Overslaan en naar de inhoud gaan

De Kennisgeving

De Kennisgeving biedt een hulpvrager direct schuldenrust na toelating tot de schuldhulpverlening en voorkomt dat schulden verder oplopen door extra incassokosten of juridische stappen. De Kennisgeving is onderdeel van de Landelijke Pauzeknop, die ook in de basisdienstverlening wordt genoemd.

Meer over de Kennisgeving

De Kennisgeving is een bericht dat schuldhulpverleners versturen aan schuldeisers, incassobureaus en deurwaarders om aan te geven dat hun klant is gestart met een schuldhulpverleningstraject. Dit signaal activeert een tijdelijke incassopauze, wat onderdeel is van de Landelijke Pauzeknop.

Het versturen van de Kennisgeving zorgt ervoor dat schuldeisers met een convenant hun incassomaatregelen tijdelijk opschorten (4 tot 8 maanden). Schuldeisers zonder convenant worden verzocht om ook een tijdelijk incassopauze in te stellen.

Inventarisatie gebruik Kennisgeving

Een heel aantal gemeenten (ongeveer zestig) gebruikt de Kennisgeving al. We zijn bezig met een overzicht van het gebruik. Hiervoor is in januari 2025 een enquête uitgezet. Mocht je die nog niet hebben ingevuld dan kan dat alsnog via deze link.

Bent u schuldeiser?

Lees dan op deze pagina voor schuldeisers wat de Kennisgeving voor u betekent. 

Hoe hiermee aan de slag?

De inzet van het project Landelijke Pauzeknop is dat eind 2026 alle gemeenten in Nederland de kennisgeving met het pauzeverzoek gebruiken. Op dit moment worden daarvoor onder andere een implementatieformat, procesbeschrijvingen en werkinstructies gemaakt, die t.z.t.. ook op deze informatiepagina te vinden zullen zijn.

We stimuleren gemeenten niet te wachten met de implementatie van de Kennisgeving. Hieronder vind je al een aantal handige documenten en formats, zoals de model Kennisgeving en een QR-code die verwijst naar de informatie voor schuldeisers op onze website. Deze QR-code kan je gebruiken in je eigen communicatie naar schuldeisers. De lijst wordt telkens aangevuld, dus hou deze webpagina in de gaten. 

Heb je behoefte aan meer ondersteuning en advies? Neem contact op met het Serviceteam van de NVVK. Dit team staat voor je klaar om je te helpen met de implementatie. 

Handig bij implementatie

Nieuws over Schuldenrust

  1. Carola Schouten - Martijn Beekman.jpeg

    Minister Schouten publiceert aanpak geldzorgen en schulden

    ‘Eén betalingsregeling voor betaalachterstanden bij rijksoverheid’

    13 juli 2022

    Betalingsachterstanden moeten we eerder signaleren en de doorverwijzing naar financiële hulpverlening moet beter, schrijft minister Schouten in een Kamerbrief waarin ze haar beleid voor de komende periode schetst. De rijksoverheid herziet haar rol als schuldeiser. Er komt meer uniformiteit en de mogelijkheid overheidsschulden te pauzeren.

  2. Help Toa Heftiba Unsplash.jpg

    NVVK Convenanten in de praktijk bij Halte Werk

    Betere afspraken met steeds meer schuldeisers

    12 juli 2022

    Om de samenwerking met (koepels van) schuldeisers te stroomlijnen streeft de NVVK naar zoveel mogelijk convenanten met afspraken voor versnelling van hulp en snelle schuldenrust. Hoe landen die afspraken in het werkveld? Anita van Bruggen (procesbegeleider bij Halte Werk) en Linda van Vliet (projectcoördinator NVVK) gaan erover in gesprek.

  3. Ontspannen, Unsplash Radu Florin.jpg

    We horen graag wat ons project 'Schuldenrust' voor jou betekende

    Schuldenrust voor je klant: wat doe jij al?

    30 juni 2022

    Het afgelopen jaar ontplooiden we verschillende activiteiten om snelle schuldenrust onder jouw aandacht te brengen. We deelden veel informatie om voor hulpvragers uitstel van betaling te krijgen. Heb je het gevoel dat jouw kennis en gebruik van alle manieren om  schuldenrust te bereiken verbeterd is? Dat wil de NVVK graag weten. Beantwoord een paar vragen over het onderwerp, dan sturen we je een boek als bedankje.