Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke Pauzeknop

De Landelijke Pauzeknop is een landelijk dekkend instrument dat mensen met schulden tijdelijk uitstel van betaling en opschorting van incassoactiviteiten geeft. Dit zorgt ervoor dat schuldhulpverleners de tijd en ruimte krijgen om samen met de hulpvrager een duurzame oplossing te vinden. 

Meer over de Landelijke Pauzeknop

Het gebruik van de Kennisgeving is essentieel voor een goed werkende Landelijke Pauzeknop. In de Basisdienstverlening is vastgelegd dat gemeenten de Kennisgeving in het kader van de pauzeknop in moeten zetten om schuldenrust te creëren. 

Daarom start de NVVK vanaf augustus 2025 met de brede implementatie van de incassopauze binnen alle gemeenten in Nederland door het stimuleren van het gebruik van de Kennisgeving (fase 2). Ook bieden we ondersteuning bij het inregelen ervan. Zodra het merendeel van de gemeenten de Kennisgeving inzet, kunnen we aan de slag met fase 1, waarin hulpvragers op de Pauzeknop kunnen drukken. 

De afgelopen periode werden belangrijke stappen gezet om ervoor te zorgen dat de Pauzeknop in alle Nederlandse gemeenten operationeel wordt. 

Fase 1 (nog in ontwikkeling): Pauze bij aanmelding voor schuldhulpverlening

  • De hulpvrager drukt op de Pauzeknop en dient een verzoek in bij de gemeente. Dit geldt als aanmelding voor de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (WGS).
  • De gemeente neemt contact op met de hulpvrager en laat, indien nodig, de hulpvrager toe tot de schuldhulpverlening.

Fase 2 (implementatiefase): Pauze na toelating tot schuldhulpverlening

  • Zodra een hulpvrager officieel is toegelaten tot schuldhulpverlening worden schuldeisers via de Kennisgeving geïnformeerd.
  • Schuldeisers pauzeren lopende incassomaatregelen.
  • Dit creëert directe schuldenrust en helpt hulpvragers stabiliseren.

Zie ook dit processchema (png, 215 kB)

Hoe hiermee aan de slag?

De inzet van het project Landelijke Pauzeknop is dat eind 2026 alle gemeenten in Nederland de Kennisgeving als onderdeel van de Pauzeknop gebruiken. Op dit moment worden daarvoor onder andere een implementatieformat, procesbeschrijvingen en werkinstructies gemaakt, die in de loop van dit jaar ook op deze informatiepagina te vinden zullen zijn.

We stimuleren gemeenten niet te wachten met het gaan gebruiken van het onderdeel Kennisgeving van de Landelijke Pauzeknop. Neem contact op met het Serviceteam van de NVVK over hoe je dat aanpakt.

Nieuws over Schuldenrust

  1. Linda.png

    Teken mee aan de Landelijke Schuldpauzeknop

    Bouwen aan snel toegankelijke schuldenrust

    22 juni 2022

    Ben je schuldeiser of schuldhulpverlener en wil je meedenken over de ontwikkeling van de Landelijke Schuldpauzeknop? Meld je dan aan voor onze bijeenkomsten over dit onderwerp. Met je inbreng schets je mee aan de toekomst van schuldenrust in Nederland!

  2. Ontspannen, Unsplash Radu Florin.jpg

    147 gemeenten ontbreken nog in gebruikerslijst VISH

    Handig: kaartje waarop je kunt zien of jouw gemeente schuldenrust belangrijk vindt

    15 juni 2022

    Het gebruik van de Verwijsindex Schuldhulpverlening (VISH) neemt toe, maar er ontbreken nog 147 gemeenten bij de deelnemers aan het systeem. We hebben een handig kaartje gemaakt waarop je snel kunt zien of jouw gemeente schuldenrust en beperking van deurwaarderskosten wel of niet belangrijk vindt voor haar inwoners.

  3. stopbord-will-porada-ZaGcU6BxJEc-unsplash.jpg

    Werkgroep Schuldpauzeknop zoekt betrokken meedenkers

    Leuk: werken aan een gamechanger in de financiële hulpverlening

    14 juni 2022

    Vanuit de gemeenten Eindhoven, Den Haag, Amsterdam, het CJIB en de NVVK werken we aan een nieuw project: een landelijke Schuldpauzeknop. Minister Schouten (Armoedebeleid) vindt het erg belangrijk dat er zo’n landelijke Schuldpauzeknop komt. We organiseren een aantal werksessies waarvoor we meedenkers zoeken.