Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakmanschap

Een kwaliteitsbewuste branche heeft medewerkers nodig die bevoegd, bekwaam én bevlogen zijn. De NVVK stelt kwaliteitseisen aan haar leden maar biedt met het vakmanschapsprogramma ook wat nodig is om daaraan te voldoen. We stimuleren dat financiële hulpverleners niet alleen de schulden regelen, maar dat ze ook oog hebben voor de diepere oorzaken van geldproblemen. Zo kunnen ze hulpvragers duurzamer helpen.

Waarom is dit belangrijk?

NVVK-leden onderscheiden zich van andere organisaties. Zij zijn betrouwbare partners voor overheden en schuldeisers en bieden dienstverlening op een gegarandeerd basisniveau.

Met het vakmanschapsprogramma stimuleren we onze leden om zich te blijven ontwikkelen, op de werkvloer én op managementniveau. Allemaal in het belang van de hulpvrager.

NVVK Belofte en Kwaliteitskader

Het vakmanschapsprogramma sluit aan op de NVVK Belofte en het Kwaliteitskader. De  NVVK Belofte  beschrijft vanuit het perspectief van de hulpvrager welke waarden, normen en uitgangspunten leden hanteren in hun werk.

Het  NVVK Kwaliteitskader biedt een set betekenisvolle kwaliteitsnormen die we als basis gebruiken bij de periodieke kwaliteitstoetsing van onze leden. Nieuwe NVVK-leden doorlopen bij toetreding een kwaliteitsaudit en daarna elke drie jaar.

Groeien in vakmanschap: zo pakken we dat aan

Vakmanschap vraagt om voortdurende ontwikkeling en daar investeren we in. We organiseren zelf bijeenkomsten en trajecten die vakmanschap versterken, gevoed door de praktijk en onderbouwd met kennis vanuit de wetenschap. Daarnaast dragen we bij aan beroepsopleidingen, ontsluiten passend scholingsaanbod en ondersteunen initiatieven voor professionele ontwikkeling.

Nieuws over Vakmanschap

  1. Handtekening.jpg

    Minister Schouten roept hulpverleners op tot actie

    Hulpvrager met loonbeslag? Herbereken de beslagvrije voet zo snel mogelijk

    2 februari 2023 BeslagFinanciële begeleiding

    Mensen met schulden die te maken hebben met een beslag op hun inkomen ontvangen een minimumbedrag voor de noodzakelijke boodschappen. Beslagleggende partijen, zoals gerechtsdeurwaarders, zijn verplicht om dit ‘leefbedrag’ eens in de twaalf maanden opnieuw te berekenen. Dit gebeurt dus niet automatisch bij de extra stijging van het minimumloon per januari van dit jaar. Hierdoor kan het extra inkomen naar het aflossen van de schuld gaan.

  2. Man keukentafelgesprek met bewindvoerder.jpg

    Sneller rust voor hulpvragers in de stabilisatiefase

    Direct schuldenrust, hoe fixen we dat? Denk mee!

    2 februari 2023

    Aanhoudende incassomethoden bezorgen hulpvragers onnodig huizenhoge stress. Gelukkig schort een schuldeiser die de NVVK Kennisgeving ontvangt, de incasso meteen op. Snelle schuldenrust dus. Kan de Kennisgeving ook ingezet worden voor mensen in stabilisatie? We zoeken professionals die daarover met ons mee willen denken.

  3. Cover en Jurenne.jpg

    Oud-directeur schuldhulpverlening schrijft boek

    'Schuldhulpverlening is ineffectief', zegt bestuurder Jurenne Hooi. Maar het kan anders.

    1 februari 2023 Preventie

    Het is tijd dat we de schuldhulpverlening verbeteren, schrijft voormalig directeur Jurenne Hooi van Maatschappelijke Dienstverlening Amsterdam Zuid-oost en Diemen. Jarenlang was ze bestuurder van deze schuldhulpverleningsorganisatie, ze weet dus waar ze het over heeft. Mild maakt dat haar niet.