Overslaan en naar de inhoud gaan

Vroegsignalering

Voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen

Vroegsignalering

Vroegsignalering is dé manier om te voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen en zich ontwikkelen tot een problematische schuldsituatie. Het helpt maatschappelijke kosten voor schuldhulpverlening te verminderen en zorgt ervoor dat schuldeisers hun geld eerder krijgen.

Grofweg worden 3 methoden van vroegsignalering onderscheiden:

 1. intern verwijzen: als de gemeente binnen de eigen organisatie organiseren dat burgers die in beeld zijn bij de gemeente (meestal door gebruik van regelingen en voorzieningen), in geval van gesignaleerde (dreigende) problematische schulden, worden doorgeleid naar de schuldhulpverlening.
 2. extern doorverwijzen: als gemeente afspraken maken met bedrijven en instellingen dat zij klanten waarvan zij vermoeden of weten dat er sprake is van (dreigende) problematische schulden, doorverwijzen naar de gemeente of toestemming vragen om gegevens met de gemeenten te delen zodat de gemeente zelf contact opneemt.
 3. signaleren door derden: als de gemeente afspraken heeft met bedrijven en instellingen dat deze zelf signalen afgeven aan de gemeente wanneer zij vermoeden of weten dat er sprake is van (dreigende) problematische schulden bij hun klanten.

Per 1 januari 2021 is de wetswijzing op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht. Met deze wijziging is vroegsignalering van schulden op basis van signalen door derden een wettelijk taak voor gemeenten geworden. Op basis van signalen van zorgverzekeraars, energiebedrijven, woningverhuurders en drinkwaterbedrijven benaderen gemeenten bewoners met betaalachterstanden proactief om hen hulp aan te bieden. Daarnaast biedt de Wgs in artikel 10 de mogelijkheid tot experimenten, waarmee ook andere schuldeisers een grondslag kunnen krijgen om (tijdelijk) signalen over betalingsachterstanden te delen met gemeenten.

Snel naar:

Proces vroegsignalering gemeenten

Bron: VNG


Wat vindt de NVVK?

De NVVK is ervan overtuigd dat vroegsignalering een trendbreuk kan opleveren in het bereiken van mensen met betalingsproblemen. Daarom heeft de vereniging vroegsignalering al voordat het wettelijk vereist was toegevoegd aan de standaarddienstverlening. Vroegsignalering draagt bovendien bij aan de NVVK Belofte, en vooral aan de aspecten 'aanmelding zonder drempels' en 'geen klant buiten de boot'. Zie ook de NVVK Module Vroegsignalering.

Wat doet de NVVK?

De NVVK ondersteunt vroegsignalering met het Landelijk Convenant Vroegsignalering en de openbare community Vroegsignalering. Tevens is de NVVK trekker van het experiment met signalen over betalingsachterstanden op hypotheken. Daarnaast organiseert de NVVK de Expeditie Vroegsignalering.

Landelijk Convenant Vroegsignalering

De NVVK vergemakkelijkt en versnelt de samenwerking tussen gemeenten en vaste lasten partners met het Landelijk Convenant Vroegsignalering. Dit convenant is afgesloten tussen de NVVK, VNG en koepels van vaste lasten partners. De NVVK faciliteert een online ondertekenportaal waarin individuele gemeenten en leveranciers de bij het convenant horende overeenkomst kunnen ondertekenen.

Het Landelijk Convenant Vroegsignalering is ondertekend door VNG, NVVK, Aedes, Energie Nederland, VEWIN, Zorgverzekeraars Nederland, IVBN, Stichting Kences en Vastgoed Belang. Alle details over het convenant vind je in de Kennisbank: Landelijk Convenant Vroegsignalering

Wil je ook gebruikmaken van het Landelijk Convenant Vroegsignalering en het digitale ondertekenproces? Meld je dan aan als gemeente of als signaalpartner.

Ben je al aangemeld? Log in.

Community Vroegsignalering

De NVVK biedt een openbare community Vroegsignalering waar gemeenten en vaste lasten partners ervaringen met elkaar kunnen delen. Toegang krijgen tot de community.

Experiment Vroegsignalering hypotheekverstrekkers

De NVVK is inmiddels gestart met een experiment vroegsignalering door hypotheekverstrekkers. Aansluiten is voor gemeenten op dit moment helaas niet meer mogelijk.

Meer informatie

Hier volgen enkele bronnen over vroegsignalering.

Updates vroegsignalering 2022, 2023 en 2024

Nieuws over Vroegsignalering

 1. Foto winnaars Vroegsignalering 2 (stadswachtrers, iets bijgesneden).jpg

  Expeditie Vroegsignalering weer op plek van bestemming

  Winst voor 'Stadswachters' gemeente Nijmegen

  3 juli 2024

  Op 2 juli was het slotevent van de NVVK Expeditie Vroegsignalering. Negen teams streden 14 weken om de felbegeerde bokaal en leerden onderweg Vroegsignalering effectiever te maken. 

 2. NVVK-Expeditie-Uitgelicht-vroeg-462x289-240312.jpg

  Blog van expeditieleider Nico Wuarbanaran

  Slimme oplossingen in Expeditie Vroegsignalering

  21 juni 2024

  In de Expedities organiseren we een digitale Eilandraad, een cruciaal onderdeel van de NVVK Expeditie. Zo ook bij de Expeditie Vroegsignalering, waar maar liefst tien teams van verschillende gemeenten strijden om de winst. Dit virtuele samenkomen bood een platform voor deelnemers om ervaringen te delen, uitdagingen te bespreken en nieuwe strategieën te verkennen. Het was een inspirerende sessie vol waardevolle inzichten en praktische tips.

 3. Vroegsignalering.jpg

  Reactie op onderzoek Ombudsman

  Minister Schouten kondigt verbeterplan vroegsignalering aan

  3 juni 2024

  Gemeenten willen volgens de Nationale ombudsman graag aanvullende signalen om zo doeltreffender in te zetten op vroegsignalering. In haar reactie op het rapport van de Ombudsman over vroegsignalering schrijft minister Schouten dat ze gaat onderzoeken of dat kan. Ze vindt verder dat de inspanningsverplichting van signaalpartners inzake sociale incasso meer aandacht verdient.