Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakmanschap

Een kwaliteitsbewuste branche heeft medewerkers nodig die bevoegd, bekwaam én bevlogen zijn. De NVVK stelt kwaliteitseisen aan haar leden maar biedt met het vakmanschapsprogramma ook wat nodig is om daaraan te voldoen. We stimuleren dat financiële hulpverleners niet alleen de schulden regelen, maar dat ze ook oog hebben voor de diepere oorzaken van geldproblemen. Zo kunnen ze hulpvragers duurzamer helpen.

Waarom is dit belangrijk?

NVVK-leden onderscheiden zich van andere organisaties. Zij zijn betrouwbare partners voor overheden en schuldeisers en bieden dienstverlening op een gegarandeerd basisniveau.

Met het vakmanschapsprogramma stimuleren we onze leden om zich te blijven ontwikkelen, op de werkvloer én op managementniveau. Allemaal in het belang van de hulpvrager.

NVVK Belofte en Kwaliteitskader

Het vakmanschapsprogramma sluit aan op de NVVK Belofte en het Kwaliteitskader. De  NVVK Belofte  beschrijft vanuit het perspectief van de hulpvrager welke waarden, normen en uitgangspunten leden hanteren in hun werk.

Het  NVVK Kwaliteitskader biedt een set betekenisvolle kwaliteitsnormen die we als basis gebruiken bij de periodieke kwaliteitstoetsing van onze leden. Nieuwe NVVK-leden doorlopen bij toetreding een kwaliteitsaudit en daarna elke drie jaar.

Groeien in vakmanschap: zo pakken we dat aan

Vakmanschap vraagt om voortdurende ontwikkeling en daar investeren we in. We organiseren zelf bijeenkomsten en trajecten die vakmanschap versterken, gevoed door de praktijk en onderbouwd met kennis vanuit de wetenschap. Daarnaast dragen we bij aan beroepsopleidingen, ontsluiten passend scholingsaanbod en ondersteunen initiatieven voor professionele ontwikkeling.

Nieuws over Vakmanschap

  1. Samen de regie.jpg

    NVVK start nieuwe campagne om samenwerking te bevorderen

    Samen de regie pakken? Zo doen schuldhulp en bewind dat in Rotterdam

    22 februari 2023 BeschermingsbewindSchuldregeling

    In Rotterdam alleen al wonen zo'n 50.000 mensen met problematische schulden. Dankzij intensieve samenwerking leverden bewindvoerders de afgelopen jaren twee keer zoveel dossiers van mensen in schuldenbewind aan bij Kredietbank Rotterdam. En het lukt de Kredietbank om schuldhulpverleningstrajecten binnen 120 dagen af te handelen. Gemiddeld is de doorlooptijd 88 dagen! 

  2. Huis Unsplash Luke Stackpoole.jpg

    Praktijkverhalen: schuldregelen met woningbehoud, hoe doe je dat?

    Rudi wil zijn koophuis houden - maar heeft 40.000 euro schuld

    22 februari 2023 Schuldregeling

    Wat doe je als een hulpvrager flinke schulden heeft maar ook een eigen woning met (waarschijnlijk) overwaarde? Aandringen op verkoop van de woning lijkt dan logisch. Zo kan immers geld vrijgemaakt worden voor het aflossen van schulden. Toch leidt verkoop van de woning vaak tot nieuwe problemen. Misschien is aansturen op verkoop toch niet de beste optie? In een korte serie vertellen we praktijkverhalen waarin woningbehoud mogelijk (b)leek.

  3. NVVK-goed-je-te-zien_788x500.jpg

    Verenigingsdirecteur Geert van Dijk: 'We staan voor immense opgave'

    NVVK-congres in tijd van grote veranderingen

    8 februari 2023 WsnpSchuldregeling

    Het ziet ernaar uit dat zowel Wsnp als Msnp-schuldhulptrajecten al heel snel verkort zullen worden tot 18 maanden. Daarmee breekt er een nieuwe werkelijkheid aan voor financiële hulpverleners. Met belangrijke vragen. Zoals: hoe blijf je de begeleiding van hulpvragers, in al hun diversiteit, goed vormgeven? NVVK-directeur Geert van Dijk nodigt je uit erover mee te denken op ons congres in mei.