Overslaan en naar de inhoud gaan

Stempagina Jessica Pieters Financiele Hulpverlener 2024

Jessica Pieters

2024_Jessica Pieters_30x30_72dpi_2746

Jessica is budgetconsulent bij de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen en voorgedragen door haar collega Sander Matthezing. Voor hem is zij echt het voorbeeld van iemand die vol passie en met doorzettingsvermogen het verschil maakt voor jongvolwassenen met financiële problemen in een kwetsbaar gebied (Oost-Groningen). Zij zet haar ziel en zaligheid in om hen te helpen en binnen boord te houden.

Vertrouwen en geduld

Het praten over geldzorgen en geldproblemen is voor niemand makkelijk en iets wat noordelingen van nature niet snel doen, aldus Matthezing. Daarbij komt het toenemend wantrouwen richting de overheid waardoor het nog lastiger is hulpvragers te bereiken. Des te knapper dat Jessica dat wel lukt: steeds meer jongeren melden zich bij de kredietbank. Dit krijgt ze onder meer voor elkaar door tijd te investeren in de relatie. Iedere jongvolwassene heeft een eigen aanpak nodig, waarbij het krijgen van vertrouwen het startpunt is. Meestal lukt dat haar in twee tot drie gesprekken. Pas dan begint ze over de financiële problemen. Geduld is daarbij van groot belang.

'Jessica werkt met passie, geduld én met doorzettingsvermogen om het verschil te maken voor jongvolwassenen met schulden in een kwetsbaar gebied.' Sander Matthezing, collega Volkskredietbank Noord-Oost Groningen

Vanuit die zorgvuldig opgebouwde vertrouwensband begeleidt ze stap voor stap de jongvolwassene naar zelfredzaamheid. Iedereen volgt daarbij zijn of haar eigen pad, dat Jessica met veel flexibiliteit begeleidt. Door ze zo vroeg mogelijk proberen te bereiken en te begeleiden, maakt ze de kans groter dat financiële problemen in de toekomst worden voorkomen.

Erop af!

Ze heeft in de provincie inmiddels een goed netwerk opgebouwd om ook op de vindplekken van de jongvolwassenen zichtbaar te zijn. Ze leert continu van haar professionele netwerk, maar zeker ook van de jongeren zelf waardoor ze haar dienstverlening telkens verder kan verbeteren.

Ze kijkt ook over de grenzen van haar eigen organisatie heen. Zo is ze lid van het NVVK jongerennetwerk om kennis op te halen, maar ook met anderen te delen. Naast haar werk als consulent maakt ze deel uit van een regionale projectgroep die meer aandacht wil geven aan geldzorgen onder jongvolwassenen in de provincie Groningen. In dit project zijn al meerdere succesvolle pilots uitgevoerd om de afstand tot de jongeren te verkleinen. Een voorbeeld zijn de banktalkshows voor scholieren. Jessica doet daar zelf ook aan mee. Ze stapt hiermee uit haar comfortzone, maar het belang om iets te kunnen betekenen voor de jongeren weegt zwaarder.

'Ik bewonder enorm wat Jessica voor elkaar krijgt en hoe ze met humor altijd zo positief blijft. Ze luistert goed en leert van de jongeren zelf. Daarom vertrouwen ze haar.'

Om de week houdt Jessica bij een vestiging van het Noorderpoort college in Veendam spreekuur. Deze school is speciaal voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze groep is extra kwetsbaar wanneer het over geldzaken gaat. Inmiddels is ze daar zo ingeburgerd dat leerlingen haar als vertrouwenspersoon hebben geaccepteerd.

Jessica wil altijd het maximale bereiken voor de kwetsbare jongeren. Daar ligt haar gedrevenheid en kracht. Haar inzet is van grote waarde, aangezien er in Oost-Groningen extra veel kwetsbare jongeren wonen vanwege de historie van het gebied. Iedere jongvolwassene die zij daar kan helpen is er één. 

Interview met Jessica

Lees hier het interview met Jessica over haar benadering van jongeren. Lees ook de interviews met de andere twee finalisten Lilian Kooistra en Bahattin Turkoglu