Van 2020 naar 2021: anders kijken, denken en doen

Schulden ontstaan vaak door niets anders dan domme pech. De laatste jaren kwamen we al steeds meer tot dat inzicht. Corona heeft die ontwikkeling versterkt. De pandemie veroorzaakt veel leed en ellende, maar voor het nadenken over schuldenproblematiek levert het ook wel iets positiefs op. Het helpt ons om anders te kijken, te denken en te doen.
‘Anders kijken’ naar oorzaken en oplossingen als het gaat om mensen in financiële problemen is van grote betekenis voor de toekomst. We gaan van straf, disciplinering en rechtmatigheid naar passende hulp, respect en doelmatigheid. Behalve corona leerde ook de ‘toeslagenaffaire’ bij de Belastingdienst ons dat schulden niet altijd ‘eigen schuld’ zijn. Tienduizenden mensen bleken onterecht van fraude te zijn verdacht.
Hoe krijgen mensen met betalingsachterstanden zo snel mogelijk weer perspectief? Om die vraag draait het. Het stellen van deze vraag is voor henzelf, voor de ‘maatschappelijke businesscase’ en dus ook voor publieke en private schuldeisers productiever en positiever dan ‘blijven hangen in wantrouwen’.
Voor 2021 stel ik voor dat we anders gaan kijken, denken en doen.
Anders kijken
- Praten over geld en geldzorgen verdient meer aandacht. Van jongs af aan. Dat begint met inzicht in geldzaken ruim voordat jongeren financieel zelfstandig worden op hun 18e. Als praten over geldzorgen gewoner wordt, durven mensen hopelijk ook eerder hulp te vragen. Vijf jaar wachten tot het water meer dan aan de lippen staat betekent veel slapeloze nachten, stress, ontwrichting en uiteindelijk hoge kosten voor het vinden van oplossingen.
- Het voorkomen van schulden, effectieve hulp en passende nazorg betekent dat we op andere plekken aanzienlijk minder kosten maken. Financiële rust voorkomt publieke kosten (gezondheidszorg, uitkeringen, Wmo, handhaving) en ook private kosten (debiteurenbeheer, incasso). Werken aan financiële stabiliteit is geen kostenpost maar een investering in de toekomst!
- Hulpvragers hebben verschillende achtergronden. Dat vraagt om een meer verfijnde klantsegmentering en -benadering. Altijd respectvol en ondersteunend, maar ook onderscheidend. Denk aan deze indeling:
Kwetsbare mensen. Voor het overgrote deel met een laag inkomen, vaak lager opgeleid, minder taalvaardig en minder digitaal vaardig. En aangewezen op ondersteunings- en vangnetregelingen die voor hen hartstikke ingewikkeld zijn. Hierbij hoort ook de groep met licht verstandelijke beperkingen, psychosociale problemen, verslaving en dergelijke. Deze mensen hebben echt begeleiding nodig. Soms lang, soms kort.
Afhankelijke mensen. Ze zijn aangewezen op hulp, en rekenen er ook op. Hun opleidingsniveau en sociale positie bepaalt of ze meer of minder mondig zijn. Zij zijn vaak met een mix van hulp en zorg en soms ook met wat duwen en trekken succesvol te helpen. En daarna vaak met lichte hulp ‘op de rails’ te houden.
Onafhankelijke mensen. Ze hebben financiële zorgen en problemen maar ze zijn redelijk tot heel goed opgeleid. Taalvaardig en digitaal vaardig. Hun problemen zijn vaker enkelvoudig. Ze zitten financieel acuut met de vingers tussen de deur (denk aan life events als een scheiding of een ontslag) maar verder is er weinig aan de hand. Vaak zijn ze goed te helpen, maar ze zijn niet altijd even makkelijk vindbaar. Ook vinden ze het minder vanzelfsprekend om aan te kloppen bij de overheid. Denk aan jongeren, zelfstandigen, kleine ondernemers.
