Overslaan en naar de inhoud gaan

Best practice schuldpreventie jongeren nu landelijk beschikbaar

Best practice schuldpreventie jongeren nu landelijk beschikbaar

19 januari 2021

Money Start biedt succesvol licentiemodel aan van gastlesprogramma ‘Hoe word je rijk?’ voor lokale partners. Meld je nu aan!

Na het 18e levensjaar neemt het aantal jongeren dat in de schulden komt explosief toe. Money Start is opgericht om met het gastlesprogramma ‘Hoe word je rijk?’ financiële educatie aan te bieden via scholen, ter voorkoming van schulden onder jongeren die 18 jaar worden.  

Money Start lanceert met de start van dit nieuwe jaar hun licentiemodel. Lokale schuldhulpverlenende organisaties en overige partners in het werkveld kunnen zich nu aanmelden als licentiepartner om zelf ‘Hoe word je rijk?’ lessen aan te bieden op scholen in hun regio.

‘Hoe word je rijk?’

‘Hoe word je rijk?’ richt zich op leerlingen van 15 tot 18 jaar in het onderwijs en stelt zich tot doel om met een zorgvuldig uitgedacht onderwijsprogramma jongeren noodzakelijke tools mee te geven om niet in de schulden te komen na de 18e verjaardag. De focus ligt op risicojongeren die les volgen in het praktijkonderwijs, het speciaal onderwijs, het vmbo en eerste jaars Mbo. ‘Hoe word je rijk?’ is best practice in preventie van schulden onder deze doelgroep.

In intensieve samenwerking met jongerenschuldhulpverleners zijn zes lessen uitgedacht, die op een gedetailleerde manier onderwijzen wat jongeren wel en niet moeten doen om niet in de schulden te komen. De onderwerpen van de lessen zijn de belangrijkste oorzaken waardoor jongeren de meeste schulden maken: (mobiele telefoon) contracten, boetes, fraude, zorgverzekering, studiefinanciering en het incassotraject.

De lessen worden gegeven door professionals uit het werkveld, zoals jongerenschuldhulpverleners, budgetcoaches en politieagenten. Ook staan jongeren die zelf schulden hebben voor de klas als ervaringsdeskundige peer educators. Zij vertellen hoe vreselijk het is om hoge schulden te hebben en hoe lang het duurt voordat je er daadwerkelijk uit bent.

Om de informatie goed over te dragen aan jongeren sluit ‘Hoe word je rijk? zoveel mogelijk aan bij de leef- en denkwereld van jongeren door onder andere speciaal voor ‘Hoe word je rijk? geproduceerde filmpjes, digitale lesondersteuning en interactieve opdrachten.

Licentiemodel

Het licentiemodel om 'Hoe word je rijk?' landelijk uit te rollen, is gebaseerd op lokale financiering door gemeenten en coördinatie en uitvoering van de lessen door lokale licentiepartners, die deze op scholen aanbieden door inzet van lokale professionals. Met dit licentiemodel wordt de lokale licentienemer volledig ingewerkt en ondersteund om financiële educatie op scholen duurzaam en opschaalbaar aan te bieden, op basis van het door Money Start ontwikkelde lesprogramma en met gebruikmaking van de naam van ‘Hoe word je rijk?’. Zij delen ook praktische knowhow over strategieën en protocollen om het maximale resultaat te behalen.

Dit licentiemodel is gebaseerd op de overtuiging dat het zeer waardevol is wanneer lokale professionals en lokale peer educators de ‘Hoe word je rijk?’ lessen uitvoeren. De lokale organisaties en professionals kennen het lokale sociale netwerk en kunnen effectief doorverwijzen. Daarom zet Money Start in op een landelijke uitrol, door middel van ‘Hoe word je rijk?’ licenties. Hier investeert Money Start al enkele jaren in, door onder andere een professionele begeleiding door Franchise Connect en het ING Nederland fonds, een succesvolle licentiepilot in Purmerend, het ontwikkelen van deelbare lesmaterialen, procedures en methodieken, en het inrichten van een servicegerichte backoffice.

Interesse?

Heb je interesse in het gastlesprogramma ‘Hoe word je rijk?’ ter preventie van schulden onder jongeren in jouw gemeente? Check www.hoewordjerijk.nl of neem direct contact op met Money Start op info@moneystart.nl of bel met Alan Bredenhorst op 06 2480 5457.