Overslaan en naar de inhoud gaan

De Kennisgeving

De Kennisgeving biedt een hulpvrager direct schuldenrust na toelating tot de schuldhulpverlening en voorkomt dat schulden verder oplopen door extra incassokosten of juridische stappen. De Kennisgeving is onderdeel van de Landelijke Pauzeknop, die ook in de basisdienstverlening wordt genoemd.

Meer over de Kennisgeving

De Kennisgeving is een bericht dat schuldhulpverleners versturen aan schuldeisers, incassobureaus en deurwaarders om aan te geven dat hun klant is gestart met een schuldhulpverleningstraject. Dit signaal activeert een tijdelijke incassopauze, wat onderdeel is van de Landelijke Pauzeknop.

Het versturen van de Kennisgeving zorgt ervoor dat schuldeisers met een convenant hun incassomaatregelen tijdelijk opschorten (4 tot 8 maanden). Schuldeisers zonder convenant worden verzocht om ook een tijdelijk incassopauze in te stellen.

Inventarisatie gebruik Kennisgeving

Een heel aantal gemeenten (ongeveer zestig) gebruikt de Kennisgeving al. We zijn bezig met een overzicht van het gebruik. Hiervoor is in januari 2025 een enquête uitgezet. Mocht je die nog niet hebben ingevuld dan kan dat alsnog via deze link.

Bent u schuldeiser?

Lees dan op deze pagina voor schuldeisers wat de Kennisgeving voor u betekent. 

Hoe hiermee aan de slag?

De inzet van het project Landelijke Pauzeknop is dat eind 2026 alle gemeenten in Nederland de kennisgeving met het pauzeverzoek gebruiken. Op dit moment worden daarvoor onder andere een implementatieformat, procesbeschrijvingen en werkinstructies gemaakt, die t.z.t.. ook op deze informatiepagina te vinden zullen zijn.

We stimuleren gemeenten niet te wachten met de implementatie van de Kennisgeving. Hieronder vind je al een aantal handige documenten en formats, zoals de model Kennisgeving en een QR-code die verwijst naar de informatie voor schuldeisers op onze website. Deze QR-code kan je gebruiken in je eigen communicatie naar schuldeisers. De lijst wordt telkens aangevuld, dus hou deze webpagina in de gaten. 

Heb je behoefte aan meer ondersteuning en advies? Neem contact op met het Serviceteam van de NVVK. Dit team staat voor je klaar om je te helpen met de implementatie. 

Handig bij implementatie

Nieuws over Schuldenrust

  1. Foto ondertekening Zoetermeer[42] kopie.jpeg

    Wethouder Velzen (Inkomen & schuldhulpverlening) ondertekent convenant Lokale Overheid

    Zoetermeer gaat voor sneller en beter schuldregelen

    31 januari 2024

    Zoetermeer gaat voor snellere en betere schuldhulpverlening. Door het convenant Lokale Overheid te ondertekenen biedt de gemeente haar inwoners snellere schuldenrust. Het convenant regelt dat de gemeente in haar rol van schuldeiser snel meewerkt aan schuldregelingen.

  2. Youtube.jpg

    Aangrijpende ervaringsverhalen, zorgen over bewind en de eerste indrukken van 18 maanden-Msnp

    NVVK Live terugkijken: hier is de link

    28 september 2023

    Cherida Romy vertelt in NVVK Live hoe ze de hulpverlening ervaren heeft toen ze zich meldde voor schuldhulp. Er vallen veel lessen uit te trekken voor ons werk. Ingeborg Hagenbeek van NovaLuta vertelt over de impact van de lage vergoedingen voor bewind, en schuldhulpverlener Deliaan van der Vaart geeft inzicht in de eerste ervaringen met 18 maanden-regelingen.

  3. Huis Unsplash Luke Stackpoole.jpg

    Versnel het schuldregelproces bij huurachterstanden

    ‘Aedes-convenant geeft duidelijkheid voor gemeenten, corporaties en huurders’

    19 september 2023

    Sinds dit voorjaar regelen woningcorporatie Oosterpoort en de gemeenten Heumen en Berg en Dal de schuldregelingsaanpak schulden bij huurachterstand volgens het ‘Modelconvenant schuldhulpverlening NVVK – Aedes’. Jenny Boonzaayer, beleidsmedewerker schuldenproblematiek en schuldhulpverlener bij de gemeente Heumen, vertelt waarom dit convenant gemeenten, corporaties en huurders veel oplevert.