Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkorting aflosperiode

Met ingang van 1 juli 2023 hanteren we in de Msnp een aflosperiode van 18 maanden. Die periode valt niet altijd samen met de hulp die onze leden verlenen. Zij bieden trajecten aan waarin de begeleiding zo kort is als kan, maar ook zo lang duurt als nodig.

Snel naar 

Aflosperiode is iets anders dan nazorgperiode

Geen hulpvrager is hetzelfde. De begeleiding in de nazorgperiode na het starten van de schuldregeling stemmen we daarom af op de behoefte van de hulpvrager. De verkorting maakt het nog belangrijker om mensen met schulden goed in beeld te houden. Alleen zo kunnen we borgen dat hun toekomst financieel stabiel blijft.

Om nazorg en begeleiding landelijk op niveau te brengen, zijn we hierover in gesprek met schuldeisers en met de VNG. Volg onze nieuwskanalen voor updates. 

Halvering Msnp voor ondernemers

De hoofdregel is dat er niets aan het minnelijk traject is veranderd, behalve de looptijd. Voor ondernemers is dat iets gecompliceerder. Veel gemeenten gebruiken het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) óf de Wgs als wettelijke grondslag voor het aanbieden van schuldhulpverlening. En die Bbz-regeling is niet gewijzigd. In veel gemeenten wordt dit als een obstakel gezien. 

We signaleren op dit moment:

  • een ondernemer met een partner zonder inkomen zou op grond van de Bbz in een 36 maanden regeling komen;
  • een ondernemer met een partner mét inkomen zou op grond van de Wgs in een 18 maanden regeling komen. 

We hebben dit gemeld bij het ministerie.

En de Wsnp?

Ook de Wsnp wordt per 1 juli 2023 aangepast. De aflostermijn wordt ook daar in principe 18 maanden. De rechter kan de looptijd van de Wsnp verkorten met de periode die al doorgebracht is in de Msnp. De verwachting is dat rechters daarvoor wel de Msnp-periode zullen toetsen aan wat er van hulpvragers wordt gevraagd in de Wsnp.

Geen overgangsregeling, wat nu?

Noch de Tweede Kamer noch minister Schouten heeft besloten dat er een overgangsregeling moet komen voor hulpvragers die sinds 3 februari 2023 aan een schuldregeling begonnen.

De bal ligt nu bij gemeenten. Dat is voor schuldeisers niet handig; zij krijgen in theorie te maken met allerlei uiteenlopende regelingen waarin soms ook van hen medewerking gevraagd wordt. 

Voor inwoners is het ook moeilijk uit te leggen dat de gemeentegrens op deze manier nog bepalender wordt voor de omgang met je schulden.

Wanneer je een lokale regeling ontwerpt, doe dit dan met de volgende uitgangspunten:

  1. Definieer een duidelijke periode, bijvoorbeeld vanaf 3 februari 2023, de dag waarop minister Schouten haar brief over dit onderwerp publiceerde
  2. Zet de lopende schuldbemiddelingen om naar saneringskredieten, die zijn makkelijker af te kopen. Tijdens corona hebben diverse gemeenten hier al ervaring mee opgedaan. Deventer stelde daarvoor indertijd een speciale brief op.
  3. Koop vervolgens deze en andere saneringskredieten eerder af en verwerk de kosten in je begroting. 

Brievenboek en Schuldregelingsovereenkomst

Het brievenboek is het afgelopen jaar aangepast op nieuwe wet- en regelgeving, B1 schrijftaal en de gewijzigde termijn van een schuldregelingstraject: 18 maanden in plaats van 36 maanden. 

Bij dit brievenboek geldt echter dat er een aantal onzekerheden zijn, omdat daarover nog geen duidelijkheid is. Dit wordt pas duidelijk na verdere afstemming met leden en schuldeisers. Het betreft hier bijvoorbeeld:

  • De frequenties van voorgeschreven her-controles en betaalmomenten bij een schuldbemiddeling. Waarbij we controlemomenten uitdrukkelijk loskoppelen van een contactmoment;
  • De manier waarop een betalingsregeling en herfinanciering kan worden ingezet voor een periode die langer is dan 18 maanden;
  • Het feit dat de definitie van een problematische schuldsituatie vooralsnog gehandhaafd blijft op 36 maanden; hier doen we onderzoek naar. 

