Hulp voor ondernemers met schulden
Schuldhulp ondernemers
Sinds de wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (1-1-2022) is duidelijk dat gemeenten ook aan ondernemers met (dreigende) problematische schulden schuldhulpverlening moeten bieden. We hebben daarover met elkaar afspraken gemaakt in artikel 11 van de NVVK-gedragscode (pdf, 489 kB) en er is een module schuldhulpverlening voor ondernemers opgesteld.
Schuldhulpverlening voor ondernemers (SHVO) vraagt meer kennis dan schuldhulpverlening aan particulieren, onder meer omdat ook de levensvatbaarheid van de onderneming moet worden beoordeeld en de schulden vaak juridische aandachtspunten hebben. De NVVK vindt het van groot belang dat SHVO in elke gemeente toegankelijk is. Gemeenten kunnen die expertise zelf in huis halen, organiseren in een samenwerkingsverband of uitbesteden aan een gespecialiseerde organisatie.
Snel naar:
- Hoe werkt schuldhulpverlening aan ondernemers?
- Belastingdienst
- Meer informatie
- Voor leden
- Pilot Saneringskrediet voor ondernemers
Hoe werkt schuldhulpverlening aan ondernemers?
Schuldhulp aan ondernemers verloopt in de basis hetzelfde als de hulp aan een particuliere inwoner. De aanmelding kan starten via een vroegsignaal en kan dezelfde crisisinterventies nodig hebben.
Stabilisatie
Naast de aspecten van stabilisatie van een particuliere hulpvrager, is het bij de ondernemer tevens van belang het inkomen uit de onderneming vast te stellen. Daarvoor moet vaak eerst de boekhouding op orde worden gebracht. Dit kan in eerste instantie met behulp van een vrijwilliger die de papieren administratie ordent, waarna de eigen boekhouder de aangiftes indient. Vervolgens dienen de benodigde aangiftes bij de Belastingdienst te worden ingediend. Tot slot dient de levensvatbaarheid van de onderneming te worden beoordeeld.
Begeleiding en/of coaching is ook in het traject van de ondernemer een belangrijk aspect. Afhankelijk van de oorzaak van het ontstaan van de schulden, je kennis en vaardigheden, kun je zelf een begeleidingstraject aanbieden of verwijs je naar een (bedrijfskundig) coach.
Je kunt de kennisgeving inzetten voor 8 maanden schuldenrust in de aanloop naar een schuldenregeling.
Schulden in kaart brengen
Nadat de ondernemer een schuldregelingsovereenkomst heeft getekend, worden eerst de schulden in kaart gebracht. Daarbij gaat de schuldhulpverlener na welke schulden volledig betaald moeten worden omdat dat cruciaal is voor het voortbestaan van de onderneming. Ook moet de schuldhulpverlener rekening houden met pand- of hypotheekrechten op inventaris of gebouwen en met mogelijke vorderingen omzetbelasting. Leasecontracten vallen buiten de schuld voor zover deze behoren tot de normale bedrijfsvoering. Na het opvragen van saldi maakt de schuldhulpverlener een overzicht van (deels) te saneren en niet te saneren schulden.
Saneringskrediet of schuldbemiddeling
Op basis van het schuldenoverzicht maakt de schuldhulpverlener een beargumenteerde keuze voor een saneringskrediet of een schuldbemiddeling. Een saneringskrediet heeft de voorkeur. Indien het Bbz-krediet geen optie is dan kan de Kredietbank een krediet verstrekken met borging door het Waarborgfonds Saneringskredieten.
Saneringsvoorstel en overeenkomst
De schuldhulpverlener stelt een saneringsvoorstel SHVO op en sluit een overeenkomst met schuldeisers. Soms is er een dwangakkoord nodig voordat het voorstel kan worden uitgevoerd.
De richtlijn voor NVVK-leden is dat een schuldhulpverlener het traject vanaf de schuldregelingsovereenkomst tot de overeenkomst met schuldeisers binnen 180 dagen afrondt.
Belastingdienst
Met de Belastingdienst is een addendum op het convenant van toepassing: Addendum op het Convenant NVVK - Belastingdienst, CAK, CJIB, DUA, SVB en UWV (pdf, 199 kB). De Belastingdienst werkt vaak mee met schuldenregelingen. Let daarbij op het volgende:
- De Belastingdienst doet bij een schuldregelingsvoorstel voor een ondernemer een extra toets op levensvatbaarheid.
- Belangrijk is dat de ondernemer alle aangiftes heeft ingediend bij de Belastingdienst
- Voor snellere behandeling van het voorstel kun je gebruik maken van afgesproken onderwerpregels.
- Maak ook gebruik van deze checklist bij het saneringsvoorstel.
Meer informatie
- Werkwijzer Ondernemers en schulden (Schouders Eronder)
- Gemeentelijke ondersteuning van ondernemers met financiële zorgen (VNG)
- Gemeentelijke ondersteuningsproducten en concrete handvatten (VNG)
- Ondernemers met financiële zorgen: Voorbeelden, kennis en ervaringen uit gemeenten (VNG)
- Geldboek voor ondernemers (KvK)
Voor leden
NVVK biedt leden meer informatie.
- Informatie over omgang met omzetbelasting bij sanering van schulden (pdf, 16,4 kB)
- De SHVO-community: voor uitwisseling van vragen en ideeën bij de leden van de NVVK
Nieuws over schuldhulp ondernemers
-
Meld je voor 31-12 aan bij de pilot en betaal geen fondspremie
Zet jij al saneringskredieten in voor ondernemers met problematische schulden?
2 december 2024
Er zijn inmiddels binnen de pilot Saneringskredieten voor ondernemers voor 70 dossiers borgstellingen verstrekt. Er is nog plek voor een aantal dossiers. Meld je dus snel aan! Als je dat uiterlijk 31 december doet, betaal je geen fondspremie.
-
Studiemiddag NVVK/VNG 'Ondernemers helpen' met bijdrage KvK
Het taboe doorbreken: stoppen is geen falen
20 november 2024
Bij een ondernemer opperen om te stoppen met het bedrijf is niet eenvoudig. Want stoppen is vaak geen optie. Hoe ga je hier tóch het gesprek over aan? Christiaan Hazelaar, ondernemersadviseur bij de KvK, verzorgt hierover een workshop tijdens de studiemiddag Ondernemers met financiële zorgen op 3 december.
-
Franceline Visser (VNG) pakt op onze studiemiddag de 'Toolkit communicatie ondernemers' met je uit
Ondernemers bereiken? Communiceer positief
11 november 2024
Hoe communiceer je het beste met ondernemers met financiële problemen, zodat zij zich aangesproken voelen en in actie komen? Tijdens de studiemiddag 'Ondernemers met financiële zorgen' van NVVK en VNG krijg je hier talloze tips over.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 23
- Volgende pagina