Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

 1. rekenmachine kelly-sikkema-3-Tc_5LROrM-unsplash.jpg

  Bereken eenvoudig het vrij te laten bedrag voor jouw cliënt

  Vtlb-calculator januari is beschikbaar

  17 januari 2022 VtlbNormenoverzicht

  De nieuwe aflevering van de calculator waarmee je het vrij te laten bedrag in een schuldregeling kunt berekenen staat nu online. Het toelichtende rapport is ook beschikbaar. In de calculator (versie januari 2022) zijn de normen aangepast en verder is een aantal wijzigingen doorgevoerd. Handig: Karen Stoffels (NVVK) en Pauline de Wit (Bureau Wsnp) bespreken deze wijzigingen ook in een webinar. Binnenkort publiceren we het.

 2. Duo webinar.jpg

  Studieschulden, hoe kom je ervan af?

  DUO biedt webinar voor hulpverleners over omgang met schulden

  13 januari 2022 Jongeren

  In een webinar van 30 minuten beantwoordt DUO op donderdag 3 februari veelgestelde vragen over studieschulden. DUO hoopt dat mensen met betalingsproblemen beter geholpen worden als hulpverleners kennisnemen van het webinar.

 3. Frank Dijkstra.jpg

  Frank Dijkstra start als programmadirecteur

  Waarborgfonds Saneringskredieten krijgt vorm

  13 januari 2022 Saneringskrediet

  Het Waarborgfonds Saneringskredieten is een feit. Gemeenten kunnen er binnenkort via een naburige kredietbank een borgstelling krijgen voor saneringskredieten. Programmadirecteur Frank Dijkstra en kwartiermaker Radboud Koning vertellen over de voorbereidingen en de plannen. Er blijkt al veel animo te zijn voor deelname.

 4. rekenmachine kelly-sikkema-3-Tc_5LROrM-unsplash.jpg

  Normenoverzicht per 01-01-22 staat online

  12 januari 2022 VtlbNormenoverzichtSchuldregeling

  Het nieuwe normenoverzicht is gepubliceerd en geldt vanaf 1 januari 2022.

 5. 6 211026NVVK_LR_BL1A6841.jpg

  Meld jezelf aan of een collega

  Word jij 'Financieel Hulpverlener van het jaar 2022'?

  12 januari 2022

  Na de edities van 2018 (winnaar Anya Wiersma, de Tussenvoorziening Utrecht), 2019 (winnaar Ilona van Beusekom, Sociale Dienst Drechtsteden) en 2020 (winnaar John Wildenberg, hulpverlener bij Farent) gaan we opnieuw op zoek naar de Financiële Hulpverlener van het jaar. Goed voor de bekendheid van ons vak, en goed voor jou. Doe mee!

 6. Werk in uitvoering Mark König Unsplash.jpg

  Enquête voor schuldhulpverlener, beschermings- en Wsnp-bewindvoerder

  Financieel hulpverlener? Help ons je beter te leren kennen

  12 januari 2022

  Met het oog op ons project om met minder regeldruk de klant meer voorop te stellen, heeft het bureau dat ons bij het project helpt wat vragen aan je. Met de antwoorden werken we verder om de samenwerking tussen bewindvoerders en gemeentelijke schuldhulpverleners te versterken, en ook de samenwerking tussen minnelijke en wettelijke schuldhulpverlening op een hoger plan te brengen.

 7. Student zoekt rekeningen uit op stoelzitting.jpg

  Aflevering 2 podcast 'Jong in de schulden' online

  Jongeren zonder afloscapaciteit, hoe help je ze verder?

  10 januari 2022 Jongeren

  Hoe groot of de klein de schuld van een jongere ook is, help ze altijd. Dat zegt Marion Bijveld van Stimulansz, de gemeentelijke kennis- en adviespartner in het sociaal domein. Zeker zolang er nog geen recht op een betaalregeling is die past bij de inkomsten.

