deelname aan Expeditie'

  21 november 2022 SchuldregelingNVVK Arrangement

  Reisleider Martijn Schut constateert in deze blog dat de NVVK Expeditie nu al een doorslaand succes is. In missie 4 kwamen de deelnemers aan in ‘De oase’. Ze zijn nu ongeveer halverwege de expeditie. Een mooi moment om even op adem te komen, de blaren te behandelen, maar ook om de successen te vieren!