Wet SUWI stimuleert proactieve dienstverlening
'Willekeur bij omgang met gegevens ligt op de loer'
De nieuwe Wet SUWI en het bijbehorende Besluit SUWI maken gegevensuitwisseling tussen gemeentelijke diensten en met andere partijen makkelijker. In onze consultatiereactie op het Besluit SUWI geven we het ministerie van Sociale Zaken een aantal belangrijke aandachtspunten mee.
De Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI) beoogt een betere samenwerking door uitwisseling van gegevens tussen uitvoeringsorganisaties op het gebied van werk en inkomen, zoals het UWV, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en gemeenten (inclusief schuldhulpverlening). De Wet en het bijbehorende Besluit SUWI moeten leiden tot een efficiëntere en effectievere dienstverlening aan burgers en werkgevers.
Teveel vrijheid
We constateren in onze consultatiereactie dat gemeentelijke afdelingen, SVB en UWV veel ruimte krijgen om zelf te beslissen of ze gegevens delen met het College van Burgemeester en Wethouders, bijvoorbeeld voor een proactieve dienstverlening in het kader van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.
Lokale verschillen verkleinen
'Door de in het Besluit SUWI geboden ruimte voor de betreffende bestuursorganen ligt willekeur op de loer en is de kans aanwezig dat de mate waarin inwoners een proactief aanbod zullen ontvangen zal afhangen van hun woonplaats. Eén van de doelen van bestuurlijke afspraken in de basisdienstverlening schuldhulpverlening is juist om die lokale verschillen te verkleinen', schrijven we het ministerie.
Schuldhulpverlening gebaat bij duidelijkheid
Daarom adviseren we om op te schrijven wat een gemeente moet doen wanneer bijvoorbeeld UWV en SVB data delen over inwoners met betaalachterstanden. Dit is eerder wel gedaan rond vroegsignaleringsdata en CAK-lijsten (daarop staan mensen met betaalachterstanden bij hun zorgverzekeraar). Voor de gemeentelijke schuldhulpverlening is deze duidelijkheid erg belangrijk.
Ook om eenduidige gegevensuitwisseling te waarborgen verdient dit wat ons betreft meer duidelijkheid. De Wet en het Besluit laten nu teveel open wanneer de situatie van een inwoner wijst op problematische schulden. We bepleiten concrete richtlijnen zodat duidelijker wordt wanneer een signaal een goede indicatie vormt voor meer schulden en gegevensuitwisseling proportioneel is. Daar zijn zowel de verzender (de schuldeiser) als de ontvanger van het signaal (de schuldhulpverlener) bij gebaat.
Gebruik het Schuldenknooppunt
In onze consultatie noteren we verder dat het Schuldenknooppunt volgens ons de aangewezen partij is om (vroeg)signalen rond problematische schulden van inwoners te transporteren tussen signaalgevers en signaal ontvangers. Het aansluiten op bestaande systemen geniet de voorkeur boven ‘nieuwe routes’.
Aandacht voor Caribisch gebied
Ook in Caribisch Nederland (waar de NVVK op dit moment adviseert inzake financiële hulpverlening) is er behoefte aan informatie-uitwisseling tussen overheidspartijen, schuldeisers en financieel hulpverleners. De SUWI-wet geldt daar niet, we hebben het ministerie gevraagd om wetgeving die ook in dat deel van Nederland obstakels uit de weg kan helpen.