Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

 1. NVVK Arrangement vierkant.jpg

  Factsheet vertelt je alles over Saneringskredieten, Collectief Schuldregelen en Schuldenknooppunt

  Modern schuldregelen doe je zo

  13 oktober 2021

  Ons NVVK Arrangement wordt door steeds meer schuldeisers en schuldhulpverleners omarmd. Om aan schuldeisers duidelijk te maken hoe het Arrangement in elkaar zit en waar de voordelen ontstaan, maakten we een handige factsheet. Ben jij schuldeiser? Download de factsheet en je bent na een paar minuten helemaal geïnformeerd. Ben je schuldhulpverlener en heb je veel contact met schuldeisers? Deel de factsheet met ze!

 2. Slot op toetsenbord, foto Fly-D, unsplash.jpg

  Gemeenten starten pilots via e-herkenning

  'Doorbraak in toegang Digid-omgeving'

  13 oktober 2021 LobbyBeschermingsbewindWetgeving

  Wie voor een hulpvrager iets wil regelen waarbij de Digid van de betrokkene nodig is, moet òf telkens een machtiging regelen òf een strafbare handeling plegen door met de inloggegevens van de betrokkene aan de slag te gaan. Daar komt nu hopelijk binnen een jaar een einde aan. Waarbij aangetekend moet worden dat een oplossing voor dit probleem al vaker werd aangekondigd, maar tot nu toe nog niet tot stand gekomen is.

 3. header-sam-week-van-de-uitvoering.png

  8 t/m 12 november

  Volg gratis workshops tijdens SAM Week van de Uitvoering

  13 oktober 2021

  Van 8 tot en met 12 november organiseert SAM inspirerende en informatieve workshops. Speciaal voor uitvoerend professionals in het publiek sociaal domein. Voor jou dus! En helemaal gratis, ook voor niet-leden. Schrijf je snel in, want vol=vol.

 4. marktlui-raoul-croes-ejMrpOFgQJo-unsplash.jpg

  NVVK-leden helpen ondernemers met schulden én hun gemeente

  Tijdelijk extra aanbod van schuldhulp aan ondernemers

  12 oktober 2021 Ondernemers

  Ondernemers met schulden die de juiste hulp missen, krijgen hulp van een tijdelijke ‘Vliegende Brigade’ van gespecialiseerde schuldhulporganisaties. Het aanbod wordt georganiseerd vanuit de Nederlandse Schuldhulproute. De betrokken schuldhulporganisaties hebben de expertise om ondernemers met schulden te helpen. Ook de gemeente waar de betrokken ondernemer woont krijgt een hulpaanbod.

 5. Euro's - Unsplash - Ibrahim Boran.jpg

  Advies aan bewindvoerders: stel een plan op met ouders

  Compensatie vanwege Toeslagenaffaire niet bedoeld voor schulden

  11 oktober 2021 BeschermingsbewindToeslagen

  Cliënten in bewind die gedupeerd zijn vanwege de Toeslagenaffaire, krijgen daarvoor 30.000 euro (of meer) uitgekeerd. Het is belangrijk om een plan op te stellen wat er met het geld gaat gebeuren. Er zijn bewindvoerders die het bedrag gebruiken om schulden van cliënten af te lossen. Dat is ongewenst, cliënten kunnen je hiervoor aansprakelijk stellen.

 6. ZELF cover.jpg

  Wethouder Michiel Grauss in het oktobernummer van ZELF

  “De overheid wordt niet vertrouwd, en dat begrijp ik ook”

  11 oktober 2021 LobbyFinanciële begeleiding

  Hij is de enige fulltime wethouder Armoede en Schulden in Nederland. Zijn convenant met bewindvoerders, dat hen activeert om cliënten sneller schuldhulp te laten krijgen, riep verzet op. Inmiddels krijgt het ook bijval. Michiel Grauss is een bestuurder die graag leert van critici, maar die als het moet ook stevig uithaalt. “Ik word venijnig als je deel van het probleem bent en niet van de oplossing.”

 7. Duim omhoog.jpg

  Stel je vraag in onze Donderdagmiddagsessie van 21 oktober

  Bij voorbaat akkoord, wat betekent dat precies?

  9 oktober 2021

  De NVVK heeft al met heel wat grote schuldeisers convenanten afgesloten. Ze vergemakkelijken jouw werk als schuldhulpverlener aanzienlijk. Zo gaan schuldeisers in de meeste convenanten 'bij voorbaat akkoord'. Maar wat betekent dat nu precies?

 8. Ronit.jpeg

  Nieuw project geeft professionals inzicht in elkaars werk

  Kennen wij elkaar?

