Overslaan en naar de inhoud gaan

Programma van NVVK Studiedag 'Schuldeisers: wat kun jij van ze leren?

NVVK Studiedag 'Schuldeisers: wat kun jij van ze leren?

Programma van NVVK Studiedag 'Schuldeisers: wat kun jij van ze leren?

Op dinsdag 7 november:
9:30 - 10:00 Ontvangst
10:00 - 10:05 Opening
10:05 - 10:25 De overheid als ideale schuldeiser?
10:25 - 10:45 Minder betalingsachterstanden door menselijke benadering
10:45 - 11:05 Incasso en Innovatie
11:05 - 11:25 PAUZE
11:25 - 12:30 Workshopronde 1
  Eigenwoningbezit en de combinatie met schulden Door Karin Boog, financieel specialist Vereniging Eigen Huis
  Leren en samenwerken met de deurwaarder nieuwe stijl Door Saskia van de Schoot
  Jongeren en andere afspraken met schuldeisers Door Gerda van Vrouwerf, klantmanager schuldhulpverlening Stadsbank Apeldoorn
12:30 - 13:30 LUNCH
13:30 - 13:50 Samenwerken in de keten (visie NVVK over innovatieve ontwikkelingen bij schuldeisers) Door Marco Florijn, voorzitter NVVK
13:50 - 14:10 De impact van Schuldig
14:10 - 15:10 Workshopronde 2
  Eigenwoningbezit en de combinatie met schulden Door Karin Boog, financieel specialist Vereniging Eigen Huis
  Vroegsignalering: wanneer werkt het wel en wanneer niet?
  Fraude en schuldhulpverlening Door Patricia Eickmans-van der Poel, senior juridisch vakredacteur/docent schuldhulpverlening bij Schulinck
15:10 - 15:15 Korte pauze, wisseling workshops
15:15 - 16:15 Workshopronde 3
  Europese privay wetgeving, ver van mijn bed?
  Fraude en schuldhulpverlening Door Patricia Eickmans-van der Poel, senior juridisch vakredacteur/docent schuldhulpverlening bij Schulinck
  CZ voorkomt schulden door inzet vroegsignalering
16:15 - 17:00 Afsluiting met hapje en drankje
  1. Van 10:00 tot 10:05

    Opening

    Opening door de dagvoorzitter, Rik Bovenberg, directeur bestuurder van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland.

  2. Van 10:05 tot 10:25

    De overheid als ideale schuldeiser?

    De overheid is een grote schuldeiser. Kan de overheid oplopende schulden voorkomen en sneller oplossen? Als publieke dienstverlener besteedt het CAK veel aandacht aan innovaties in het incassotraject om schulden te voorkomen. Daan Hoefsmit neemt je mee in zijn toekomstvisie. Hoe kunnen we slimmer samenwerken? Hoe kunnen regels worden aangepast? Waar moeten we naartoe en welke beren ziet hij nog op de weg?

  3. Van 10:25 tot 10:45

    Minder betalingsachterstanden door menselijke benadering

    Zorgverzekeraar CZ heeft een baanbrekende visie ontwikkeld om betalingsachterstanden bij klanten terug te dringen. Waar CZ vroeger de klant vooral technocratisch benaderde, komt CZ klanten nu juist tegemoet bij betalingsproblemen. Het resultaat? Door het belang van de klant in het oog te houden, worden rekeningen beter betaald. CZ is een van de voortrekkers van ‘Van Schulden Naar Kansen’, een groep schuldeisers die samenwerken om armoede en betalingsproblemen te lijf te gaan. Manuel van Hoek vertelt over de visie van CZ en de klinkende resultaten. Ook neemt hij je mee in zijn toekomstdroom. Komt er een moment dat betalingsachterstanden verleden tijd zijn?

  4. Van 10:45 tot 11:05

    Incasso en Innovatie

    Door Connie Maathuis, directeur NVI.

    Inhoud volgt.

  5. Van 11:25 tot 12:30

    Workshopronde 1

    Keuze uit 3 workshops.

  6. Van 11:25 tot 12:30

    Eigenwoningbezit en de combinatie met schulden

    Door Karin Boog, financieel specialist Vereniging Eigen Huis

    Deze workshop is bedoeld voor iedereen die klanten heeft met een eigen woning. Aan het einde van deze workshop heb je inzicht in alle stappen die je moet doorlopen met en zonder hypotheekachterstand die te maken hebben met de woning. Deze workshop leidt tot een checklist die je in de praktijk meteen kunt toepassen. Ook ken je de grenzen van je eigen inzet en de taken van de hypotheekadviseur.

  7. Van 11:25 tot 12:30

    Leren en samenwerken met de deurwaarder nieuwe stijl

    Door Saskia van de Schoot

    Hoe kan je effectief schulden innen en tegelijkertijd maximaal aandacht hebben voor het onderliggende probleem bij een gezin met schulden? Wat werkt wel en wat niet? Janssen & Janssen doet geregeld onderzoek naar nieuwe mogelijkheden en hun effect op de praktijk. Saskia van de Schoot presenteert de laatste stand van zaken en geeft je de gelegenheid om jouw kennis te verdiepen en mee te nemen voor je eigen organisatie. Ga in gesprek met een deurwaarder van Janssen & Janssen en denk eens na over jouw eigen relatie met deurwaarders. Na afloop weet je hoe je het contact naar een hoger plan kunt tillen.

