Overslaan en naar de inhoud gaan

Schuldenrust

Schuldenrust helpt om escalatie van geldproblemen te voorkomen en geeft schuldhulpverleners de ruimte om structurele oplossingen te vinden. Op deze pagina lees je hoe je schuldenrust kunt realiseren en ermee aan de slag gaat.

Meer over schuldenrust

Inzetten op het creëren van schuldenrust voorkomt juridische procedures, waardoor de kans op succesvolle schuldhulpverlening toeneemt. Schuldenrust is ook belangrijk omdat het:
-

  • Bijdraagt aan het tegengaan van oplopende incassokosten en verergering van de problematische schulden.
  • Hulpvragers de tijd geeft om hun financiën op orde te krijgen.
  • Zorgt voor een snellere en effectievere schuldhulpverlening.
  • Direct de gelegenheid geeft te starten met begeleiding, belangrijk bij verminderen van herhaling.
  • De kans op uitval verkleint, omdat het de motivatie van de hulpvrager vergroot als je als schuldhulpverlener direct iets te bieden hebt.
  • De druk op schuldhulpverleners verlaagt door meer overzicht en regie te bieden.

Hoe hiermee aan de slag?

Schuldenrust kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, afhankelijk van de situatie van de hulpvrager en de betrokken partijen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste methoden om in te zetten, plus verwijzingen naar verdiepende informatie.
-

  • Vroegsignalering - Het tijdig herkennen en oppakken van signalen van betalingsachterstanden om te voorkomen dat deze uitgroeien tot problematische schulden.
  • Landelijke Pauzeknop - Een landelijk dekkend systeem dat mensen met schulden tijdelijk uitstel van betaling en opschorting van incassoactiviteiten geeft. Dit zorgt ervoor dat schuldhulpverleners de tijd en ruimte krijgen om samen met de hulpvrager een duurzame oplossing te vinden.
  • De Kennisgeving - Bericht waarmee schuldhulpverleners schuldeisers informeren dat hun klant is gestart met schuldhulpverlening. Dit signaal activeert een tijdelijke incassopauze, wat onderdeel van de Landelijke Pauzeknop is.
  • Warm doorverwijzen - Een snelle en directe verwijzing door schuldeisers van klanten met betalingsachterstanden naar de schuldhulpverlening. Schuldeisers benaderen hen actief waarna bij instemming een incassostop van 30 dagen ingaat.
  • VISH (Verwijsindex Schuldhulpverlening) - Landelijk digitaal systeem waarmee gemeenten op een veilige en AVG-proof manier deurwaarders informeren dat iemand schuldhulp ontvangt. Zo kan beslaglegging voorkomen worden en schuldenrust ontstaan.

Meer weten?

Nieuws over Schuldenrust

  1. Foto ondertekening Zoetermeer[42] kopie.jpeg

    Wethouder Velzen (Inkomen & schuldhulpverlening) ondertekent convenant Lokale Overheid

    Zoetermeer gaat voor sneller en beter schuldregelen

    31 januari 2024

    Zoetermeer gaat voor snellere en betere schuldhulpverlening. Door het convenant Lokale Overheid te ondertekenen biedt de gemeente haar inwoners snellere schuldenrust. Het convenant regelt dat de gemeente in haar rol van schuldeiser snel meewerkt aan schuldregelingen.

  2. Youtube.jpg

    Aangrijpende ervaringsverhalen, zorgen over bewind en de eerste indrukken van 18 maanden-Msnp

    NVVK Live terugkijken: hier is de link

    28 september 2023

    Cherida Romy vertelt in NVVK Live hoe ze de hulpverlening ervaren heeft toen ze zich meldde voor schuldhulp. Er vallen veel lessen uit te trekken voor ons werk. Ingeborg Hagenbeek van NovaLuta vertelt over de impact van de lage vergoedingen voor bewind, en schuldhulpverlener Deliaan van der Vaart geeft inzicht in de eerste ervaringen met 18 maanden-regelingen.

  3. Huis Unsplash Luke Stackpoole.jpg

    Versnel het schuldregelproces bij huurachterstanden

    ‘Aedes-convenant geeft duidelijkheid voor gemeenten, corporaties en huurders’

    19 september 2023

    Sinds dit voorjaar regelen woningcorporatie Oosterpoort en de gemeenten Heumen en Berg en Dal de schuldregelingsaanpak schulden bij huurachterstand volgens het ‘Modelconvenant schuldhulpverlening NVVK – Aedes’. Jenny Boonzaayer, beleidsmedewerker schuldenproblematiek en schuldhulpverlener bij de gemeente Heumen, vertelt waarom dit convenant gemeenten, corporaties en huurders veel oplevert.