  8 oktober 2021

  Rechters, schuldhulpverleners, Wsnp-bewindvoerders en beschermingsbewindvoerders: in hoeverre kennen ze elkaars werk en weten ze welke uitdagingen daarbij horen? Als onderdeel van het NVVK-project ‘Minder regeldruk – klant voorop’ gaan we deze vier groepen professionals nader kennis met elkaar laten maken. Welke vragen zou jij aan ze willen stellen?

 9. 20191203-belastingdienst.jpg

  Verrekening toeslagen kan leiden tot onvoldoende geld voor levensonderhoud

  Belastingdienst vraagt jouw hulp om mensen met schulden boven bestaansminimum te houden

  8 oktober 2021 VtlbToeslagen

  Help jij mensen die teveel betaalde Toeslagen moeten terugbetalen? De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst trekt teveel betaalde toeslagen af van nieuwe toeslagen. Soms komen mensen dan onder het bestaansminimum terecht. De oplossing: laat je hulpvrager de Belastingtelefoon bellen om de verrekening te laten stoppen, en vraag eventueel samen een betalingsregeling aan.

 10. Gaby.jpg

  Kom bij vroegsignaleringssignaal voor jongere meteen in actie

  Aantal jongeren met betaalachterstand zorgverzekering escaleert

  7 oktober 2021 Preventie

  Gemeenten combineren vaak meerdere signalen van schuldeisers voordat ze, in het kader van vroegsignalering, op pad gaan. Dat werkt prima, maar bij jongeren kan het verkeerd uitpakken stelt student Bestuurskunde Gaby van Loon. De Zorgverzekeringslijn steunt haar betoog. ‘Het aantal jongeren met zorgverzekeringsschulden escaleert’.

 11. Huis Unsplash Luke Stackpoole.jpg

  Weiger nooit schuldhulp aan huiseigenaar

  NVVK-notitie Eigen Woning en schulden vernieuwd

  6 oktober 2021 SchuldeisersPreventieSchuldregeling

  Wie eigenaar is van een huis, heeft net zo goed recht op schuldhulp als ieder ander. Misschien voor jou logisch, maar het komt nog steeds voor dat een eigen woning opgevoerd wordt als reden om geen schuldhulp te geven.  In de vernieuwde notitie ‘Eigen woning en schulden’ wordt nog eens sterk benadrukt: het bezit van een eigen woning is voor een NVVK-lid géén reden om een aanvraag schuldhulpverlening af te wijzen.

 12. Alexandra van Huffelen.jpg

  Onderzoek naar schuldpositie en uitkeren vorderingen aan schuldeisers

  Kredietbanken helpen bij uitbetalen schuldeisers Toeslaggedupeerden

  6 oktober 2021 SchuldeisersSchuldregelingToeslagen

  Vanwege de deskundigheid van NVVK-leden heeft het ministerie van Financiën ons gevraagd om als onderdeel van de hersteloperatie kinderopvangtoeslag de uitvoering van de private schuldenaanpak vorm te geven. In november start een beperkte pilot om het proces rondom het afhandelen van de eerste dossiers te testen.

 13. vissen.jpg

  Sterke stijging aanmeldingen na webinar NVVK

  20 nieuwe gemeenten sluiten aan bij VISH

  6 oktober 2021 Wetgeving

  Nadat de NVVK in juli aandacht besteedde aan de VerwijsIndex SchuldHulpverlening (VISH) hebben zich 20 nieuwe gemeenten gemeld voor aansluiting. Als de technische aansluiting voor deze nieuwe gemeenten gerealiseerd is, is ongeveer een derde van alle gemeenten aangesloten op VISH. Deze gemeenten voldoen daarmee aan de wettelijke verplichting om gegevens te delen met gerechtsdeurwaarders.

 14. NVVK Arrangement vierkant.jpg

  Infomedics sluit aan bij Collectief Schuldregelen en Schuldenknooppunt

  Consumentvriendelijk incasseren met het NVVK Arrangement

  6 oktober 2021

  Infomedics verzorgt facturering en debiteurenbeheer voor de eerstelijns zorg. Sociaal en consumentvriendelijk incasseren is daarvoor een must. Daarom omarmt het bedrijf nu ook Collectief Schuldregelen en gaat het via het Schuldenknooppunt communiceren.

 15. RSDKRH.jpeg

  Leer van de ervaring van dit NVVK-lid

  Aansluiten bij VISH, hoe gaat dat in de praktijk?

  6 oktober 2021 Stabilisatie

  Je hebt nét iemand toegelaten tot de schuldhulp en de opluchting is groot, maar de volgende dag staat toch de deurwaarder op de stoep. Dit scenario is makkelijk te voorkomen met de VerwijsIndex SchuldHulpverlening (VISH). Steeds meer gemeenten sluiten aan. Ook Yolanda Langenberg van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug is daarmee bezig. ‘Alles wat schuldrust kan brengen, moet je inzetten.’