Overslaan en naar de inhoud gaan

Schuldhulp woningbezitters

Eigen woning en schulden - zo pak je het aan

Er kan meer dan je denkt

Je huis vanwege je schulden gedwongen moeten verkopen heeft een enorme impact op een hulpvrager. Vaak zijn in zo'n situatie ook kinderen betrokken. Ook al is de verkoopopbrengst voldoende om alle schuldeisers te betalen, toch heeft woningverkoop daarom niet de voorkeur. Gelukkig zijn er alternatieve oplossingen.

Snel naar:

Hoe werkt schuldhulpverlening aan woningbezitters?

Een schuldregeling op een goede manier aanpakken en er zowel met de hypotheekverstrekker als schuldeisers uitkomen vergt kennis en enige ervaring. Het verkopen van een woning lijkt de ‘makkelijke’ oplossing, terwijl dit uiteindelijk in niemands belang is. We bieden daarom NVVK-leden graag de benodigde kennis om het behoud van de eigen woning binnen een Msnp-traject te kunnen realiseren.

De NVVK, maar ook hypotheekverstrekkers én de overheid verwachten meer mensen met schulden die ook een woning bezitten. Onze leden zien nu al andere groepen om hulp vragen dan voorheen. De energiecrisis raakt grote groepen mensen en veroorzaakt schulden bij mensen die daar eerder nooit mee te maken hadden. Daar ging corona al aan vooraf, een periode waarin veel ondernemers geraakt werden. Zij bezitten ook vaak een woning.

Wanneer woningbezitters zich melden voor schuldhulp worden ze te vaak niet of niet goed geholpen. Voor veel schuldhulpverleners blijkt schuldregelen met behoud van de woning erg complex te zijn.

NVVK-notitie Eigen woning en schulden

Schakel! - ons samenwerkingsverband met hypotheekverstrekkers

In Schakel! zoeken de NVVK en de grootste hypotheekverstrekkers de samenwerking op het moment dat een gezamenlijke klant financiële problemen heeft, ook als er nog géén betalingsachterstanden of restschulden zijn op de hypotheek. Door te kijken naar overwaarde of de huidige hypotheekconstructie wordt gezamenlijk gezocht naar mogelijkheden om vaste lasten te verlagen en schulden aan te pakken.

Nationale Hypotheek Garantie: helpt bij woningbehoud

Heeft jouw hulpvrager een hypotheek met Nationale Hypotheek Grarantie? NHG ondersteunt geldverstrekkers bij het betaalbaar maken en houden van de lening. Het behoud van de woning bij financiële problemen, als dat de wens is van de eigenaar, staat daarbij altijd voorop. In dit webinar hoor je er alles over.

logo NHG              NHG Youtube play

Ook bij NHG bestaat de mogelijkheid voor schuldhulpverleners om contact op te nemen en de mogelijkheden tot een oplossing op maat te bespreken. Let wel: de hypotheekverstrekker beslist uiteindelijk, NHG kan slechts faciliteren. NHG is telefonisch bereikbaar op (030) 55 00 520. Of via mail op: operations@nhg.nl.

Handig: NVVK Vraagbaak Hypotheek en schulden

Heb je in je contacten met bovenstaande partijen tussentijdse vragen? Wil je even sparren, of wil je een advies waar te beginnen? Neem dan contact op met de NVVK Vraagbaak Hypotheek en schulden - alleen voor leden.

Casus van de maand

Belangrijke richtlijnen

De Gedragscode Hypothecaire financieringen regelt dat hypotheeknemers geen last op zich nemen die ze niet kunnen dragen. Hij komt van de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars. De code is bindend voor geldverstrekkers. Als een hypothecair financier de Gedragscode niet naleeft kunnen consumenten daarover een klacht indienen bij de hypothecair financier en zonodig bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD)

Gedragscode Hypothecaire Financieringen

Wat gebeurt er nog meer?

         logo Warmtefonds