Overslaan en naar de inhoud gaan

De Kennisgeving

De Kennisgeving biedt een hulpvrager direct schuldenrust na toelating tot de schuldhulpverlening en voorkomt dat schulden verder oplopen door extra incassokosten of juridische stappen. De Kennisgeving is onderdeel van de Landelijke Pauzeknop, die ook in de basisdienstverlening wordt genoemd.

Meer over de Kennisgeving

De Kennisgeving is een bericht dat schuldhulpverleners versturen aan schuldeisers, incassobureaus en deurwaarders om aan te geven dat hun klant is gestart met een schuldhulpverleningstraject. Dit signaal activeert een tijdelijke incassopauze, wat onderdeel is van de Landelijke Pauzeknop.

Het versturen van de Kennisgeving zorgt ervoor dat schuldeisers met een convenant hun incassomaatregelen tijdelijk opschorten (4 tot 8 maanden). Schuldeisers zonder convenant worden verzocht om ook een tijdelijk incassopauze in te stellen.

Inventarisatie gebruik Kennisgeving

Een heel aantal gemeenten (ongeveer zestig) gebruikt de Kennisgeving al. We zijn bezig met een overzicht van het gebruik. Hiervoor is in januari 2025 een enquête uitgezet. Mocht je die nog niet hebben ingevuld dan kan dat alsnog via deze link.

Bent u schuldeiser?

Lees dan op deze pagina voor schuldeisers wat de Kennisgeving voor u betekent. 

Hoe hiermee aan de slag?

De inzet van het project Landelijke Pauzeknop is dat eind 2026 alle gemeenten in Nederland de kennisgeving met het pauzeverzoek gebruiken. Op dit moment worden daarvoor onder andere een implementatieformat, procesbeschrijvingen en werkinstructies gemaakt, die t.z.t.. ook op deze informatiepagina te vinden zullen zijn.

We stimuleren gemeenten niet te wachten met de implementatie van de Kennisgeving. Hieronder vind je al een aantal handige documenten en formats, zoals de model Kennisgeving en een QR-code die verwijst naar de informatie voor schuldeisers op onze website. Deze QR-code kan je gebruiken in je eigen communicatie naar schuldeisers. De lijst wordt telkens aangevuld, dus hou deze webpagina in de gaten. 

Heb je behoefte aan meer ondersteuning en advies? Neem contact op met het Serviceteam van de NVVK. Dit team staat voor je klaar om je te helpen met de implementatie. 

Handig bij implementatie

Nieuws over Schuldenrust

  1. Gemeente Oss ondertekent NVVK convenant[46] kopie.jpeg

    Eerste Brabantse gemeente tekent convenant Lokale overheid

    27 maart 2023

    Minder onnodige incassokosten en meer tijd om hulpvragers inhoudelijk te begeleiden, dat zijn twee voordelen van het convenant Lokale overheid dat de NVVK ontwikkelde. Oss tekende het, als eerste Brabantse gemeente.

  2. Mark.jpg

    Gemeente sluit aan bij Convenant Lokale Overheid

    Arnhem zet handtekening voor soepele werkwijze rondom schulden

    15 maart 2023

    Als schuldeiser werkt Arnhem zoveel mogelijk mee met schuldregelvoorstellen voor inwoners die schulden bij de gemeente hebben. Om dat te onderstrepen en voor de toekomst vast te houden tekent wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks het convenant Lokale Overheid. 'Een goede schuldregeling geeft inwoners rust en de ruimte in hun hoofd om vooruit te kijken.'

  3. Schuldenrust.jpg

    Evaluatie in opdracht van ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

    'Breed moratorium moet simpeler en soepeler'

    7 februari 2023

    Stel rechters in staat schuldeisers te sommeren voor een periode van maximaal zes maanden te stoppen met incasseren. Dat was zes jaar geleden de nieuwe wettelijke route die gemeenten konden bewandelen om hulpvragers schuldrust te geven. Maar helaas, in de praktijk functioneert het zogenoemde 'breed moratorium' niet.