  8. Van 11:25 tot 12:30

    Jongeren en andere afspraken met schuldeisers

    Door Gerda van Vrouwerf, klantmanager schuldhulpverlening Stadsbank Apeldoorn

    Wat en hoe communiceer je met schuldeisers als je een schuldregeling opzet voor studerende jongeren? Dat blijkt bepaald geen gemakkelijke opgave. Gerda van Vrouwerf  heeft inmiddels 3 jaar ervaring met deze aparte tak van sport en wil haar inzichten graag met je delen. Zijn alle schuldeisers hetzelfde als het om studerende jongeren gaat? Na afloop van deze workshop heb je een aantal handvatten gekregen om de inhoud, frequentie en aard van de communicatie met schuldeisers in goede banen te krijgen als de schuldenaar nog studeert.

  9. Van 13:30 tot 13:50

    Samenwerken in de keten (visie NVVK over innovatieve ontwikkelingen bij schuldeisers)

    Door Marco Florijn, voorzitter NVVK

    Tijdens zijn kennismaking met het veld heeft Marco Florijn met diverse schuldeisers en incassobureaus gesproken. Welke innovaties is hij bij deze partijen tegengekomen en wat kunnen wij daar van leren? Waarom is innovatie zo belangrijk en hoe kunnen we profiteren van elkaars inspanningen? Welke boodschap heeft Marco voor de schuldeisers en voor jou als NVVK-lid pf als schuldhulpverlener?

  10. Van 13:50 tot 14:10

    De impact van Schuldig

    Will van Schendel heeft haar werkgebied in Amsterdam-Zuid en -Noord, daar waar het programma Schuldig is opgenomen. Zij vertelt over het effect van deze bekroonde documentaireserie: voor de betrokkenen, haar organisatie maar ook het domein van schulden. Aan de hand van fragmenten uit de serie geeft ze aan wat de betekenis is geweest - en nog is - maar ook welke kanten van schulden nog onderbelicht zijn gebleven.

  11. Van 14:10 tot 15:10

    Workshopronde 2

    Keuze uit 3 workshops.

  12. Van 14:10 tot 15:10

    Eigenwoningbezit en de combinatie met schulden

    Door Karin Boog, financieel specialist Vereniging Eigen Huis

    Deze workshop is bedoeld voor iedereen die klanten heeft met eigen woning. Aan het einde van deze workshop heb je inzicht in alle stappen die je moet doorlopen met en zonder hypotheekachterstand die te maken hebben met de woning. Deze workshop leidt tot een checklist die je in de praktijk meteen kunt toepassen. Ook ken je de grenzen van je eigen inzet en de taken van de hypotheekadviseur en tussenpersoon.

  13. Van 14:10 tot 15:10

    Vroegsignalering: wanneer werkt het wel en wanneer niet?

    Vroegsignalering breidt zich als een olievlek uit over Nederland. Vele gemeenten zijn gestart met deze innovatieve manier om schulden op te sporen daar waar de schuldenaren zich nog niet bij gemeenten hebben gemeld. De samenwerking met of medewerking van schuldeisers is een voorwaarde. Inmiddels komen we steeds meer te weten over de succes- en faalfactoren. Maria Buur (initiatiefneemster) en Anja Tijdhof nemen jullie mee in hun ervaringen. Welke data wanneer verzamelen? Hoe om te gaan met privacy vereisten? Welke schuldeisers benaderen? Hoeveel tijd kost dit eigenlijk?

  14. Hoe ga je als schuldhulpverlener om met fraude? Kan je een fraudeur helpen? Fraude mag immers niet lonen. Kortom, wat zijn de juridische kaders en waar liggen de mogelijkheden voor de schuldhulpverlening? Tijdens deze workshop gaan we fraude nader belichten en gaan we aan de slag met fraudevorderingen. De actualiteiten op het gebied van uitkeringsfraude komen daarbij uiteraard aan bod.

  15. Van 15:15 tot 16:15

    Workshopronde 3

    Keuze uit 3 workshops.

  16. Van 15:15 tot 16:15

    Europese privay wetgeving, ver van mijn bed?

    "Leuk hoor, zo’n nieuwe Europese Privacywet… maar wat moet ik daar mee?” Vraag je je dat wel eens af of wist je überhaupt niet dat er een nieuwe wet aankomt? Dan is deze workshop zeker iets voor jou! Je komt meer te weten over de nieuwe Europese Privacyverordening en over wat dat voor jou in de dagelijkse praktijk kan betekenen. Jij hebt binnenkort namelijk een nog belangrijkere rol in het beschermen van de persoonsgegevens van je klanten. Daarmee help je ook nog eens om te voorkomen dat je werkgever astronomische boetes krijgt opgelegd.

  17. Hoe ga je als schuldhulpverlener om met fraude? Kan je een fraudeur helpen? Fraude mag immers niet lonen. Kortom, wat zijn de juridische kaders en waar liggen de mogelijkheden voor de schuldhulpverlening? Tijdens deze workshop gaan we fraude nader belichten en gaan we aan de slag met fraudevorderingen. De actualiteiten op het gebied van uitkeringsfraude komen daarbij uiteraard aan bod.

  18. Van 15:15 tot 16:15

    CZ voorkomt schulden door inzet vroegsignalering

    Deze workshop is bedoeld voor iedereen die wil weten hoe schuldeisers vroegsignalering kunnen inzetten om schulden te voorkomen. Na het volgen van deze workshop is het je duidelijk hoe vroegsignalering werkt bij CZ, wat de motieven zijn en wie de samenwerkingspartners zijn. Ook krijg je inzicht in de kosten en de opbrengsten: betalingsregelingen worden beter nageleefd, oninbare premie-achterstanden zijn gehalveerd. En mocht je je afvragen of dit te mooi is om waar te zijn, Manuel neemt ons ook mee in de nadelen en de leerpunten.