Overslaan en naar de inhoud gaan

De Kennisgeving

De Kennisgeving biedt een hulpvrager direct schuldenrust na toelating tot de schuldhulpverlening en voorkomt dat schulden verder oplopen door extra incassokosten of juridische stappen. De Kennisgeving is onderdeel van de Landelijke Pauzeknop, die ook in de basisdienstverlening wordt genoemd.

Meer over de Kennisgeving

De Kennisgeving is een bericht dat schuldhulpverleners versturen aan schuldeisers, incassobureaus en deurwaarders om aan te geven dat hun klant is gestart met een schuldhulpverleningstraject. Dit signaal activeert een tijdelijke incassopauze, wat onderdeel is van de Landelijke Pauzeknop.

Het versturen van de Kennisgeving zorgt ervoor dat schuldeisers met een convenant hun incassomaatregelen tijdelijk opschorten (4 tot 8 maanden). Schuldeisers zonder convenant worden verzocht om ook een tijdelijk incassopauze in te stellen.

Inventarisatie gebruik Kennisgeving

Een heel aantal gemeenten (ongeveer zestig) gebruikt de Kennisgeving al. We zijn bezig met een overzicht van het gebruik. Hiervoor is in januari 2025 een enquête uitgezet. Mocht je die nog niet hebben ingevuld dan kan dat alsnog via deze link.

Bent u schuldeiser?

Lees dan op deze pagina voor schuldeisers wat de Kennisgeving voor u betekent. 

Hoe hiermee aan de slag?

De inzet van het project Landelijke Pauzeknop is dat eind 2026 alle gemeenten in Nederland de kennisgeving met het pauzeverzoek gebruiken. Op dit moment worden daarvoor onder andere een implementatieformat, procesbeschrijvingen en werkinstructies gemaakt, die t.z.t.. ook op deze informatiepagina te vinden zullen zijn.

We stimuleren gemeenten niet te wachten met de implementatie van de Kennisgeving. Hieronder vind je al een aantal handige documenten en formats, zoals de model Kennisgeving en een QR-code die verwijst naar de informatie voor schuldeisers op onze website. Deze QR-code kan je gebruiken in je eigen communicatie naar schuldeisers. De lijst wordt telkens aangevuld, dus hou deze webpagina in de gaten. 

Heb je behoefte aan meer ondersteuning en advies? Neem contact op met het Serviceteam van de NVVK. Dit team staat voor je klaar om je te helpen met de implementatie. 

Handig bij implementatie

Nieuws over Schuldenrust

  1. Klaas van der Vies.jpg

    Even kennismaken

    Nieuw op het NVVK-bureau: Klaas van der Vies

    27 juni 2023

    Hij brengt 24 jaar ervaring mee in de financiële hulpverlening, en daarom zijn we bij de NVVK heel blij met de komst van projectleider Klaas van der Vies. Hij werkt onder andere aan de totstandkoming van een landelijke schuldpauzeknop, samen met een aantal landelijke partners en grote gemeenten.

  2. Logo's woningcorporaties - vierkant.png

    Bijna half miljoen huurders binnen bereik van snelle schuldhulp

    10 woningcorporaties ondertekenen NVVK-modelconvenant

    2 mei 2023

    Schuldenrust voor een hulpvrager, schaderust voor de woningcorporatie: dat is de opbrengst van ondertekening van het NVVK-modelconvenant voor woningcorporaties. Inmiddels haakten 10 corporaties aan, die samen meer dan 430.000 mensen huisvesten. 

  3. Tiwos.jpg

    Corporatie Tiwos tekende NVVK-convenant

    'Minder huurachterstand dankzij samenwerking met schuldhulp'

    4 april 2023

    In januari tekenden woningcorporatie Tiwos en de gemeente Tilburg het NVVK-convenant voor woningcorporaties. Voornamelijk als signaal aan de sector, want in Tilburg werken ze al 20 jaar lang nauw samen in schuldhulpverlening volgens een lokaal convenant. Het dringt huurachterstanden terug, zo blijkt uit cijfers van Tiwos.