- Wie zorg nodig heeft van de overheid, verdient een integrale aanpak. Want de portemonnee is net zo vaak oorzaak van problemen als onderdeel van de oplossing. Financiële zorgen hangen samen met veel verschillende leefgebieden, zoals werk en inkomen, onderwijs, gezondheid, welzijn. Goede hulp is hulp die ook aandacht geeft aan de financiën. Waar sta je, hoe ziet jouw toekomst er uit als er niets verandert?
Anders denken
Oud denken laat zich leiden door schuld, boete en disciplinering. Ik pleit voor nieuw denken, gericht op het vinden van oplossingen die snel duidelijkheid en perspectief bieden. Met oog voor de impact op de klant en de samenleving, voor de rechtmatigheid en doelmatigheid van de gekozen oplossing, maar ook voor de verhouding tussen kosten en baten. Natuurlijk: handhaving hoort erbij. We houden ruimte voor rechtmatigheid bij gebleken verwijtbaarheid of misbruik in doen en laten. Maar veel vaker is er een heel ander verhaal. Waar andere oplossingen bij passen. Daar helpen we de samenleving verder mee dan wanneer we honderdduizenden huishoudens jarenlang in een knellende greep houden.
- Een vordering is een vorm van bezit, en hij is tot in lengte van jaren opeisbaar. Maar een vordering is ook een bedrijfsrisico. Grote schuldeisers rekenen al langer met een risico van afschrijving. Dat zou een algemeen uitgangspunt moeten zijn. Aanbieders van goederen en diensten horen zelf ook een risicoafweging te maken in het aanbieden van goederen en diensten op afbetaling.
- De overheid heeft een dienende functie. Zij is verantwoordelijk voor herverdeling van middelen, voor veiligheid en voor bescherming van inwoners. Een minimumeis is dat de overheid bestaanszekerheid biedt aan burgers. En dat de overheid bij de handhaving van de wetten en regels oog houdt voor de menselijke maat. De overheid - als grootste schuldeiser - draagt ook speciale verantwoordelijkheid, zij heeft een voorbeeldfunctie voor alle andere schuldeisers.
Anders doen
- Sociaal beleid begint bij het bieden van bestaanszekerheid.
- Publieke en private partijen mogen trage of luie betalers (die zijn er ook) stevig aanpakken, maar wel met een sociaal incassobeleid.
- Wanneer alle schuldeisers (publiek en privaat) wettelijk verplicht worden om mee te werken aan schuldregelingen, helpt dat om oplossingen tot stand te brengen binnen een redelijke termijn.
- Beschermingsbewind hoort voor het grootste deel thuis onder de Wet langdurige zorg. Alleen beschermingsbewind door schulden hoort in het domein ‘werk- en inkomen’. Het zou logischer zijn om beschermingsbewind onder te brengen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
- Meer mensen sneller helpen betekent: door met collectief schuldregelen, vaker inzet van het saneringskrediet en overstappen op digitaal berichtenverkeer zoals in het Schuldenknooppunt. Het betekent ook: alle aandacht voor vroegsignalering, betalingsregelingen en nazorg. Nazorg is nu nog een onderschatte vorm van preventie.
- Termen als ’fraude’ en ‘recidive’ komen vaak langs in de schuldhulpverlening. Maar het zijn termen uit het strafrecht. Ze horen wat mij betreft niet thuis in de hulpverlening. In de Wsnp wordt de hulpvrager omschreven als ‘saniet’. Fraudeur, recidivist, saniet, schuldenaar: het is allemaal ouderwets en juridisch jargon dat mensen tot subject maakt. Objectief gezien is een ‘schuldenaar’ iemand die niet aan zijn of haar financiële verplichtingen kan voldoen. Er is lang niet altijd een rechtstreekse relatie met het morele begrip ‘schuld’. Ik wil niet vervallen in Aldous Huxley-achtige ‘newspeak’, maar ik ben wel benieuwd tot welke betere alternatieven we voor deze termen kunnen komen!