Het brievenboek zal, vermoedelijk eind 2023 of begin 2024, opnieuw worden aangepast wanneer duidelijkheid is over genoemde zaken. Tot die tijd zal het aankomen op een kritische blik, rekening houdend met de keuzes die komend half jaar gemaakt worden.

De gewijzigde schuldregelingsovereenkomst voor 18 maanden vind je hier

Publicaties rond de verkorting

Alles wat we als NVVK publiceren rond dit thema vind je onderaan deze pagina. Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe publicaties? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.

Zie onze agenda voor speciale bijeenkomsten rond het onderwerp.

Check ook de lijst van veelgestelde vragen rond de verkorting, die we samen met VNG opstelden, en de community voor vragen over de zorgverzekeraars. 

Nieuws over verkorting aflosperiode

  1. Zes gasten.jpg

    Rechter Paul Rouwen in NVVK Live:

    'Beloning bewindvoerders is te krap'

    26 sep 2023

    'Ik kan niet in de boeken van bewindvoerders kijken. Maar het geluid dat de beloning niet volstaat, is nu zo duidelijk en langdurig dat ik niet anders kan concluderen dan dat het te krap is', zegt rechter Paul Rouwen donderdag in NVVK Live. Hij krijgt als kantonrechter regelmatig bewindzaken op zijn bureau, en heeft buikpijn over de huidige situatie.

  2. kwartet.jpg

    NVVK Live donderdag 28 september 16.00-17.00 uur

    Rechter met buikpijn, schuldeiser met schulden en: de impact van 18 maanden Msnp op hulpvragers

    18 sep 2023

    Bewindvoerders stellen dat de vergoeding voor hun werk onvoldoende is. Ook rechters hebben er zorgen over. In NVVK Live van donderdag 28 september vertelt rechter Paul Rouwen waarom hij soms buikpijn heeft over het onderwerp. Verder ontmoet je auteur Cherida Romy, schuldhulpverlener Deliaan van der Vaart en bewindvoerder Brigitte Haarms. Meld je aan en kijk mee!

  3. Brief Nick Morrison Unsplash.jpg

    Achmea verstuurt vanaf oktober brieven inzake 18 maanden

    Verzekeraars hebben tijd nodig om systemen aan te passen

    30 aug 2023

    De zorgverzekeraars zijn akkoord met een aflosperiode van 18 maanden, met de aantekening dat ze na een jaar willen evalueren hoe het gaat. Het aangepaste beleid is nog niet meteen overal verwerkt. In dit artikel vertellen we je wat je kan doen als je toch nog geconfronteerd wordt met een termijn van 18+6 maanden.

  4. ext ministerie SZW.jpeg

    'Begeleiding en nazorg nóg belangrijker'

    SZW schrijft schuldeisers over halvering Msnp

    22 aug 2023

    In een brief aan schuldeisers spreekt het ministerie van Sociale Zaken begrip uit voor schuldeisers die zich 'verrast' en 'overrompeld' voelen door de snelle verkorting van de Msnp en de Wsnp. 'De verkorting maakt het nog belangrijker om hulpvragers die de aflosperiode hebben afgerond goed in beeld te houden voor begeleiding en nazorg', aldus de brief.

  5. ZNL.jpg

    Herzien standpunt over verkorte Msnp

    Ook zorgverzekeraars akkoord met 18 maanden

    21 aug 2023

    Zorgverzekeraars Nederland heeft haar aanvankelijke standpunt losgelaten dat 18 maanden Msnp gevolgd zou moeten worden door een proefperiode van 6 maanden. Daar zijn we als NVVK blij mee.

  6. NVVK_JPEG_SRGB_Web_Small_145.jpg

    Vruchtbaar overleg Zorgverzekeraars Nederland en NVVK

    'We willen allemaal hetzelfde: duurzaam financieel herstel'

    3 aug 2023

    Zorgverzekeraars zoeken naar mogelijkheden om terugval na schuldsanering zoveel mogelijk te voorkomen. Over hun voornemen om na de 18 maanden aflossing in de Msnp 6 maanden toe te voegen waarin in elk geval de zorgpremie wordt afgedragen, zijn we niet enthousiast. Een delegatie van het NVVK-bestuur heeft daarover inmiddels een constructief gesprek gehad met bestuur en directie van Zorgverzekeraars Nederland.