NVVK financiële hulpverleners
Nieuws
-
Directeur Annette Veenstra in gesprek met Marco Florijn
CJIB: ‘Krachten bundelen om meer mensen met schulden te helpen’
31 mei 2023
Van 'enkele honderden' betalingsregelingen per maand naar 7000 per week, van gijzelen als automatisme naar gijzelen bij uitzondering. Het Centraal Justitieel Incassobureau heeft de afgelopen jaren een gigantische omslag doorgemaakt, vertelt CJIB-directeur Annette Veenstra aan Marco Florijn in een gesprek ter gelegenheid van de publicatie van ons jaarverslag.
-
Nieuwe groepen melden zich voor financiële hulpverlening, ziet manager Buurtteam Jennifer Hoepel
‘Recht op inkomensondersteuning? Ik?’
31 mei 2023
In 2022 zagen we meer hulpvragers met een baan. Ze hebben ook een wat hoger inkomen dan we gewend zijn bij onze doelgroep. Jennifer Hoepel, sinds deze maand bestuurslid van de NVVK, merkt dat ook. 'Bij deze groep heerst veel schaamte. Want als je werk hebt, zou je het toch moeten kunnen redden?
Uitgelicht

Meer mensen met hoger inkomen zoeken financiële hulp
Ons jaarverslag over 2022 laat zien dat NVVK-leden vaker hulpvragers aan de loketten zagen met een hoger inkomen dan we gewend zijn.
We merken dat de energiecrisis en de inflatie ook mensen met modale en bovenmodale inkomens in de problemen brengt. Positief is dat deze groep de financiële hulpverlening bij gemeenten weet te vinden.
Onze thema's
NVVK Belofte
Als een hulpvrager zich meldt, hoe lang mag het dan duren voor er een eerste gesprek plaatsvindt? En hoe zorg je ervoor dat elke hulpverlener bij zijn werk uitgaat van, bijvoorbeeld, de laatste inzichten van de gedragspsychologie? Dat en meer is allemaal opgenomen in de NVVK Belofte.
Convenanten
Een convenant is een samenwerkingsafspraak tussen de NVVK en een schuldeiser over het minnelijk traject van schuldhulpverlening, vanaf vroegsignalering tot en met schuldregelen en finale kwijting. Daardoor verbetert de samenwerking tussen NVVK-schuldhulpverleners en schuldeisers of andere ketenpartners die kunnen bijdragen aan een betere SHV-dienstverlening. De NVVK vertegenwoordigt ruim 90% van alle schuldhulpverlenende organisaties.
Vroegsignalering
Vroegsignalering is dé manier om te voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen en zich ontwikkelen tot een problematische schuldsituatie. Op basis van signalen van zorgverzekeraars, energiebedrijven, woningverhuurders en drinkwaterbedrijven benaderen gemeenten bewoners met betaalachterstanden proactief om hen hulp aan te bieden. Het helpt maatschappelijke kosten voor schuldhulpverlening verminderen en zorgt ervoor dat schuldeisers hun geld eerder krijgen.