Overslaan en naar de inhoud gaan

Stempagina Lilian Kooistra Financiele Hulpverlener 2024

Lilian Kooistra

2024_Lilian Kooistra_30x30_72dpi_2696Lilian is schuldhulpverlener bij Stadsring in Amersfoort. Directeur Dick van Maanen droeg haar voor. Als er één schuldhulpverlener binnen Stadsring is die altijd met een open mind kijkt naar mensen die hulp komen vragen, is het Lilian volgens Dick. De tijd nemen, zo nodig ontzorgen, maatwerk mogelijk maken, meebewegen als een traject even wat minder soepel loopt, ze past het allemaal toe maar verliest daarbij niet haar referentiekader als professional uit het oog.

Stress-sensitief werken

Bij Stadsring wordt gewerkt volgens het gedachtengoed van Stress-sensitieve Dienstverlening. Lilian was een van de eerste collega's die zo ging werken. Niet zo gek, want dat past haar heel goed. Het zit in haar DNA om eerst te luisteren en belangstelling voor de hulpvrager te tonen en niet direct te focussen op het probleem. Ze creëert een sfeer van gelijkwaardigheid, oordeelt niet en plant haar afspraken ruim, zodat er rust ontstaat voor het echte gesprek. Zo stelt ze iemand op z’n gemak, straalt uit dat ze er voor hem of haar is en kan helpen met het aanpakken van de schulden. Die investering verdient ze later terug: door het ontstane vertrouwen verloopt het verdere traject meestal heel vlot.

Ze heeft zich de stress-sensitieve aanpak zo eigen gemaakt dat ze als trainer haar collega's bij Stadsring én in het brede sociale domein in Amersfoort schoolt.

‘Als er één schuldhulpverlener binnen Stadsring is die altijd met een open mind kijkt naar mensen die hulp komen vragen, is het Lilian. Ze oordeelt niet, creëert een sfeer van gelijkwaardigheid en luistert eerst goed. De focus op het probleem volgt daarna.'  Dick van Maanen, directeur-bestuurder Stadsring

Ontzorgen

Lilian ontzorgt direct. Ervaart een hulpvrager grote stress om iets te regelen of op te vragen? Dan doet zij dat voor hem of haar. En dat levert direct vertrouwen en motivatie bij de hulpvrager op. Ze heeft daarnaast een groot improvisatievermogen en is in staat om de prioriteiten aan de hulpvrager aan te passen. Soms gaat het om kleine dingen die ze tussentijds oplost, maar die kunnen voor de hulpvrager een groot verschil maken.

‘Ze heeft enorm veel drive en energie en staat naast de hulpvrager. Als ik in de schulden zou zitten, zou ik door haar geholpen willen worden!’

Ze staat open voor vernieuwing en denkt altijd mee als we ons binnen Stadsring de vraag stellen hoe we inwoners nog beter kunnen helpen.

Samen duurzaam in beweging

De begeleiding naar duurzame financiële redzaamheid kan alleen succesvol zijn als je betrokkenheid toont en naast de hulpvrager gaat staan. Het lukt Lilian heel goed om iedere keer weer inwoners op hun gemak te stellen zodat ze in beweging komen en samen met haar naar oplossingen gaan zoeken. Verderop in het begeleidingsproces, als er schuldenrust is gekomen, stelt ze vanuit de autonomie en de competenties van de inwoner met hen vast wat er moet gebeuren om na het oplossen van de schulden niet weer in de problemen te komen. Ze investeert in de relatie en bouwt een vertrouwensband op die het ook mogelijk maakt om naar die toekomst te kijken.

Interview met Lilian

Lees hier het interview met Lilian over stress-sensitief werken. Lees ook de interviews met de andere twee finalisten Jessica Pieters en Bahattin Turkoglu