In gesprek met
'In gesprek met' is intercollegiaal overleg in de vorm van regelmatig contact met een (vaste groep) externe collega’s. Samen praten ze over een zelfgekozen organisatiebreed vraagstuk. Het doel is om van anderen te horen wat werkt en te leren van elkaar.
Intercollegiaal overleg geeft inzicht, herkenning en inspiratie. Het gaat om het reflecteren, het gaat er niet om pasklare oplossingen te vinden. De eerste ervaringen met deze werkvorm zijn positief.
Onderwerp kiezen
Onderwerpen voor intercollegiaal overleg kunnen voortkomen uit de zelfscan, het auditrapport of het eigen verbeterplan. Voorbeelden zijn 'het spanningsveld tussen standaardisatie en maatwerk', projectmatig werken of het efficiënt benutten van nieuwe innovaties binnen de organisatie.
Gespreksgenoten selecteren
Over het gekozen onderwerp ga je in gesprek met 3 tot 5 andere leden. Die selecteer je vanwege de vergelijkbare organisatie, op nabijheid of omdat je weet dat ze verder zijn op het gebied van het gekozen onderwerp. Je vindt ze via bijvoorbeeld de NVVK Community of het verenigingsbureau.
Organisatie
Vaardig per lid 2 medewerkers af, bijvoorbeeld een uitvoerend medewerker en een beleids- of kwaliteitsmedewerker of een teamleider. Zo krijg je een brede blik vanuit meerdere invalshoeken.
Kies bij voorkeur voor een externe locatie, zodat je echt afstand kunt nemen van je dagelijkse werk. Bereid de bijeenkomst voor door het doel af te bakenen en te zorgen voor een goede gespreksleider en effectieve werkvormen. En bedenk hoe je de acties en ideeën gaat opvolgen, zodat ze niet verloren gaan in de drukte van alledag.
Kennisbank
Jaar
Thema