NVVK reageert in consultatie
Regeling Energiewet moet kwetsbare klanten beter beschermen
De nieuwe Energieregeling legt grotere nadruk op het belang van persoonlijk contact bij betaalachterstanden. Ook op andere punten bevat de regeling verbeteringen voor mensen met betaalachterstanden, constateren we in onze consultatiereactie.
We zitten midden in een energietransitie, daarom wordt het hoog tijd voor een nieuwe Energiewet. De bijbehorende Energieregeling vervangt straks de huidige Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas. Het ministerie van Klimaat en Groene groei greep de gelegenheid aan om een aantal verbeteringen door te voeren. In de consultatie vraagt de NVVK aandacht voor de positie van kwetsbare eindgebruikers: klanten met betaalachterstanden.
Persoonlijk contact
We zijn blij met de verbeteringen die de Energieregeling voorstelt voor deze groep. Zo wordt het verplicht 'een poging tot persoonlijk contact' te doen voordat de gemeente via een vroegsignaal geattendeerd mag worden op een inwoner met een betaalachterstand bij een energieleverancier. Deze inspanningsverplichting, die al volgde uit modelovereenkomst van het Landelijk Convenant Vroegsignalering, wordt nu wettelijk geborgd.
Ook bevat de regeling elementen die gaan bijdragen aan een betere signaalkwaliteit. Een leverancier moet de ontvangen klantgegevens bij het aangaan van een contract binnen 90 dagen controleren tegen de bankgegevens die gebruikt worden voor betaling. De kaders rond waarborgsommen – tot nu toe alleen opgenomen in de de algemene voorwaarden van Energie-Nederland – zijn nu ook onderdeel van de Energieregeling. Ook moet de geboortedatum van de klant meegeleverd worden.
Onder andere op deze punten zien we graag aanpassingen van de voorgestelde regeling:
* Let ook op andere schulden
Bij de vaststelling wat een ‘redelijk en passende’ betaalregeling met een energieleverancier is zou wat ons betreft ook expliciet betrokken moeten worden of er elders nog andere schulden of regelingen zijn.
* Geef gemeente voldoende tijd voor herhaalde opvolging
Een gemeente moet voldoende tijd krijgen om naar aanleiding van een vroegsignaal een hulpaanbod te kunnen doen. . Dit moet explicieter opgenomen worden in de regeling. Want hoewel de Energieregeling nu wel áltijd een vroegsignaal voorafgaand aan een eindeleveringsbericht regelt – en beide signalen 4 weken opvolgtijd kennen – is er niets bepaald over de minimale duur tussen de twee signalen.
* Beschrijf details heraansluiting
De regeling zegt over heraansluiting na het fysiek afsluiten van energie dat die 'zo spoedig mogelijk' en tegen dezelfde voorwaarden moet plaatsvinden. Dit geldt na aanmelding schuldhulpverlening of het aantonen van ernstige gezondheidsrisico’s als gevolg van afsluiting. De verplichting om de levering tegen dezelfde voorwaarden te hervatten is zeer welkom. Wel pleiten we voor het noemen van een termijn waarbinnen heraansluiting gerealiseerd moet zijn.
Ook vinden we dat de leverancier bij het treffen van een betaalregeling verplicht moet worden weer energie te leveren. De wetgever veronderstelt nu afspraken hierover bij het treffen van de regeling. Dat biedt wat ons betreft onvoldoende bescherming, omdat dit alertheid vraagt van een toch al kwetsbare klant.
* Voorkom extra waarborgsommen
De toegestane waarborgsommen worden in de nieuwe regeling begrensd, dat is positief. Maar de wetstekst is wat ons betreft te vaag over de (ongewenste) mogelijkheid dat een leverancier bij klanten waar de levering hervat wordt vanwege een aanvraag schuldhulpverlening, opnieuw een waarborgsom vraagt. De formulering in de toelichting is wél in lijn met het beoogde doel: een waarborgsom is niet toegestaan als schuldhulpverlening is aangevraagd.
* Bied alternatief voor doktersverklaring
Energie mag niet afgesloten worden als er ernstige gezondheidsrisico's zijn. De Energieregeling verplicht in deze situatie opnieuw een verklaring van een onbekende (niet-behandelend) arts. Wat ons betreft vraagt dit teveel doenvermogen van de vaak kwetsbare groep die dit overkomt. We stellen daarom alternatieven voor.
* Alle leveranciers dezelfde verplichtingen
Nieuw is dat de regeling onderscheid maakt tussen energieleveranciers: enerzijds 'vergunninghouders' , anderzijds kleine ‘energiegemeenschappen’ (minder dan 500 leden). Dit is an sich een logisch gevolg van de energietransitie. Maar waar de vergunningsplicht verdwijnt, vervalt ook de verplichting om te voldoen aan vroegsignalering en andere beschermende maatregelen tegen afsluiting vanwege betalingsachterstanden. We denken dat de alternatieve energieleveranciers in aantal zullen groeien. Daarmee dreigt een steeds grotere groep inwoners voor gemeenten uit beeld te verdwijnen. Daarom pleiten we ervoor dat alle leveranciers aan deze relevante verplichtingen moeten voldoen, om zo de beoogde bescherming te borgen.