Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

 1. huis beschadigd.jpg

  Kredietbanken: unieke situatie rechtvaardigt afwijkend beleid

  Uitkeringen vanwege schade door gaswinning vrijwel volledig naar gedupeerden

  3 augustus 2021 SchuldeisersSchuldregeling

  Gaswinning door de staat veroorzaakte bij tienduizenden Groningers schade aan hun woningen. De vier noordelijke Kredietbanken, die in het aardbevingsgebied inwoners met schulden helpen, vinden dat schadevergoedingen vrijwel volledig ten goede moeten komen aan de gedupeerden.

 2. Bol.com.jpg

  Webwinkel werkt mee aan snellere afhandeling schuldregeling

  Bol.com direct akkoord met regeling van schulden door NVVK-leden

  3 augustus 2021 Schuldeisers

  Webwinkel bol.com is met de NVVK in gesprek over een snellere schuldregeling. Zo kunnen hulpvragers die zich melden bij een NVVK-lid en die hun aankopen bij bol.com niet blijken te kunnen betalen, sneller worden geholpen.

 3. Katinka de Boer oproep.jpg

  Systeemwereld kan profiteren van ervaringen van mensen in armoede

  'Ervaringsdeskundigen hebben aan een paar woorden genoeg'

  2 augustus 2021

  Wie zelf in de schulden zat, kan anderen vanuit die ervaring helpen. Dat vinden ervaringsdeskundigen zelf en dat vindt ook een toenemend aantal organisaties dat hen inzet. Ook in de Tweede Kamer klinken pleidooien voor meer inzet van ervaringsdeskundigheid.

 4. 202101 rekenmachine vtlb.jpg

  Kleine verbetering aan vtlb-calculators 2021

  2 augustus 2021 Vtlb

  In de vtlb-calculators van januari 2021 én juli 2021 is een kleine verbetering aangebracht. Dit zijn de wijzigingen.

 5. Misbruik Foto Unsplash, M.jpg

  Schouders Eronder organiseert leernetwerk

  Financieel misbruik, van vermoeden naar aanpak

  31 juli 2021

  Aankopen op naam van iemand die nergens van weet, pinpasfraude, misbruik van machtigingen en gedwongen testamentwijzigingen: financiële hulpverleners komen tijdens hun werk allerlei vormen van financieel misbruik tegen. Plegers kunnen familieleden, buren, vrienden of partners zijn. Wat kun je als schuldhulpverlener doen als je dit tegenkomt?

 6. VNG en NVVK.jpg

  NVVK en VNG presenteren bestuurlijke uitwerking Basisnorm en NVVK Belofte

  Samen in gesprek over goede lokale schuldhulp

  30 juli 2021

  Wat in 2018 begon met een onderzoek door de Nationale Ombudsman leidde via een debat in de Tweede Kamer tot de formulering van bestuurlijke uitgangspunten voor goede schuldhulp. Dat VNG-document werd door de NVVK vertaald in de NVVK Belofte. Op donderdagmiddag 9 september gaan we hierover in gesprek tijdens een bijeenkomst van de NVVK en VNG.

 7. irene+koole.jpeg

  ‘Snellere schuldregeling vergroot vertrouwen in overheid’

  Convenant met lokale overheidsschuldeisers op komst

  30 juli 2021 Schuldeisers

  ‘Gemeenten maken via hun afdeling schuldhulpverlening en de NVVK afspraken met allerlei private schuldeisers. Het lijkt mij logisch dat gemeenten in hun rol als schuldeiser ook afspraken maken met de NVVK’, vindt beleidsadviseur Irene Koole.

 8. 200331 infographic NVVK arrangement.png

  Donderdagmiddagsessie 2 september over NVVK Arrangement

  Procesversnellers in de schuldhulpverlening: gebruik jij ze al?

  29 juli 2021

  De modernste en snelste manier van schuldenregelen bereik je wanneer schuldhulpverlener en schuldeiser werken via de methode van Collectief Schuldregelen met behulp van het Schuldenknooppunt. Wil jij uit de eerste hand horen hoe dat in de praktijk bevalt? Kom dan naar onze online Donderdagmiddagsessie ‘Procesversnellers in de schuldhulpverlening’.