Dank dat je dit stuk tot hiertoe gelezen hebt. Het geeft aan dat je echt geïnteresseerd bent in ons werk en dat je een warm hart hebt voor het vraagstuk van armoede en schulden in Nederland.
Ik wens je een wijs nieuwjaar. Waarin je op een andere manier durft te kijken dan voorheen. Daar begint het mee, en als we dat allemaal doen is onze sector, met alle stakeholders en partners, tot grote verbeteringen in staat. Een heel nieuw jaar staat hiervoor tot onze beschikking. Laten we de kansen grijpen!
Geert van Dijk, directeur NVVK
Archief > 2020
december
- 28-12-20 - Van 2020 naar 2021: anders kijken, denken en doen
- 24-12-20 - Toeslaggedupeerden krijgen 30.000 euro, NVVK neemt deel in vervolgoverleg
- 24-12-20 - Meer tijd voor ondertekening convenant vroegsignalering
- 19-12-20 - Wetswijziging machtigt gemeenten om informatie op te vragen bij schuldeisers
- 18-12-20 - Verzekeraars sluiten convenant met NVVK
- 17-12-20 - Apeldoorn: meer mensen met geldzorgen bereiken met een vouwkaart
- 17-12-20 - “Goede nazorg voorkomt herhaling”
- 17-12-20 - NVVK: hou loketten schuldhulpverlening open
- 17-12-20 - Krijg antwoord op al je vragen over het Landelijk Convenant Vroegsignalering
- 16-12-20 - Zesdaags leernetwerk Nazorg: hoe verleid je hulpvragers?
- 15-12-20 - Ondernemers met schulden, hoe kun je ze helpen?
- 15-12-20 - Ook private-, particuliere- en studentenwoningverhuurders tekenen Convenant Vroegsignalering
- 10-12-20 - BKR: Aanpassing Algemeen Reglement CKI
- 08-12-20 - Vereenvoudiging beslagvrije voet per 1 januari een feit
- 08-12-20 - NVVK en Schouders Eronder publiceren lobbybrieven aan parlement
- 08-12-20 - NVVK organiseert online bijeenkomsten Collectief Schuldregelen
- 08-12-20 - Als bewindvoerder een nieuwe rechtsvorm? Informeer de rechtbank tijdig
- 07-12-20 - 'Kom jij eruit' effectief middel om schuldentaboe te doorbreken
- 03-12-20 - Nieuwe versie veel gestelde vragen Landelijk Convenant Vroegsignalering beschikbaar
- 03-12-20 - Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) zoekt een Directeur-Bestuurder
- 03-12-20 - Al 130 gemeenten sluiten aan bij convenant Vroegsignalering
- 03-12-20 - Meer zzp’ers wenden zich met vragen tot schuldhulpverlening
- 01-12-20 - CJIB presenteert verruiming schuldregeling
- 01-12-20 - ‘CJIB-besluit geeft ex-gedetineerden perspectief’
november
- 24-11-20 - NVVK verwelkomt Heemskerk en Veenendaal als lid
- 21-11-20 - “Digitale voordeur is dicht voor financiële hulpverleners”
- 21-11-20 - Kamerleden: verbeter huidig deurwaarderstelsel
- 20-11-20 - Half jaar BKR-registratie voor schuldhulp is volgens ons genoeg
- 19-11-20 - Enquête Jeugdfonds Sport & Cultuur: help kinderen uit gezinnen met weinig geld
- 19-11-20 - Online congres over schulden en jongeren: begin met de zorgverzekering!
- 18-11-20 - ‘Breng aflostermijn terug tot 1,5 jaar’
- 18-11-20 - Webcollege: eerste kennismaking met de nieuwe beslagvrije voet
- 18-11-20 - Presentaties workshops studiedag ‘Versnellen en opschalen voor het nieuwe normaal’ beschikbaar
- 18-11-20 - Kijk terug: webcollege Uitdelingssheet bij schuldregelingen nieuw huwelijksvermogensrecht
- 17-11-20 - De Nederlandse Schuldhulproute, wat biedt die allemaal?
