Overslaan en naar de inhoud gaan

Saneringskredieten en sociale leningen

Saneringskredieten helpen om schulden doeltreffend te regelen. Ze brengen rust in het schuldhulptraject, verlagen de administratieve last en zorgen voor overzicht voor hulpvrager en schuldhulpverlener. Op deze pagina lees je hoe saneringskredieten en ook sociale leningen werken, en wanneer je ze inzet in de financiële hulpverlening.

Snel naar

Voordelen saneringskredieten

Kredietbanken (ook sociale banken genoemd) zijn de enige instellingen in Nederland die saneringskredieten en sociale leningen aanbieden. Ze verstrekken saneringskredieten zonder winstoogmerk en hanteren een sociaal incassobeleid.

De aanvraag verloopt via de gemeentelijke schuldhulpverlening. Met een saneringskrediet wordt (een percentage van) de totale schuld in één keer aan het begin van het schuldhulpverleningstraject afbetaald aan alle schuldeisers. De hulpvrager lost deze lening vervolgens binnen 18 maanden af.

Voordelen

  • Het incassocircus valt definitief stil. De schuldeisers krijgen allemaal binnen korte tijd een deel van hun vordering uitgekeerd en hoeven daarna geen contact meer te houden over de schuld. Er is sprake van één vaste maandlast en er ontstaat rust.
  • Voor schuldhulpverleners verkort het saneringskrediet het minnelijke traject en betekent het minder administratie en geen heronderzoeken tijdens het traject. Ook inkomensschommelingen hoeven niet meer gemeld te worden.
  • Schuldeisers kunnen het dossier snel sluiten. Ze krijgen binnen enkele weken het afgesproken bedrag in plaats van een langdurig, administratief bewerkelijk schuldbemiddelingstraject. Het voorkomt ook incassokosten en kosten van (loon)beslagen.

Standaard kiezen voor saneringskrediet

De NVVK stimuleert gemeenten om saneringskredieten in te zetten, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om dat niet te doen. Deze werkwijze sluit aan bij de landelijke afspraak binnen de basisdienstverlening om standaard te kiezen voor een saneringskrediet, tenzij er aantoonbaar sprake is van inkomensverandering. NVVK-leden zetten inmiddels vaker saneringskredieten in dan schuldbemiddeling.

Ook voor ondernemers of hulpvragers met weinig afloscapaciteit is een saneringskrediet meestal geschikt. Ons serviceteam adviseert je daar graag over.

NVVK Arrangement
Het Saneringskrediet maakt deel uit van het NVVK Arrangement. Daarmee versnellen we het schuldregelen en bieden we hulpvragers sneller schuldenrust. Andere onderdelen van het NVVK Arrangement zijn Convenanten en het Schuldenknooppunt.

Waarborgfonds Saneringskredieten

Het Waarborgfonds Saneringskredieten helpt gemeenten om saneringskredieten in te zetten zonder financieel risico. Als een gemeente saneringskredieten verstrekt via een sociale kredietbank, kan er een klein risico zijn dat een inwoner het krediet niet volledig terugbetaalt. Het Waarborgfonds dekt dat risico. Ruim 65 procent van de gemeenten in Nederland zijn inmiddels aangesloten bij het Waarborgfonds.

Meer over sociale leningen

Sociale leningen helpen om (nieuwe) schulden te voorkomen en zijn een opstap naar herstel en participatie. Een Kredietbank kan op verzoek van een particulier een sociale lening verstrekken.

  • Deze lening is bedoeld voor mensen met een laag inkomen (maximaal 130% van de bijstandsnorm) die een noodzakelijke uitgave moeten doen en nergens anders terechtkunnen voor een lening.
  • Een sociaal krediet kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor kosten van woninginrichting, een opleiding of het starten van een eigen onderneming.

Kredietbanken werken zonder winstoogmerk en verstrekken deze leningen als onderdeel van hun taak om armoede te bestrijden. Een sociale lening past altijd bij iemands draagkracht en moet binnen een redelijke termijn terugbetaald worden, meestal binnen 60 maanden. Bij betalingsachterstanden zoeken Kredietbanken vroegtijdig contact om samen tot een oplossing te komen.

Meer over Kredietbanken

Kredietbanken bieden ook andere vormen van financiële ondersteuning. Mensen kunnen er terecht voor hulp op maat bij financiële vraagstukken of problemen. Ze bieden schuldhulpverlening en ondersteunen bijvoorbeeld bij het aanvragen van regelingen en voorzieningen.

Een Kredietbank is financier, onafhankelijk financieel adviseur en hulpverlener. Ze werken in opdracht van het gemeentebestuur en staan onder toezicht. Daarbij moeten ze voldoen aan wet- en regelgeving voor financiële instellingen. Alle Kredietbanken zijn lid van de NVVK en conformeren zich aan de regels van de NVVK, zoals de Gedragscode Sociale Kredietverlening en het Bankreglement.

Handige informatie

Nieuws over sociale kredietverlening

  1. Beeldmerk NVVK

    Staatssecretaris Wiersma (SZW) informeert Kamer over Waarborgfonds

    ’Saneringskrediet vergroot kans op succes schuldregeling’

    14 september 2021 LobbySociale KredietverleningSchuldregelingSaneringskrediet

    ‘Het afsluiten van een saneringskrediet bij een schuldregeling vergroot de kans op een succesvolle afronding van een schuldregeling aanzienlijk. Ik heb er vertrouwen in dat het percentage saneringskredieten nog meer zal stijgen als het Waarborgfonds beschikbaar is.' Dat schrijft staatssecretaris Wiersma aan de Tweede Kamer.

  2. Financiele-schuldhulp-anno-2022.jpg

    Snel inzicht in alle belangrijke onderwerpen

    Handig: één plaat met alles wat we doen

    7 mei 2021 BeschermingsbewindSchuldeisersSociale Kredietverlening

    Wie nieuw is in de wereld van schuldhulpverlening en beschermingsbewind heeft tijd nodig om te begrijpen wat de relatie is tussen alle onderwerpen waar de NVVK en haar leden zich mee bezighouden. Deze plaat geeft je inzicht.

  3. Beeldmerk NVVK

    Tijdelijke verlaging kredietrente verlengd tot september 2021

    16 februari 2021 Sociale Kredietverlening

    De coronacrisis houdt aan, en daarom verlengt minister Hoekstra zijn eerdere besluit tot tijdelijke verlaging van de maximaal toegestane kredietrente. Op basis van zijn eerdere besluit mocht hij de tijdelijke verlaging nog een keer verlengen, tot september 2021.