Overslaan en naar de inhoud gaan

Basisdienstverlening

Om de schuldhulpverlening in heel Nederland op hoog niveau te brengen, werken we samen met landelijke partijen (ministerie van SZW, VNG en Divosa) aan het gelijktrekken van het schuldhulpverleningsaanbod in ons land. Zodat elke Nederlander, ongeacht zijn woonplaats, een beroep kan doen op schuldhulp van hoge kwaliteit.

Snel naar 

Wat is het?

Het beoogde basisniveau in schuldhulpverlening bestaat uit 20 elementen. Bekijk ze hier alle 20, inclusief de onderliggende factsheets die je meer informatie over de elementen geven.

20250225 Overzicht elementen basisdienstverlening

Wie zijn er bij betrokken?

Na constructief overleg hebben de vier betrokken partijen (de NVVK, het ministerie van SZW, VNG en Divosa) bestuurlijke afspraken gemaakt. Daarbij verbonden de vier partijen zich aan de doelstelling: het bereiken van een basisniveau van schuldhulpverlening in elke gemeente.

Bij de voorbereiding van de bestuurlijke afspraken betrokken we onze leden en ook schuldeisers.

Ondertekening basisdienstverlening

Wat gebeurt er nu?

De 20 elementen vormen samen het basisniveau van schuldhulpverlening waar elke hulpvrager in elke gemeente een beroep op moet kunnen doen.

  • Sommige elementen worden nu al door veel gemeenten toegepast. Ze zijn al langere tijd beschikbaar; dit betekent dat gemeenten die ze nog niet hanteren, ze nu zo snel mogelijk onderbrengen in hun hulpaanbod.
  • Andere elementen komen op korte termijn beschikbaar. De vier partijen stimuleren dat elke gemeente ze, zodra dat kan, onderdeel maken van hun hulpaanbod.
  • Voor een aantal elementen geldt dat een wetswijziging nodig is. Andere elementen moeten nog ontwikkeld worden. Dat gebeurt in onderlinge samenwerking tussen de vier partijen. De gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat ook deze elementen te zijner tijd onderdeel uit gaan maken van het hulpaanbod in iedere gemeente.

Wat kan ik doen?

  • Ga in je professionele omgeving na hoe die werkt aan het tot stand brengen van het basisniveau van schuldhulpverlening.
  • Mis je elementen in het hulpaanbod van een gemeente in je werkgebied? Ga het gesprek aan met beleidsmakers of de politiek.
  • Verzamel informatie door bijeenkomsten van de partners over het onderwerp bij te wonen.
  • Deel je ervaringen met professionals en motiveer daarmee ook anderen om basisdienstverlening inhoud te geven.

Handreikingen

Gebruik onze handreikingen om basisdienstverlening inhoud te geven in jouw gemeente:

         Cover handreiking Convenant Lokale Overheid Cover Handreiking Begeleiding Basisdienstverlening

Vragen?

Nieuws over Basisdienstverlening

  1. Mesis hoog.jpg

    Doe mee aan Mesis-enquête over goed triage-instrument

    Waar moet het eerste gesprek over gaan?

    4 apr 2025

    Je ontmoet je hulpvrager voor de eerste keer. Belangrijke vragen zijn dan: wie zit er precies voor je en wat heeft die persoon nodig? Daarvoor gebruik je een triage-instrument. Stichting Mesis onderzoekt wat nodig is voor de ontwikkeling van zo'n instrument, en wil daar graag jouw input bij.

  2. kaart1 kopie.jpg

    Handig: NVVK publiceert Keuzehulp

    Snel antwoord op de vraag ‘saneringskrediet of schuldbemiddeling?’

    28 mrt 2025

    In de Basisdienstverlening, het project om de schuldhulp in heel Nederland gelijk te trekken, is opgenomen dat schuldregelingen bij voorkeur vorm krijgen via een saneringskrediet. Onze nieuwe Keuzehulp (online of op papier) helpt je daarbij.  

  3. logo bkr.png

    Het duurde even, maar het resultaat is mooi

    Halfjaar-bewaartermijn in BKR wordt (weer) de norm

    13 mrt 2025

    ‘Een half jaar BKR-registratie voor schuldhulp is volgens ons genoeg’, schreven we bijna 5 jaar geleden. In de jaren erna volgden anderen ons in die visie, maar het duurde nog tot februari dit jaar voordat de VNG tot hetzelfde inzicht kwam. Soms duurt het even voordat je gelijk krijgt.