Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

 1. Titelfoto.jpg

  Sneller, beter en kritischer werken

  Winnaar Nijmegen kijkt terug op een geslaagde NVVK-Expeditie over doorlooptijden

  14 juni 2024

  Team Gladiolen uit de gemeente Nijmegen marcheerde enthousiast door de Expeditie en finishte als eerste. Wat is hun geheim om te winnen? En wat hebben ze allemaal geleerd voor hun dagelijks werk? ‘We hebben veel winst behaald door betere samenwerking, strakkere afspraken, alerter zijn.’

 2. NVVK Live 13-06.jpg

  Kijk hier NVVK Live terug over 'aflossen op basis van vtlb' en 'nieuwe definitie problematische schuld'

  Herziene NVVK Gedragscode: zo ga je ermee om

  14 juni 2024 Vtlb

  In een speciale aflevering van NVVK Live nemen we de recente besluiten door van de Algemene Ledenvergadering van de NVVK. Kijk de aflevering hier terug. De Handleiding Implementatie Wijziging NVVK Gedragscode Schuldhulpverlening die we in samenwerking met onder andere VNG maakten, vind je hier ook.

 3. logo saneringskrediet nvvk.png

  Uit de negatieve spiraal

  Door een saneringskrediet kan Jeroen weer voluit ondernemen

  12 juni 2024 Ondernemers

  Ondernemers met schulden proberen die lang zelf af te lossen met het inkomen van hun bedrijf. Maar door de stress gaat het bedrijf juist slechter lopen en belanden ze in een negatieve spiraal. Jeroen vond door een saneringskrediet weer de weg omhoog. ‘Het is niet alleen dat je uit de financiële problemen komt, maar je krijgt ook veel ondersteuning.’

 4. Haarlem.jpg

  ‘Aandacht hiervoor vergroot kwaliteit en bereik'

  Haarlems team Schulddienstverlening vraagt zich af: wat doen we eigenlijk met de NVVK Belofte?

  11 juni 2024

  ‘Wij werken vanuit vertrouwen’ en ‘bij ons valt niemand buiten de boot’. Het zijn mooie woorden uit de NVVK Belofte. Hoe pas je die toe in de vaak weerbarstige praktijk van de schuldhulpverlening? Het Haarlemse team Schulddienstverlening (SDV) formuleerde tijdens een werksessie een paar concrete acties om daar stappen in de zetten.

 5. Melanie 1.jpg

  Aflevering 9 | Het gesprek dat je bijblijft | Melanie Janssen

  Agressief, maar ook zenuwachtig

  10 juni 2024

  Beschermingsbewindvoerder Melanie Janssen (nu: Kredietbank Limburg) stelt graag heldere grenzen. De verbaal agressieve Kevin confronteert ze met zijn onacceptabele gedrag. Het gesprek levert onverwachte inzichten op. 'Hij gedroeg zich heel anders dan vanachter zijn toetsenbord.'

 6. Schoenen op tafel.jpg

  Online Masterclass op 25 juni: 'Sturen op talentontwikkeling'

  ‘Hoe zijn we morgen net wat beter dan vandaag?’

  10 juni 2024

  Met elkaar steeds harder rennen om doelen en deadlines te halen, dat kan anders. Sterker nog, volgens Piet Sprangers haal je zo niet het beste uit je mensen en komt het plezier en prestatie niet ten goede. ‘Bied je team richting, ruimte en rugdekking, is mijn advies. En gun ze af en toe een moment met de benen op tafel.' 

 7. Banner.jpg

  Vtlb als norm, wel altijd begeleidingsaanbod

  Deze NVVK Live-aflevering vertelt je alles over nul-aanbiedingen aan schuldeisers

  7 juni 2024 Vtlb

  Onze Gedragscode is gewijzigd, en dat heeft impact op je werk. Daarom presenteren we op donderdag 13 juni een handleiding voor de implementatie van de besluiten die we op onze laatste ledenvergadering namen. Dat doen we in een speciale aflevering van NVVK Live, deze keer met chatfunctie. Meld je aan!

 8. Ruud van den Tillaar.jpeg

  Opvolging wegens pensionering Geert van Dijk

  Ruud van den Tillaar per 1 september nieuwe directeur NVVK

  5 juni 2024

  Het NVVK-bestuur heeft Ruud van den Tillaar benoemd als nieuwe directeur voor het verenigingsbureau van de NVVK. Van den Tillaar volgt per 1 september de huidige directeur Geert van Dijk op, die vertrekt in verband met zijn aanstaande pensionering. 