   

 8. UWV logo.png

  UWV mag na wetswijziging meewerken aan schuldregeling

  Dwangakkoord bijna nooit meer nodig bij UWV-schulden

  6 januari 2022 SchuldeisersSchuldregeling

  Al sinds eind november 2021 werkt  het UWV mee aan schuldregelingen voor mensen die per ongeluk fouten maakten bij het verschaffen van informatie aan het UWV. Toch komen er nog steeds oproepen binnen voor rechtszittingen om voor dat soort schulden te komen tot een dwangakkoord. Het UWV roept NVVK-leden op te stoppen met kostbare en tijdrovende dwangakkoorden bij UWV-schulden.

 9. Piet Duijndam.jpg

  90 jaar NVVK: herinneringen van oud-voorzitter Piet Duijndam

  ‘Ik wens de NVVK toe meer mensen met schulden te bereiken'

  6 januari 2022 NVVK Jubileum

  Een hulpvrager die met een verdacht jonge vrouw komt tekenen bij de notaris, oma die ingezet worden om haar kleinkind financiële discipline bij te brengen en familiegoud dat beleend wordt om er een zigeunerbegrafenis mee te betalen. Piet Duijndam (82), oud-voorzitter van de NVVK, maakte het allemaal mee. Ter gelegenheid van ons 90-jarig jubileum dit jaar zochten we hem op. 

 10. 2022 - Foto Isabela Kronemberger Unsplash.jpg

  NVVK introduceert servicebureau voor versnelde invoering van vernieuwingen

  Wat gaan we doen in 2022?

  6 januari 2022

  ‘Met elkaar aan de slag’ is de titel van het jaarplan dat onze agenda voor 2022 beschrijft. Hiermee geven we verder vorm aan het meerjarenplan dat we in 2019 vaststelden. We concentreren ons op de uitvoering van de lopende programma’s en projecten. En meer nog dan in de afgelopen jaren doen we dat in nauwe samenwerking met gemeenten en met onze leden.

 11. Student peinzend met rekening in hand.jpg

  NVVK Jongerenoverleg zoekt deelnemers

  Wil jij je verdiepen in schuldhulp aan jongeren?

  5 januari 2022 Jongeren

  Schuldhulpverlening voor jongeren is anders dan reguliere schuldhulpverlening. De NVVK start daarop met een Jongerenoverleg, om van elkaar te leren op het gebied van jongerenschuldhulpverlening. Leuk als je meedoet!

 12. GELDAUTOMAAT Timeo Buehrer Unsplash.jpg

  Brengt ‘principiële zaak’ van LC Bewindvoering sector in beweging?

  Rechter verplicht bank tot openen leefgeldrekening

  24 december 2021 BeschermingsbewindWetgevingFinanciële begeleiding

  Het is een terugkerend probleem: een financiële hulpverlener wil een beheer- en/of leefgeldrekening openen voor een cliënt, maar vangt bot omdat de bank zo min mogelijk rekeninghouders met problemen binnen wil krijgen. LC Bewindvoering trok de stoute schoenen aan en startte een procedure.

 13. Beeldmerk-Wsk-rgb-1000px-rechthoek.jpg

  Waarborgfonds Saneringskredieten: snelle schuldenrust voor iedereen

  24 december 2021 Saneringskrediet

  We leggen op dit moment de laatste hand aan de organisatie achter het Waarborgfonds saneringskredieten. Begin volgend jaar kan je gemeente bij ons terecht voor een borgstelling van de kredieten die jouw gemeente verstrekt. Meld je vast aan als je belangstelling hebt.

 14. reacties vroegsignalering.jpg

  Arnhem en Rotterdam delen hun ervaringen

  Effectief vroegsignaleren met beperkte middelen, zo doe je dat

  23 december 2021

  Op 21 december kwamen zo’n 50 collega’s uit de vroegsignalerings-keten online bijeen. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: mensen waarbij financieel iets mis dreigt te gaan weer op het goede spoor krijgen. Meer werk vooraan in de keten om later veel werk en veel leed te voorkomen. Hoe kunnen ze hun beperkte middelen daarvoor het beste inzetten?

 15. NVVK Ilona open deur 132.jpg

  Vijf tips om je aanpak te verbeteren

  Vroegsignalering 1 jaar later: een terugblik

  23 december 2021 Preventie

  Op 21 december keken ongeveer 50 deelnemers tijdens een NVVK-bijeenkomst terug op het eerste jaar waarin vroegsignalering van schulden wettelijk verplicht was. Waar staan we en wat kan er nog beter?