- 17-11-20 - De hardheidsclausule (HHC): geen goede trouw, tóch in de Wsnp
- 17-11-20 - Hindernis Digid, wat doe jij ermee?
- 17-11-20 - Oproep: De Monitor (KRO/NCRV) over schuldhulp aan ondernemers
- 17-11-20 - Kabinet honoreert langgekoesterde NVVK-wens maximum reactietermijn schuldeisers
- 16-11-20 - Helderheid gewenst over positie deurwaarder
- 12-11-20 - ‘We willen onze leden stimuleren om te innoveren en te verbeteren’
- 11-11-20 - Terugblik studiedag ‘Versnellen en opschalen voor het nieuwe normaal’
- 10-11-20 - Eerste deurwaarder sluit convenant met NVVK
- 10-11-20 - Landelijk Convenant Vroegsignalering Schulden | meld je aan!
- 10-11-20 - Convenant vergemakkelijkt zoektocht gemeenten naar mensen met financiële zorgen
- 09-11-20 - NVVK: geef spijteuro’s Belastingdienst door aan gedupeerden
oktober
- 29-10-20 - Gezocht: jongeren met schulden voor een nieuw tv-programma
- 27-10-20 - 'Schuldhulpverlener gaat te vaak op de stoel van de rechter zitten'
- 26-10-20 - Onderzoek met De Monitor naar impact onbedoelde fraude
- 22-10-20 - ‘Ook bij Wsnp-traject moet gemeente betrokken blijven’
- 21-10-20 - 'De hindernisbaan naar de Wsnp'
- 21-10-20 - “In de Wsnp staat boetedoening centraal”
- 20-10-20 - 'Werkt minnelijk niet, ga dan snel door naar wettelijk'
- 14-10-20 - Leernetwerken: "Samen met anderen kom je verder"
- 12-10-20 - Voorpublicatie: het Landelijke Convenant Vroegsignalering Schulden
- 06-10-20 - Zaanstad met honderden inwoners in gesprek over betaalachterstand
- 01-10-20 - Koningin Máxima spreekt ervaringsdeskundigen met grote schulden
- 01-10-20 - Oude meubels en koelkast blijven voortaan staan bij beslaglegging
- 01-10-20 - Belastingdienst kiest voor meer snelheid in aanpak toeslagaffaire
september
- 30-09-20 - Publiek kiest John Wildenberg als Schuldhulpverlener van het Jaar
- 30-09-20 - Adviesrecht gemeenten inzake bewind gesteund door Eerste Kamer
- 30-09-20 - Eindelijk: één nationaal loket voor gesprek over geldzorgen
- 24-09-20 - Kabinet licht uitwerking sociaal pakket toe
- 18-09-20 - Bonus voor zorgpersoneel mag buiten boedel blijven
- 18-09-20 - Met dit webinar maak je de 'Week van het geld' in jouw gemeente succesvol
- 18-09-20 - “Waarborgfonds betekent een enorme versnelling in het schuldenregelen”
- 18-09-20 - Wanbetalers per wijk op een rijtje? De Zorgverzekeringslijn levert het
- 18-09-20 - Kredietbank Nederland lanceert crisisteam Huisuitzettingen
- 18-09-20 - Motie tijdens Algemene Beschouwingen effent weg voor Waarborgfonds
- 18-09-20 - Boeiende studiedag in aantocht, online én bovenop de actualiteit
- 17-09-20 - NVVK-bestuurder Rik Bovenberg overleden
- 15-09-20 - Reactie NVVK-voorzitter Marco Florijn op de Troonrede
- 11-09-20 - Uitval van laaggeletterden voorkomen met praatplaten
- 11-09-20 - Instrument betalingsregeling verdient meer aandacht
- 11-09-20 - NVVK-lid Stroomopwaarts wil afhakende hulpvragers vasthouden
- 09-09-20 - Nieuwe staatssecretaris wil in gesprek over fraudebegrip
- 08-09-20 - Kamer wijzigt Participatiewet, voortaan bij onbedoelde fraude toch schuldregeling
- 01-09-20 - Hoeveel hulpvragers meldden zich in mei?
