Overslaan en naar de inhoud gaan

De Kennisgeving

De Kennisgeving biedt een hulpvrager direct schuldenrust na toelating tot de schuldhulpverlening en voorkomt dat schulden verder oplopen door extra incassokosten of juridische stappen. De Kennisgeving is onderdeel van de Landelijke Pauzeknop, die ook in de basisdienstverlening wordt genoemd.

Meer over de Kennisgeving

De Kennisgeving is een bericht dat schuldhulpverleners versturen aan schuldeisers, incassobureaus en deurwaarders om aan te geven dat hun klant is gestart met een schuldhulpverleningstraject. Dit signaal activeert een tijdelijke incassopauze, wat onderdeel is van de Landelijke Pauzeknop.

Het versturen van de Kennisgeving zorgt ervoor dat schuldeisers met een convenant hun incassomaatregelen tijdelijk opschorten (4 tot 8 maanden). Schuldeisers zonder convenant worden verzocht om ook een tijdelijk incassopauze in te stellen.

Inventarisatie gebruik Kennisgeving

Een heel aantal gemeenten (ongeveer zestig) gebruikt de Kennisgeving al. We zijn bezig met een overzicht van het gebruik. Hiervoor is in januari 2025 een enquête uitgezet. Mocht je die nog niet hebben ingevuld dan kan dat alsnog via deze link.

Bent u schuldeiser?

Lees dan op deze pagina voor schuldeisers wat de Kennisgeving voor u betekent. 

Hoe hiermee aan de slag?

De inzet van het project Landelijke Pauzeknop is dat eind 2026 alle gemeenten in Nederland de kennisgeving met het pauzeverzoek gebruiken. Op dit moment worden daarvoor onder andere een implementatieformat, procesbeschrijvingen en werkinstructies gemaakt, die t.z.t.. ook op deze informatiepagina te vinden zullen zijn.

We stimuleren gemeenten niet te wachten met de implementatie van de Kennisgeving. Hieronder vind je al een aantal handige documenten en formats, zoals de model Kennisgeving en een QR-code die verwijst naar de informatie voor schuldeisers op onze website. Deze QR-code kan je gebruiken in je eigen communicatie naar schuldeisers. De lijst wordt telkens aangevuld, dus hou deze webpagina in de gaten. 

Heb je behoefte aan meer ondersteuning en advies? Neem contact op met het Serviceteam van de NVVK. Dit team staat voor je klaar om je te helpen met de implementatie. 

Handig bij implementatie

Nieuws over Schuldenrust

  1. Schuldenrust-tekening.jpg

    Drie routes om stress weg te nemen en rust te creëren

    Deze animatie laat je zien hoe je snel schuldenrust bereikt voor je hulpvrager

    12 oktober 2022

    Schuldenrust helpt je hulpvrager. Hij merkt dat hulp vragen effectief is, er ontstaat rust om samen met jou inzicht te krijgen in de financiën, en rust geeft ruimte om stappen te zetten op weg naar een stabielere financiële situatie. Deze animatie toont je drie effectieve manieren om schuldenrust te bereiken.

  2. Overhandiging2.jpg

    Denk met ons mee over ontwikkeling financiële hulpverlening

    Minister Schouten ontvangt eerste exemplaar NVVK-essaybundel 'Tijd voor Toekomst'

    16 september 2022

    Om het 90-jarig bestaan te markeren publiceerde de NVVK een essaybundel die schetst wat nodig is om financiële hulpverlening de toekomst in te brengen. Onder de titel 'Tijd voor toekomst' bundelen we 7 essays en 7 interviews. We gebruikten de inhoud van de bundel ook voor onze eigen Toekomstagenda.

  3. Joeri.png

    Schuldregelen met een niet sluitende begroting: dit kan je doen

    Toon lef en bied perspectief met gebruik van bestaande wetgeving

    9 september 2022

    Veel inwoners krijgen hun maandbegroting niet meer sluitend. Er ontstaan schulden. Bij de zoektocht naar hulp komt men uit bij de gemeente die, in geval van schulden, op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) hulp probeert te bieden. Beleidsadviseur Joeri Eijzenbach gaat in dit artikel na welke mogelijkheden er zijn wanneer de begroting niet sluitend is.