Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over financiële hulpverlening. Een deel daarvan is openbaar, een ander deel uitsluitend toegankelijk voor NVVK-leden.

 1. Jaarverslagen

  Elk jaar verzamelen we bij onze leden data over hun financiële dienstverlening. 

  lezen
 2. Van 36 naar 18 maanden

  Halvering saneringsperiode: wat leert de geschiedenis?

  Met de invoering van de Gedragscode Schuldhulpverlening in 1979 werd een saneringsperiode van 36 maanden een fundamenteel onderdeel van de basisfilosofie van de NVVK. Deze basisfilosofie werd in de daaropvolgende jaren de norm binnen de Nederlandse minnelijke schuldhulpverlening.

  lezen
 3. Feiten, cijfers en verhalen over ons werk

  Publicaties NVVK

  Regelmatig geeft de NVVK opdracht tot onderzoek rond aspecten van ons werk. Hier vind je de onderzoeken terug. De informatie is vrij te gebruiken of te citeren, mits de bron vermeld wordt.

  lezen
 4. Presentaties overzichtelijk bij elkaar

  Landelijke bijeenkomst Vroegsignalering 2023

  Tijdens de Landelijke bijeenkomst Vroegsignalering op 13 november 2023 waren er in het plenaire deel bijdragen van verschillende sprekers. Daarna konden de deelnemers workshops bezoeken. Een aantal van de getoonde presentaties vind je hier, evenals een verslag van de dag. Ook de meegebrachte ‘je was niet thuis’-kaartjes vind je hieronder terug in digitale vorm.

  lezen
 5. Samen met schuldeisers snel schulden regelen

  Collectief schuldregelen is opgenomen in het NVVK Arrangement

  De NVVK sluit voor haar leden convenanten af met schuldeisers. We maken met hen collectieve afspraken zodat voorstellen voor schuldregelingen snel geaccordeerd worden. Collectief schuldregelen stoelt op dezelfde principes.

  lezen
 6. Belangrijk! Onder embargo tot en met 16 november 2023

  Rapport Berenschot: NVVK-onderzoek halvering aflosperiode Msnp-traject

  Naar aanleiding van de verkorting van Msnp en Wsnp liet de NVVK bureau Berenschot onderzoek doen naar de impact van de halvering van de saneringstermijnen. 

  lezen
 7. Brievenboek

  In het brievenboek vind je voorbeeldbrieven die verstuurd kunnen worden.

  lezen
 8. Saneringskrediet voor ondernemers

  De NVVK start samen met het Waarborgfonds saneringskredieten (Wsk) de pilot 'Saneringskrediet voor ondernemers'. Dat doen we in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Er is ruimte voor 100 saneringskredieten.

  lezen
 9. Regeling afsluitbeleid kleinverbruikers elektriciteit en gas en Warmteregeling

  Energieleveranciers mogen klanten die hun elektriciteits-, gas- of warmterekening niet betalen niet zomaar afsluiten. Dat staat in de 'Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas' en in de 'Warmteregeling'.

  lezen
 10. Module Preventie

  Preventie (van geldzorgen) zorgt ervoor dat mensen financieel gezond blijven door het bijbrengen van kennis en vaardigheden. Het doel is om geldproblemen te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen.

  lezen