Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Eén overheidsconvenant’ per 1 juli van kracht

‘Eén overheidsconvenant’ per 1 juli van kracht

30 juni 2020 Schuldeisers

Zes overheidsorganisaties zetten in april hun handtekening onder het Een Overheid-convenant. Vandaag wordt het van kracht. Dat betekent dat NVVK-schuldhulpverleners bij deze zes overheidsorganisaties niet meer hoeven te wachten op instemming op een voorstel. Je kunt meteen door!

Het convenant zorgt voor:

  • sneller duidelijkheid voor hulpvragers, 
  • minder over-en-weer overleg tussen hulpverlener en overheidsschuldeiser en 
  • meer tijd om meer mensen te helpen. 

Dat is heel belangrijk voor de hausse aan hulpvragen die schuldhulpverleners vanwege de coronacrisis verwachten. De overeenkomst komt daarom op het juiste moment.

Belangrijke stap

Ruim een half miljoen Nederlanders hebben problematische schulden. Overheidsschulden maken een belangrijk deel uit van het schuldenpakket van de gemiddelde hulpvrager. Om ze op te lossen, zetten de Belastingdienst, UWV, CJIB, Sociale verzekeringsbank, het CAK en DUO samen met de NVVK, de vereniging van geldontzorgers, in april een belangrijke stap met de presentatie van ‘Eén Overheidsconvenant’. Vandaag wordt het convenant van kracht. 

Versoepeling samenwerking

Het zestal overheidsorganisaties beheert het grootste deel van de overheidsvorderingen op mensen met schulden. Het convenant verbetert en versnelt het proces van schuldregelen. In 2019 meldden zich 89.152 mensen voor schuldhulp. Bij 20.471 mensen kwam er een schuldregeling tot stand. Bijna iedereen in deze groep heeft (ook) schulden bij de overheid. 

Sneller duidelijkheid

Het convenant is dus van grote betekenis voor het schuldregelingsproces. Het verbetert de samenwerking tussen de schuldhulpverlener en de zes overheidsorganisaties.

  • voor mensen met schulden betekent het convenant dat er sneller duidelijkheid komt over hun financiële situatie;
  • de zes overheidsorganisaties zijn minder tijd kwijt aan het reageren op voorstellen om schulden te regelen;
  • voor schuldhulpverleners creëert het convenant tijd om dieper in te gaan op gedragsverandering bij hulpvragers.

CAK: voorstel sturen niet meer nodig

In de addenda zijn voor een aantal overheidsorganisaties nadere bepalingen opgenomen. Voor bijvoorbeeld CAK is het helemaal niet meer nodig een voorstel te sturen. Alleen het eindbericht (wanneer duidelijk is of er wel of geen regeling komt) moet nog naar het CAK.

Meer informatie en de addenda vind je in de Kennisbank (alleen voor leden)

Hier een webinar waarin het convenant ter sprake kwam

Dit filmpje maakten we ter gelegenheid van de ondertekening

Sleutelwoorden

Schuldeisers