augustus
- 28-08-20 - Extra middelen aangekondigd voor gemeentelijk sociaal domein
- 28-08-20 - 150 miljoen extra voor aanpak problematische schulden
- 26-08-20 - Genomineerden Schuldhulpverlener van het jaar 2020 zijn bekend!
- 19-08-20 - Wethouders G4, bewindvoerders en NVVK in gesprek met rechters over Wsnp
juli
- 30-07-20 - Kennis en kritisch doorvragen belangrijk bij schuldhulp aan ondernemers
- 22-07-20 - Introductiedatum vtlb-nieuwe stijl nog onzeker
- 22-07-20 - Ouders laten nadenken over kinderen en geld? Gebruik deze tool
- 22-07-20 - Minister Dekker: 'Wsnp zie ik niet als onaantrekkelijk, wel als laatste redmiddel'
- 21-07-20 - Oproep aan gemeenten: begroot extra financiële hulp
- 21-07-20 - Minister Hoekstra publiceert besluit verlaging kredietrente
- 17-07-20 - Schulden los je op met een inkomen - maar hoe kom je daaraan?
- 15-07-20 - 0800-8115 in september klaar voor golf hulpvragers
- 14-07-20 - Ministerie publiceert gewijzigde Wgs en inwerkingtredingsbesluit
- 14-07-20 - Belastingdienst over herstelmaatregelen voor ‘zeer hard stelsel en keiharde uitvoering’
- 06-07-20 - ‘Cliënt met beperking vraagt specialistische aandacht'
- 02-07-20 - Kamer: maak anoniem gesprek over financiële zorgen mogelijk
- 01-07-20 - NVVK en Alliantie Vrijwillige Schuldhulp versterken samenwerking
- 01-07-20 - "Door scherpere inkomensdaling is coronacrisis onvergelijkbaar"
juni
- 30-06-20 - ‘Eén overheidsconvenant’ per 1 juli van kracht
- 26-06-20 - Kamer twijfelt of gemeenten golf hulpvragen aankunnen
- 25-06-20 - 'Mensen in schulden zoeken iemand die naast ze staat'
- 25-06-20 - Dekker: Meer tijd bewindvoerders voor melding bij gemeente
- 24-06-20 - Nieuwe folder ‘Hoe kom ik in de Wsnp?’
- 24-06-20 - Vroegsignalering maakt grote stap
- 24-06-20 - Nederland KansRijk: ‘Tweedeling op arbeidsmarkt tegengaan’
- 23-06-20 - Amsterdam meldt spectaculair lager gemiddeld schuldbedrag dankzij Vroegsignalering
- 22-06-20 - Schuif aan bij het functioneringsgesprek met NVVK-directeur Geert van Dijk
- 18-06-20 - Mogelijk 1 miljoen huishoudens met problematische schulden, nieuw beleid nodig
- 17-06-20 - Ministeries kondigen ‘stappen’ aan inzake aansluiting minnelijke en wettelijke schuldhulp
- 16-06-20 - Gemeente Enschede: 'Snel geld nodig? Wij kunnen je helpen'
- 16-06-20 - Boze hulpverlener, verwarde hulpvrager: laaggeletterden hebben meer tijd nodig
- 15-06-20 - Samen de werkplaats in om beter te worden in wat je doet
- 15-06-20 - Dat hardnekkige probleem waar jij in je werk tegenaan loopt - meld het aan voor een leernetwerk!
