Overslaan en naar de inhoud gaan

Collectief Schuldregelen

Efficiënter en sneller schulden oplossen

NVVK Arrangement: Collectief Schuldregelen

Collectief Schuldregelen versnelt en vergemakkelijkt het tot stand brengen van minnelijke schuldregelingen. Schuldeisers geven vooraf akkoord op betaalvoorstellen en handelen dossiers collectief af. Dat zorgt voor snellere doorlooptijden en minder rompslomp bij gemeenten en schuldeisers. Daardoor krijgen mensen met schulden sneller perspectief en haken ze minder vaak af.

Snel naar:

Waarom Collectief Schuldregelen?

Individueel afhandelen van schuldregelingen door schuldhulpverleners en schuldeisers duurt erg lang. Er worden veel brieven en e-mails over en weer verstuurd, wat vaak voor vertraging zorgt. Collectief Schuldregelen maakt de processtap van akkoord-gaan overbodig. De NVVK wil Collectief Schuldregelen tot nieuwe standaard maken.

Collectief Schuldregelen zorgt ervoor dat mensen met schulden sneller geholpen worden en daardoor eerder schuldenrust ervaren. En er zijn meer pluspunten:

Voordelen voor schuldhulpverleners

 • kortere doorlooptijden en minder administratieve handelingen
 • in één keer afspraken maken met alle deelnemende landelijke schuldeisers
 • mogelijkheid om lokale schuldeisers aan te sluiten
 • meer ruimte voor overleg met de resterende schuldeisers
 • meer ruimte voor begeleiding van mensen met schulden
 • minder uitval van mensen met schulden (die later wellicht een groter beroep op hulp moeten doen)

Ruim 80 gemeenten doen al mee, waaronder Den Haag, Amsterdam en de gemeenten die zijn aangesloten bij Kredietbank Nederland.

Voordelen voor schuldeisers

 • sneller en bij meer dossiers aflossing op vorderingen
 • in één keer afspraken maken met alle deelnemende gemeenten
 • geen tijd meer kwijt aan individuele beoordelingen

Diverse schuldeisers profiteren al van deze efficiëntere werkwijze. Zowel publieke partijen (CAK, CJIB, DUO en - alleen nog in Amsterdam en Den Haag - de Belastingdienst) als private partijen zoals zorgverzekeraars, telecom- en nutsbedrijven, banken, incassobureaus en webwinkels.

Hoe werkt het?

Infographic Collectief Schuldregelen

Download de infographic Collectief Schuldregelen (pdf, 267 kB)

Voor schuldeisers

Schuldeisers krijgen saldoverzoeken over nieuwe kandidaten voor een schuldregeling bij een gemeente. Ze geven bij de saldo-opgave direct aan dat ze akkoord gaan met een regeling, in het vertrouwen dat schuldhulpverleners altijd het gunstigste voorstel doen.  En dat die de kans aanzienlijk verhogen dat schuldenaren afbetalen.

Voor schuldhulpverleners

Deelnemende schuldhulpverleners sluiten aan bij de afspraken met landelijke schuldeisers en maken zelf afspraken met de schuldeisers in hun gemeente of werkgebied.

Om mee te doen moeten ze aan een paar voorwaarden voldoen:

 • Ze werken volgens de richtlijnen van de NVVK.
 • Ze zetten zoveel mogelijk saneringskredieten in.
 • Ze bieden mensen met schulden een vorm van budgetbegeleiding en zien erop toe dat die weer betalingen gaan doen.

Ook niet-NVVK-leden kunnen gebruik maken van Collectief Schuldregelen. Gemeenten betalen een bijdrage voor de implementatie.

Gegevensuitwisseling

Bij voorkeur gaat de gegevensuitwisseling tussen schuldhulpverleners en schuldeisers via het Schuldenknooppunt maar het kan ook met lijsten via het up- en downloadprogramma DocZend. Beide mogelijkheden waarborgen veilige gegevensuitwisseling en voldoen aan de AVG.

Rol NVVK

Het team Collectief Schuldregelen van de NVVK maakt de afspraken met gemeenten en landelijke schuldeisers. Er is een raamwerk voor de manier waarop gemeenten zelf afspraken kunnen maken met lokale schuldeisers. Ook helpt het team gemeenten en schuldeisers om Collectief Schuldregelen in hun werkprocessen te implementeren.

Hoe is het ontstaan?

 • Collectief Schuldregelen begon in 2018 als pilot in Den Haag. De gemeente voegde vooraf akkoord op betaalvoorstellen toe aan de innovatie van de Kredietbank Amsterdam om via lijsten te communiceren met schuldeisers.
 • SchuldenlabNL nam de succesvolle aanpak op in het pact ‘Op weg naar een schuldenzorgvrij Nederland’ om die in meer gemeenten te introduceren. Sinds najaar 2020 voert de NVVK de regie over Collectief Schuldregelen, met subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We nodigen gemeenten en schuldeisers uit om zich aan te sluiten. We werken daarbij samen met SchuldenlabNL en de VNG.

