Overslaan en naar de inhoud gaan

Dien je dossiers in voor het Saneringskrediet voor ondernemers

Het Saneringskrediet voor ondernemers is er voor (ex-)ondernemers die hoofdelijk aansprakelijk zijn voor hun schulden. In een pilot van de NVVK en het Waarborgfonds saneringskredieten (Wsk) staat het Wsk voor 100 saneringskredieten borg en dekken ze daarmee het mogelijke risico.

Help ondernemers met schulden en dien je dossiers in met het aanvraagformulier. Samen werken we aan een nieuw aanbod zodat we iedere ondernemer nog beter kunnen helpen!

Download hier de checklist (pdf, 194 kB) om te zien hoe je het dossier indient.

Doelstelling van de pilot Saneringskrediet voor ondernemers

Met de pilot willen we inzicht krijgen in:

 • De behoefte aan saneringskredieten voor ondernemers.
 • De risico’s van de hogere kredieten.
 • Welke ondernemers hiermee geholpen kunnen worden.

Voordelen voor de schuldhulpverlener

 • Alternatieve optie naast het Bbz: is het Bbz volgens jou geen passende oplossing, of wordt een Bbz krediet niet toegekend? Dan is er nu een saneringskrediet mogelijk.
 • Eenvoudig werkproces: dit is gelijk aan het treffen van een reguliere minnelijke regeling.
 • Laagdrempelige deelname: de aanvraag is in 2 stappen geregeld.
 • Geen financieel risico voor gemeenten en kredietbanken.
 • De fondspremie voor het Wsk is voor de pilotfase gesteld op 0%. Lage kosten dus!

Download hier de infographic (PNG, 340 kB)

Hoe neem je deel?

Nadat je een schuldenoverzicht hebt gemaakt, bepaal je de oplossingsrichting voor de (ex-)ondernemer. Als het saneringskrediet de beste oplossing is, vul je samen met de kredietbank het aanvraagformulier in. De kredietbank levert vervolgens de aanvraag in bij het Waarborgfonds. Binnen 10 werkdagen ontvang je een reactie van het Waarborgfonds.

Download hier het aanvraagformulier (pdf, 89 kB) voor het indienen van je dossier.

Voorwaarden deelname

 • De schuldhulpverlenende organisatie werkt voor de pilot samen met een kredietbank.
 • De (ex-)ondernemer is hoofdelijk aansprakelijk voor zakelijke (en eventueel ook privé) schulden.
 • Wil de ondernemer het bedrijf voortzetten? Dan moet aangetoond worden dat de onderneming levensvatbaar is, en wat de afloscapaciteit is.

Download het informatiepakket

Om het voor jou als schuldhulpverlener zo makkelijk mogelijk te maken om ondernemers uit te nodigen om gebruik te maken van het saneringskrediet voor (ex-)ondernemers, hebben we een informatiepakket ontwikkeld. Het informatiepakket kan worden gebruikt om zowel collega’s als (ex)ondernemers te informeren.

Klik hier om het informatiepakket aan te vragen

Planning

Er zijn slechts 100 kredieten beschikbaar in deze pilot en de dossiers kun je indienen tot 31 december 2023. In 2024 gaan we de dossiers volgen en de resultaten beoordelen. Na het afsluiten van de pilot voegen we hopelijk het saneringskrediet voor ondernemers toe als een vast instrument om ondernemers met schulden verder te helpen.

Kijk hier voor meer informatie over de pilot.

Benieuwd naar de vorderingen en resultaten van deze pilot?

Vul hier je contactgegevens in en dan houden we je op de hoogte.

Nieuws over schuldhulp ondernemers

 1. logo saneringskrediet nvvk.png

  Snel duidelijkheid met Saneringskrediet voor ondernemers

  4 december 2023

  saneringskrediet Breda

  Het sneller helpen van mensen met schulden is een van de speerpunten van de gemeente Breda. Vanaf het eerste moment maakt Kredietbank West-Brabant zich hard voor het goed uitrollen van het Saneringskrediet voor (ex-)ondernemers. De hoogste tijd voor een goed gesprek met Peter Doré, Klantmanager Kredietbank West-Brabant en Mark Gielkens, mede-eigenaar van Philips l Stiels l Gielkens (schuldbemiddeling voor MKB).

 2. NVVK Live 30-11.jpg

  Schuldhulp ondernemers, Schuldenknooppunt en Basisdienstverlening

  Terugkijken: NVVK Live donderdag 30 november

  30 november 2023

  De november-aflevering van NVVK Live is hier terug te kijken. NVVK-voorzitter Marco Florijn ontving in de NVVK-kantine Mark Gielkens, schuldhulpverlener aan ondernemers en gebruiker van de Pilot Saneringskredieten voor ondernemers, Judith van Geffen, beleidsadviseur NVVK, Hans Spigt, voorzitter Schuldenknooppunt en Geert van Dijk, directeur NVVK, over de Basisdienstverlening.

 3. logo saneringskrediet nvvk.png

  Dankzij het Saneringskrediet voor ondernemers viel Roy niet tussen wal en schip

  8 november 2023

  Blog Gemeente Rotterdam Saneringskrediet voor ondernemers

  Marleen Over is sinds 2017 Consulent Zelfstandigen bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) in Rotterdam. Eerder werkte ze jarenlang als schuldhulpverlener en gedetacheerd medewerker met als specialisme het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). In die rol zag ze ondernemers soms tussen wal en schip vallen. Tot medio 2023 het Saneringskrediet voor ondernemers mogelijk werd en ze het dossier van ondernemer Roy onder ogen kreeg.