Overslaan en naar de inhoud gaan

'Saneringskrediet motiveert om te werken en meer te verdienen'

'Saneringskrediet motiveert om te werken en meer te verdienen'

25 maart 2020 Saneringskrediet

Als schuldeisers drie jaar lang in je nek zitten te hijgen, wat is dan je motivatie om te gaan werken en meer te verdienen?

Die vraag stelt Kredietbank Nederland-directeur Hans van der Meulen in Binnenlands Bestuur. Het vakblad interviewde hem over de opkomst van saneringskredieten bij schuldregelen. Gemeenten zien het saneringskrediet vaak nog als 'te risicovol'. Maar bij Van der Meulens Kredietbank Nederland wordt het krediet in 97 procent van de gevallen terugbetaald.

Schulden kunnen iedereen overkomen

Hans van der Meulen is inmiddels ruim een jaar algemeen directeur van de Kredietbank Nederland, die sociale kredieten verstrekt voor meer dan honderdtwintig gemeenten door heel Nederland (‘van Achtkarspelen tot Zaanstad’). Hij ziet in zijn huidige werk parallellen met de zorgwereld, waar hij tot voor kort werkzaam was: "De rode draad is kwetsbare mensen. Je helpt mensen die in de penarie zitten." Zijn belangrijkste les van het afgelopen jaar: schulden kunnen iedereen overkomen. Net als een ziekte. "Eerlijk is eerlijk, het had mij ook kunnen overkomen."

Liever een saneringskrediet

Saneringskredieten krijgen zijn voorkeur boven schuldbemiddelen, vertelt hij in Binnenlands Bestuur. Schuldeisers afkopen en daarna bij één schuldeiser aflossen geeft de persoon met schulden rust. En schuldeisers weten ook waar ze aan tie zijn, ze krijgen een bedrag uitgekeerd en hebben verder geen administratieve bemoeienis meer met de schuldregeling.

Lees de webversie van het artikel in Binnenlands Bestuur. De volledige versie staat in de papieren uitgave van het blad.

Sleutelwoorden

Saneringskrediet