Relatie met andere NVVK-activiteiten

Collectief Schuldregelen is als manier van werken in de uitvoering in te zetten als aanvulling op de NVVK-convenanten of los daarvan.

Infographic NVVK Arrangement

Collectief Schuldregelen is onderdeel van het NVVK-arrangement, drie initiatieven voor versnelling van de schuldhulpverlening. De andere twee zijn het Saneringskrediet waardoor mensen met schulden maar één schuldeiser hebben en het Schuldenknooppunt waarmee partijen veilig gegevens kunnen uitwisselen.

Het Schuldenknooppunt ondersteunt de werkwijze van Collectief Schuldregelen. Het is zo ingericht dat schuldeisers bij de saldo-opgave kunnen aangeven standaard akkoord te gaan met de aangeboden regeling. Als er een akkoord is bereikt, krijgen de schuldeisers via het Schuldenknooppunt alle informatie voor de interne administratieve afhandeling, zoals het afkooppercentage.

Download de factsheet NVVK Arrangement (pdf, 2 MB)

Wie doet al mee?

Wil je weten welke gemeenten en schuldeisers al aan Collectief Schuldregelen doen? Bekijk dan het overzicht van deelnemers aan convenanten en procesversnellers.

Meedoen of meer informatie?

Voor schuldeisers

Voor gemeenten

Wil je aansluiten bij Collectief Schuldregelen? Bezoek dan één van onze maandelijkse online bijeenkomsten. Daar geven we uitgebreid toelichting op Collectief Schuldregelen en de stappen om het in jouw gemeente in te regelen. Er is ook volop ruimte om vragen te stellen.

Zie lijst met bijeenkomsten.

Bekijk ook het filmpje waarin wethouders Peter Heijkoop (Dordrecht) en Marjolein Moorman (Amsterdam) vertellenwaarom elke gemeente Collectief Schuldregelen zou moeten gebruiken:

Collectief schuldregelen maakt gebruik van saneringskredieten. Daar hebben de wethouders Moorman en Heijkoop een duidelijke mening over:

Overzicht bijeenkomsten voor gemeenten

In onderstaand overzicht vind je de eerst komende bijeenkomsten waarvoor je je kunt aanmelden.

 1. 28 mrt

  dinsdag 28 maart 2023

  • Online informatiebijeenkomst NVVK

  Collectief Schuldregelen en Schuldenknooppunt

 2. 18 apr

  dinsdag 18 april 2023

  • Online informatiebijeenkomst NVVK

  Collectief Schuldregelen en Schuldenknooppunt

 3. 01 jun

  donderdag 1 juni 2023

  • Online informatiebijeenkomst NVVK

  Collectief Schuldregelen en Schuldenknooppunt

 4. 04 jul

  dinsdag 4 juli 2023

  • Online informatiebijeenkomst NVVK

  Collectief Schuldregelen en Schuldenknooppunt

Nieuws over Collectief Schuldregelen

 1. Carola Schouten - Martijn Beekman.jpeg

  Van 36 naar 18 maanden: hoe werken we daar naartoe?

  NVVK Live over halvering saneringstermijn

  14 februari 2023 WsnpWetgevingSchuldregelingSaneringskrediet

  In september 2022 pleitten we er in onze Toekomstagenda voor om de Msnp-periode te halveren. In een brief aan de Tweede Kamer beschreef minister Schouten haar voornemen dit inderdaad te gaan doen. In nauw overleg met onder meer het ministerie van SZW en de VNG werken we nu uit hoe de halvering vorm kan krijgen. In NVVK Live van donderdag 23 februari gaan we over het onderwerp in gesprek. Meld je aan om mee te kijken!

 2. Stroomopwaarts.jpg

  'Onze goede relatie met schuldeisers is verder versterkt’

  Stroomopwaarts startte met Collectief schuldregelen

  6 december 2022 NVVK Arrangement

  NVVK-lid Stroomopwaarts (Maassluis-Vlaardingen-Schiedam) is in september gestart met Collectief schuldregelen. Dat vergemakkelijkte direct de administratieve afhandeling met aangesloten schuldeisers. Stroomopwaarts verwacht nog meer versnelling in combinatie met haar aansluiting op het Schuldenknooppunt, vertelt coördinator schuldhulpverlening Linda Derwort.

 3. Cover impactmeting.jpg

  Nieuwe schuldregelmethode levert dit jaar 19 miljoen op, en in 2024 naar schatting 24 miljoen

  Collectief schuldregelen bespaart tijd en geld

  30 november 2022

  Door Collectief schuldregelen komen mensen met schulden sneller tot een schuldregeling en ervaren ze meer schuldenrust. Collectief schuldregelen leverde de overheid, zorgverzekeraars en schuldeisers in 2020 daarom een besparing op van 8 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van SchuldenlabNL in samenwerking met Deloitte. Het onderzoek werd gehouden in opdracht van de NVVK.