Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke Pauzeknop

De Landelijke Pauzeknop is een landelijk dekkend instrument dat mensen met schulden tijdelijk uitstel van betaling en opschorting van incassoactiviteiten geeft. Dit zorgt ervoor dat schuldhulpverleners de tijd en ruimte krijgen om samen met de hulpvrager een duurzame oplossing te vinden. 

Meer over de Landelijke Pauzeknop

Het gebruik van de Kennisgeving is essentieel voor een goed werkende Landelijke Pauzeknop. In de Basisdienstverlening is vastgelegd dat gemeenten de Kennisgeving in het kader van de pauzeknop in moeten zetten om schuldenrust te creëren. 

Daarom start de NVVK vanaf augustus 2025 met de brede implementatie van de incassopauze binnen alle gemeenten in Nederland door het stimuleren van het gebruik van de Kennisgeving (fase 2). Ook bieden we ondersteuning bij het inregelen ervan. Zodra het merendeel van de gemeenten de Kennisgeving inzet, kunnen we aan de slag met fase 1, waarin hulpvragers op de Pauzeknop kunnen drukken. 

De afgelopen periode werden belangrijke stappen gezet om ervoor te zorgen dat de Pauzeknop in alle Nederlandse gemeenten operationeel wordt. 

Fase 1 (nog in ontwikkeling): Pauze bij aanmelding voor schuldhulpverlening

  • De hulpvrager drukt op de Pauzeknop en dient een verzoek in bij de gemeente. Dit geldt als aanmelding voor de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (WGS).
  • De gemeente neemt contact op met de hulpvrager en laat, indien nodig, de hulpvrager toe tot de schuldhulpverlening.

Fase 2 (implementatiefase): Pauze na toelating tot schuldhulpverlening

  • Zodra een hulpvrager officieel is toegelaten tot schuldhulpverlening worden schuldeisers via de Kennisgeving geïnformeerd.
  • Schuldeisers pauzeren lopende incassomaatregelen.
  • Dit creëert directe schuldenrust en helpt hulpvragers stabiliseren.

Zie ook dit processchema (png, 215 kB)

Hoe hiermee aan de slag?

De inzet van het project Landelijke Pauzeknop is dat eind 2026 alle gemeenten in Nederland de Kennisgeving als onderdeel van de Pauzeknop gebruiken. Op dit moment worden daarvoor onder andere een implementatieformat, procesbeschrijvingen en werkinstructies gemaakt, die in de loop van dit jaar ook op deze informatiepagina te vinden zullen zijn.

We stimuleren gemeenten niet te wachten met het gaan gebruiken van het onderdeel Kennisgeving van de Landelijke Pauzeknop. Neem contact op met het Serviceteam van de NVVK over hoe je dat aanpakt.

Nieuws over Schuldenrust

  1. Carola Schouten.jpeg

    Aantal aanvragen voor schuldhulp moet 'meer dan verdubbelen'

    Minister Schouten halveert minnelijke schuldsaneringsperiode

    7 februari 2023

    update met NVVK-reactie Om haar beleidsdoel te halen dat in 2030 het aantal mensen met problematische schulden is gehalveerd, stuurde minister Schouten een brief aan de Kamer met een reeks maatregelen. Bereik en toegankelijkheid van gemeentelijke schuldhulp moeten 'drastisch vergroot worden', aldus de brief.

  2. Man keukentafelgesprek met bewindvoerder.jpg

    Sneller rust voor hulpvragers in de stabilisatiefase

    Direct schuldenrust, hoe fixen we dat? Denk mee!

    2 februari 2023

    Aanhoudende incassomethoden bezorgen hulpvragers onnodig huizenhoge stress. Gelukkig schort een schuldeiser die de NVVK Kennisgeving ontvangt, de incasso meteen op. Snelle schuldenrust dus. Kan de Kennisgeving ook ingezet worden voor mensen in stabilisatie? We zoeken professionals die daarover met ons mee willen denken.

  3. Foto Moorman.jpg

    'Convenant helpt gemeenten goed mee te werken aan schuldenrust'

    Amsterdam tekent convenant Lokale Overheid

    26 januari 2023

    De gemeente Amsterdam zette donderdag haar handtekening onder het NVVK-convenant Lokale Overheid. De NVVK heeft dit convenant opgezet om schuldhulpverlening op gemeentelijk niveau efficiënter in te richten. Amsterdam is de vijftiende gemeente die het convenant ondertekent.