 9. Vroegsignalering.jpg

  Reactie op onderzoek Ombudsman

  Minister Schouten kondigt verbeterplan vroegsignalering aan

  3 juni 2024

  Gemeenten willen volgens de Nationale ombudsman graag aanvullende signalen om zo doeltreffender in te zetten op vroegsignalering. In haar reactie op het rapport van de Ombudsman over vroegsignalering schrijft minister Schouten dat ze gaat onderzoeken of dat kan. Ze vindt verder dat de inspanningsverplichting van signaalpartners inzake sociale incasso meer aandacht verdient.

 10. team Financieel Stabiel samen met adviseur-projectleiders en de directievoorzitter van WPDA.jpg

  ‘Trots dat we NVVK Belofte waar kunnen maken naar onze inwoners’

  Werkplein Drentsche Aa sluit aan bij NVVK

  3 juni 2024 Nieuwe leden

  Het team 'Financieel Stabiel' van Werkplein Drentsche Aa (WPDA) ontving onlangs het lidmaatschapscertificaat van de NVVK. Werkplein Drentsche Aa is de sociale dienst van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo. ‘Met het lidmaatschap tonen we aan dat we aan hoge kwaliteitseisen voldoen.’ 

 11. logo staedion.png

  Woningcorporatie Staedion tekende Aedes/NVVK-convenant

  'Schuldenrust verbetert leefbaarheid in de wijk'

  31 mei 2024

  'Het convenant met de NVVK is de kroon op sociale incasso', vindt de Haagse woningcorporatie Staedion. De corporatie tekende vorig jaar het Aedes/NVVK-convenant om schulden sneller te regelen. Sven Lubbers en Timon Walhain vertellen welke voordelen het oplevert. Voor de woningcorporatie, voor de huurders én voor schuldhulpverleners.

 12. piet sprangers.jpeg

  Meld je aan voor de 2e online masterclass op 25 juni!

  Wil jij energie en plezier losmaken in je organisatie?

  31 mei 2024

  Begeleid jij veranderingen binnen organisaties, afdelingen of teams op het terrein van financiële hulpverlening? En wil je meer leren over hoe je de talenten van je teamleden beter tot bloei kan laten komen zodat ze met meer plezier en energie hun werk doen? Meld je dan aan voor deze interactieve online masterclass met Piet Sprangers! 

 13. 240514_HR_IMG_5426.JPG

  Vtlb-norm leidend voor afloscapaciteit, definitie ‘problematische schuld’ conform Faillissementswet

  NVVK wijzigt Gedragscode Schuldhulpverlening

  30 mei 2024 GedragscodeVtlbSaneringskrediet

  Op de voorjaars-ledenvergadering hebben de NVVK-leden ingestemd met een aanpassing van de Gedragscode Schuldhulpverlening. De aanpassing vloeit voort uit de halvering van de aflostermijn in de Msnp en de Wsnp, en gaat in per 1 juli 2024.

 14. MUNT.jpg

  ‘Bijna de hele top-10 van hypotheekverstrekkers aan tafel’

  MUNT Hypotheken sluit aan bij Schakel!-overeenkomst NVVK

  30 mei 2024

  Ook hypotheekverstrekker MUNT Hypotheken gaat nauw samenwerken met NVVK-leden om klanten met schulden te helpen hun woning te behouden. Daarvoor ondertekende MUNT onlangs de Schakel!-samenwerkingsovereenkomst. ‘Deze samenwerking sluit naadloos aan op onze visie om te investeren in de financiële zelfredzaamheid van de klant, met als doel woningbehoud.’

 15. rapport.jpg

  ‘Belangrijke aanbevelingen om meer burgers te bereiken’

  VNG, NVVK en Divosa schrijven officiële reactie op onderzoek Ombudsman

  29 mei 2024

  NVVK, Divosa en VNG hebben een bestuurlijke reactie gegeven op het Ombudsman-rapport over de vroegsignalering van schulden, dat eerder dit jaar uitkwam. Het rapport wees onder meer op onderlinge verschillen tussen gemeenten bij het in een vroeg stadium opsporen van inwoners met schulden.