- 15-06-20 - Valente brengt met ‘Jos’ klantreis schuldhulpvrager in beeld
- 15-06-20 - Doe mee aan de landelijke monitor Vroegsignalering
- 15-06-20 - “Gesprek met werknemer helpt om stap naar schuldhulp te zetten”
- 12-06-20 - Minnelijke schuldhulpverlening gebaat bij goed functionerende Wsnp
- 09-06-20 - Coronacrisis onderstreept belang breed schuldenoffensief
- 05-06-20 - Renteverlaging kredieten: prima, maar compensatie Kredietbanken is onvermijdelijk
- 04-06-20 - Accountant weer naar binnen bij bewindvoerder
- 03-06-20 - 'Ondernemer wordt zelf ingeschakeld bij plan wegens schulden'
- 02-06-20 - NVVK voorziet 30 % toename hulpvraag voor 2020 en verder
- 02-06-20 - Schuldhulp in coronatijd: ‘Erop af, segmenteer, help op maat’
mei
- 28-05-20 - Drinkwaterleveranciers standaard akkoord met NVVK-schuldregeling
- 28-05-20 - Scherpe inkomensterugval door corona; hoe ga je om met werknemers in schulden?
- 27-05-20 - Pijnacker-Nootdorp brengt schuldhulpverlening naar hoger niveau
- 27-05-20 - Verbazing bij NVVK over communicatiekeuze Belastingdienst
- 25-05-20 - AFM bezorgd over leasen zonder leennorm
- 25-05-20 - NVVK benoemt Ellen Hennekens en Irene Koole als beleidsadviseurs
- 20-05-20 - Tarieven en businesscase Schuldenknooppunt bekend
- 20-05-20 - Schulden en toch verzekeren? Er kan meer dan je denkt
- 20-05-20 - Monitor Schuldhulpverlening in coronatijd brengt hulpvragen aan gemeenten in beeld
- 18-05-20 - ‘Landelijk actieplan nodig voor breed schuldenoffensief’
- 15-05-20 - Reactie kabinet op Toeslagenrapport mist urgentie
- 13-05-20 - WODC: ‘Overweeg werkstraf bij verkeersboete voor iemand in schulden’
- 11-05-20 - Meldpunt: kom jij in coronatijd ongewenste activiteiten tegen van schuldeisers of deurwaarders?
- 11-05-20 - NVVK start meldpunt ongewenste activiteiten deurwaarders & schuldeisers
april
- 24-04-20 - ‘Route voor schuldhulp ondernemers moet duidelijker’
- 24-04-20 - Breda koppelt accountants aan ondernemers in zwaar weer
- 23-04-20 - Antwoorden op alle vragen rond ons webinar 'Slimmer, sneller, beter'
- 23-04-20 - Bewindvoerders: stel invoering Adviesrecht uit tot na corona
- 21-04-20 - Zelfstandigen en schulden, hoe gaat jouw gemeente ermee om?
- 14-04-20 - Kredietbank NL biedt aangesloten gemeenten extra loket voor schuldhulp
- 14-04-20 - Bewindvoerders mogen zich tijdelijk op afstand laten controleren
- 10-04-20 - ‘Versterk vroegsignalering om afsluitingen te voorkomen’
- 08-04-20 - In ons webinar hoor je alles over saneringskredieten, Schuldenknooppunt en Collectief Schuldregelen
- 08-04-20 - Prangende praktijkvragen in de coronacrisis
- 07-04-20 - NVVK-webinar strandt wegens stroom- en internetstoring
- 06-04-20 - Zes grote overheidsorganisaties sluiten convenant met NVVK
- 01-04-20 - Noodstopprocedure CJIB officieel in werking
maart
- 30-03-20 - Liefde in tijden van corona: over een mild en menselijk universum
- 27-03-20 - Noordoostpolder stapt over naar Kredietbank Nederland
- 27-03-20 - Kritisch koopjesjagen: bespaar geld met de speciale Nibud Geldkrant
- 26-03-20 - Kabinet doet met coronabeleid beroep op maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel
- 25-03-20 - 'Saneringskrediet motiveert om te werken en meer te verdienen'
- 25-03-20 - Schuldenknooppunt tackelt tijdrovende communicatie
- 25-03-20 - Verhelderende antwoorden op Kamervragen over de Noodmaatregelen van het kabinet
- 24-03-20 - Beslagleggen? Alleen als het zin heeft
- 19-03-20 - Gemeenten aan zet bij corona-hulp voor zzp'ers
- 19-03-20 - Schuldeisers: hoe gaan ze om met de coronacrisis?