 9. 10 Procent.jpg

  Verlaging maximale kredietrente opnieuw verlengd

  28 juli 2021

  Vanwege de impact van corona op de economie hebben minister Hoekstra van Financiën en minister Dekker van rechtsbescherming besloten de tijdelijke verlaging van de maximaal toegestane kredietrente opnieuw te verlengen. De maximering van de rente op 10 % geldt nu tot 1 juli 2022.

 10. appartementen.jpg

  Ook voor lokale verhurders is aansluiten van belang

  Al meer dan 10.000 overeenkomsten via ondertekenportaal Vroegsignalering

  28 juli 2021

  De afgelopen twee maanden is het aantal gemeenten dat het ondertekenportaal Vroegsignalering gebruikt, gestegen naar 291. Dat betekent dat nu al 83% van de gemeenten meedoet. Zij hebben met de aangesloten signaalpartners inmiddels meer dan 10.000 overeenkomsten getekend.

 11. geld-in-handen-christian-dubovan-Y_x747Yshlw-unsplash.jpg

  Altijd een aanbod aan schuldeisers

  NVVK-leden tevreden met nieuwe berekening afloscapaciteit

  28 juli 2021 SchuldeisersVtlbSchuldregeling

  Onderzoek onder NVVK-leden wijst uit dat ongeveer tweederde van de ondervraagde leden tevreden is met de nieuwe manier waarop we de afloscapaciteit van hulpvragers berekenen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat sommige leden meer ruimte willen voor eigen keuzes in het berekenen van de afloscapaciteit. Daarover gaat het NVVK-bestuur de komende tijd in gesprek met leden en schuldeisers.

 12. 20210312 tekening Collectief schuldregelen zonder logo.jpg

  Artikel in Tijdschrift voor Schuldsanering

  ‘s-Hertogenbosch maakt vliegende start met Collectief Schuldregelen

  28 juli 2021

  De eerste gemeente die na Den Haag en Amsterdam Collectief Schuldregelen invoerde was ‘s-Hertogenbosch. De gemeente begon in mei 2020 met de voorbereidingen. Schuldhulpverlener Marjolein Kreemers en teamleider Schulddienstverlening Trix van Dommelen vertellen over hun ervaringen.

 13. gokken-chris-liverani-vBpd607jLXs-unsplash.jpg

  Volg de gratis e-learning gokproblematiek

  28 juli 2021 Preventie

  Verslavingskunde Nederland en het Trimbos-insituut hebben de gratis e-learning gokproblematiek geüpdatet. Op 1 april 2021 werd de nieuwe kansspelwet van kracht: de wet Kansspelen Op Afstand (KOA). Online gokken – bij vergunninghouders – wordt hiermee voor Nederlanders legaal vanaf 1 oktober 2021. De e-learning is hierop aangepast.

 14. Ruth Gonschorrek.jpg

  NVVK Collegeserie start na de zomer; geef je nu op

  Zijn wij verstandige, economisch denkende beslissers? Was het maar zo

  21 juli 2021

  We denken dat het zo is, maar het klopt niet: wij mensen zijn geen rationele beslissers die altijd economisch verstandige keuzes maken. Heb je een goed inkomen, dan is een gemaakte fout makkelijker te herstellen dan wanneer je eigenlijk elk dubbeltje om moet draaien. 

 15. logo-interpolis.png

  Portal vervangt communicatie via email

  Interpolis opent webportal voor bewindvoerders en budgetbeheerders

  21 juli 2021 BeschermingsbewindFinanciële begeleiding

  Interpolis biedt bewindvoerders, curatoren en budgetbeheerders voortaan de mogelijkheid om met de verzekeraar te communiceren via een webportal. Bestaande cliënten hoeven niet opnieuw aangemeld te worden, daarvoor kan de portal meteen gebruikt worden.