Overslaan en naar de inhoud gaan

De hardheidsclausule

Infographic

De hardheidsclausule

Klanten die eigenlijk niet voldoen aan de voorwaarden van de Wnsp worden soms toch toegelaten als je een beroep doet op de hardheidsclausule. Dat is mogelijk wanneer er een stabiele verandering in het gedrag is waardoor de oorzaak van de schuldproblematiek is weggenomen.

Bij zo’n verandering (ook wel wending ten goede) kan de rechter ervan uitgaan dat die problemen niet meer zullen optreden of onder controle zijn. Dat is bijvoorbeeld zo in de volgende gevallen:

  • Een verslaving is minimaal 1 jaar onder controle, zoals aangetoond door de behandelaar.
  • Er is beschermingsbewind geregeld.
  • Er is voldoende hulpverlening.
  • Er is een stabiele leefsituatie gecreëerd. 

Je moet als professional schuldhulpverlening zelf om toepassing van de hardheidsclausule vragen. Doe dat ook als je twijfelt of die wel van toepassing is, zodat de rechter erover kan oordelen.

Hoe doe je een beroep op de hardheidsclausule?

De hardheidsclausule maakt onderdeel uit van het verzoekschrift Wsnp ex art. 284 Fw. Door de vragen daarover in te vullen vraag je de rechter om te beoordelen of de hardheidsclausule van toepassing is. Leg daarbij goed uit waarom er geen risico op herhaling meer is. De rechter moet een eventuele afwijzing motiveren.  

Infographic met voorbeelden

Bureau Wsnp en de NVVK maakten een infographic met uitleg en voorbeelden van rechterlijke uitspraken klanten die al dan niet zijn toegelaten tot de Wsnp.

Infographic 'Een beroep doen op de hardheidsclausule' (pdf, 298 kB)