Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke Pauzeknop

De Landelijke Pauzeknop is een landelijk dekkend instrument dat mensen met schulden tijdelijk uitstel van betaling en opschorting van incassoactiviteiten geeft. Dit zorgt ervoor dat schuldhulpverleners de tijd en ruimte krijgen om samen met de hulpvrager een duurzame oplossing te vinden. 

Meer over de Landelijke Pauzeknop

Het gebruik van de Kennisgeving is essentieel voor een goed werkende Landelijke Pauzeknop. In de Basisdienstverlening is vastgelegd dat gemeenten de Kennisgeving in het kader van de pauzeknop in moeten zetten om schuldenrust te creëren. 

Daarom start de NVVK vanaf augustus 2025 met de brede implementatie van de incassopauze binnen alle gemeenten in Nederland door het stimuleren van het gebruik van de Kennisgeving (fase 2). Ook bieden we ondersteuning bij het inregelen ervan. Zodra het merendeel van de gemeenten de Kennisgeving inzet, kunnen we aan de slag met fase 1, waarin hulpvragers op de Pauzeknop kunnen drukken. 

De afgelopen periode werden belangrijke stappen gezet om ervoor te zorgen dat de Pauzeknop in alle Nederlandse gemeenten operationeel wordt. 

Fase 1 (nog in ontwikkeling): Pauze bij aanmelding voor schuldhulpverlening

  • De hulpvrager drukt op de Pauzeknop en dient een verzoek in bij de gemeente. Dit geldt als aanmelding voor de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (WGS).
  • De gemeente neemt contact op met de hulpvrager en laat, indien nodig, de hulpvrager toe tot de schuldhulpverlening.

Fase 2 (implementatiefase): Pauze na toelating tot schuldhulpverlening

  • Zodra een hulpvrager officieel is toegelaten tot schuldhulpverlening worden schuldeisers via de Kennisgeving geïnformeerd.
  • Schuldeisers pauzeren lopende incassomaatregelen.
  • Dit creëert directe schuldenrust en helpt hulpvragers stabiliseren.

Zie ook dit processchema (png, 215 kB)

Hoe hiermee aan de slag?

De inzet van het project Landelijke Pauzeknop is dat eind 2026 alle gemeenten in Nederland de Kennisgeving als onderdeel van de Pauzeknop gebruiken. Op dit moment worden daarvoor onder andere een implementatieformat, procesbeschrijvingen en werkinstructies gemaakt, die in de loop van dit jaar ook op deze informatiepagina te vinden zullen zijn.

We stimuleren gemeenten niet te wachten met het gaan gebruiken van het onderdeel Kennisgeving van de Landelijke Pauzeknop. Neem contact op met het Serviceteam van de NVVK over hoe je dat aanpakt.

Nieuws over Schuldenrust

  1. Klaas van der Vies.jpg

    Even kennismaken

    Nieuw op het NVVK-bureau: Klaas van der Vies

    27 juni 2023

    Hij brengt 24 jaar ervaring mee in de financiële hulpverlening, en daarom zijn we bij de NVVK heel blij met de komst van projectleider Klaas van der Vies. Hij werkt onder andere aan de totstandkoming van een landelijke schuldpauzeknop, samen met een aantal landelijke partners en grote gemeenten.

  2. Logo's woningcorporaties - vierkant.png

    Bijna half miljoen huurders binnen bereik van snelle schuldhulp

    10 woningcorporaties ondertekenen NVVK-modelconvenant

    2 mei 2023

    Schuldenrust voor een hulpvrager, schaderust voor de woningcorporatie: dat is de opbrengst van ondertekening van het NVVK-modelconvenant voor woningcorporaties. Inmiddels haakten 10 corporaties aan, die samen meer dan 430.000 mensen huisvesten. 

  3. Tiwos.jpg

    Corporatie Tiwos tekende NVVK-convenant

    'Minder huurachterstand dankzij samenwerking met schuldhulp'

    4 april 2023

    In januari tekenden woningcorporatie Tiwos en de gemeente Tilburg het NVVK-convenant voor woningcorporaties. Voornamelijk als signaal aan de sector, want in Tilburg werken ze al 20 jaar lang nauw samen in schuldhulpverlening volgens een lokaal convenant. Het dringt huurachterstanden terug, zo blijkt uit cijfers van Tiwos.