Eigen woning en schulden - zo pak je het aan
Schuldhulp woningbezitters
Je huis vanwege je schulden gedwongen moeten verkopen heeft een enorme impact op een hulpvrager. Vaak zijn in zo'n situatie ook kinderen betrokken. Ook al is de verkoopopbrengst voldoende om alle schuldeisers te betalen, toch heeft woningverkoop daarom niet de voorkeur. Gelukkig zijn er alternatieve oplossingen.
Snel naar:
- Hoe werkt schuldhulpverlening aan woningbezitters?
- NVVK-notitie Eigen woning en schulden
- SCHAKEL! - ons samenwerkingsverband met hypotheekverstrekkers
- Handig: NVVK Vraagbaak Hypotheek en schulden
- Casus van de maand
- Belangrijke richtlijnen
Hoe werkt schuldhulpverlening aan woningbezitters?
Een schuldregeling op een goede manier aanpakken en er zowel met de hypotheekverstrekker als schuldeisers uitkomen vergt kennis en enige ervaring. Het verkopen van een woning lijkt de ‘makkelijke’ oplossing, terwijl dit uiteindelijk in niemands belang is. We bieden daarom NVVK-leden graag de benodigde kennis om het behoud van de eigen woning binnen een Msnp-traject te kunnen realiseren.
De NVVK, maar ook hypotheekverstrekkers én de overheid verwachten meer mensen met schulden die ook een woning bezitten. Onze leden zien nu al andere groepen om hulp vragen dan voorheen. De energiecrisis raakt grote groepen mensen en veroorzaakt schulden bij mensen die daar eerder nooit mee te maken hadden. Daar ging corona al aan vooraf, een periode waarin veel ondernemers geraakt werden. Zij bezitten ook vaak een woning.
Wanneer woningbezitters zich melden voor schuldhulp worden ze te vaak niet of niet goed geholpen. Voor veel schuldhulpverleners blijkt schuldregelen met behoud van de woning erg complex te zijn.
NVVK-notitie Eigen woning en schulden
- Onze notitie 'Eigen woning en schulden' helpt je op weg bij de hulp aan woningbezitters met schulden. Lees hier waarom we hem onlangs vernieuwden
- Lees hier de notitie (alleen voor leden)
Schakel! - ons samenwerkingsverband met hypotheekverstrekkers
In Schakel! zoeken de NVVK en de grootste hypotheekverstrekkers de samenwerking op het moment dat een gezamenlijke klant financiële problemen heeft, ook als er nog géén betalingsachterstanden of restschulden zijn op de hypotheek. Door te kijken naar overwaarde of de huidige hypotheekconstructie wordt gezamenlijk gezocht naar mogelijkheden om vaste lasten te verlagen en schulden aan te pakken.
- Lees hier alles over onze afspraken met hypotheekverstrekkers (alleen voor leden)
Tip: heeft jouw hulpvrager een hypotheek met Nationale Hypotheek Grarantie? NHG (www.nhg.nl) ondersteunt geldverstrekkers bij het betaalbaar maken en houden van de lening. Het behouden van de woning, als dat de wens is van de eigenaar, staat daarbij altijd voorop.
Ook bij NHG bestaat de mogelijkheid voor schuldhulpverleners om contact op te nemen en de mogelijkheden tot een oplossing op maat te bespreken. Let wel: de hypotheekverstrekker beslist uiteindelijk, NHG kan slechts faciliteren. NHG is telefonisch bereikbaar op (030) 55 00 520. Of via mail op: operations@nhg.nl.
Tip: Je kunt woningbezitters helpen bij het verlagen van hun vaste lasten door ze te wijzen op het Nationaal Warmtefonds. Mensen met een verzamelinkomen tot € 45.014 kunnen daar tegen 0 % rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
Handig: NVVK Vraagbaak Hypotheek en schulden
Met ingang van december 2022 bieden we NVVK-leden de mogelijkheid ingewikkelde dossiers voor te leggen aan onze Vraagbaak Hypotheek en schulden.
- De Vraagbaak is telefonisch en per mail bereikbaar. Lees hier verder.
- Rechtstreeks naar de Vraagbaak (alleen voor leden)
Casus van de maand
- Casus 1: Rudi wil zijn koopwoning zonder hypotheek houden - maar hij heeft een AOW en 40.000 euro schuld
- Casus 2: Voor Johan en Esther geldt: huren is duurder - maar hun woning heeft forse overwaarde
- Casus 3: Overwaarde van AOW'ers Bertus en Jenny dekt slechts een klein deel van de totale schuld
Belangrijke richtlijnen
De Gedragscode Hypothecaire financieringen regelt dat hypotheeknemers geen last op zich nemen die ze niet kunnen dragen. Hij komt van de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars. De code is bindend voor geldverstrekkers. Als een hypothecair financier de Gedragscode niet naleeft kunnen consumenten daarover een klacht indienen bij de hypothecair financier en zonodig bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD)
Gedragscode Hypothecaire Financieringen