- 19-03-20 - Geef lucht als mensen met schulden dat nodig hebben
- 18-03-20 - Tijdelijk afscheid nemen van je medewerkers - hoe doe je dat?
- 18-03-20 - ‘Registreer niet alleen incassobureaus, maar ook hun vorderingen’
- 17-03-20 - NVVK: drinkwaterbedrijven stoppen afsluitingen, hopelijk volgen energieleveranciers
- 17-03-20 - Forse stijging aanmelding schuldhulp vanuit bewindvoerders
- 17-03-20 - Corona is test voor gemeenten: helpen ze ondernemers in problemen echt?
- 16-03-20 - ‘Schuldhulpverlening en bewindvoering ook cruciale beroepen’
- 16-03-20 - Tilburgse pilot brengt iedereen bij de les
- 16-03-20 - Bezetting bureau NVVK tot 6 april aangepast
- 16-03-20 - NVVK-Studiedag 7 april vervalt
- 13-03-20 - Schulden vanwege Kinderopvangtoeslagen? Er verandert veel
- 10-03-20 - Succes voor Van Ark: Kamer steunt wetswijziging schuldhulpverlening
februari
- 28-02-20 - Schulden-wethouders rapporteren Máxima wat ze gaan doen
- 26-02-20 - Deurwaarders: gemeenten hanteren ten onrechte hogere beslagvrije voet
- 24-02-20 - Aflospauze: onbekend, wel bemind, weinig toegepast
- 18-02-20 - Oproep: heb jij ervaring met kwaliteitseisen bij beschermingsbewind?
- 17-02-20 - Flink hoger 'vrij te laten bedrag' voor jongeren
- 14-02-20 - Wijziging Participatiewet raakt kwetsbare doelgroepen te hard
- 14-02-20 - Tilburgse omgang met bewindvoerders betaalt zich uit
- 10-02-20 - CJIB-noodstop stimuleert stap naar schuldhulp
- 07-02-20 - Morele oordelen bij het schuldhulpverlenen - hoe gaan we ermee om?
- 04-02-20 - Campagne ‘Kom uit je schuld’ komt naar je toe
januari
- 29-01-20 - Minder geld? Liftjeleven helpt
- 23-01-20 - Beter samenwerken tussen arbeidsparticipatie en schulden
- 23-01-20 - Meer aandacht nodig voor zzp’er op zoek naar schuldhulp
- 22-01-20 - Langgekoesterde wens NVVK wordt werkelijkheid: einde aan toeslagen
- 22-01-20 - Schuldenknooppunt wordt onmisbaar instrument voor schuldhulpverleners
- 20-01-20 - Kamer stemt over serie moties inzake schuldhulpverlening
- 18-01-20 - NVVK zoekt een ondernemende beleidsadviseur
- 17-01-20 - Staatssecretaris bij Stadsring51: 'Boete heeft weinig zin als je diep in de schulden zit'
- 16-01-20 - Mee met... Geert van Dijk naar een onbekende date
- 14-01-20 - Vacature: ben jij of ken jij een ervaren ondernemende beleidsadviseur schuldhulpverlening?
- 10-01-20 - Vroegsignalering levert geld op, maar vraagt ook om investeren
- 08-01-20 - Schuldenknooppunt gaat realisatiefase in