Overslaan en naar de inhoud gaan

Warm doorverwijzen

Tijdens hun sociale incasso komen schuldeisers klanten tegen die financiële hulp van de gemeente nodig hebben. Met instemming van de klant, verwijst de schuldeisers zijn klant ‘warm door’ naar de gemeente. Op deze manier zorgt Warm doorverwijzen ervoor dat hulpvragers niet uit beeld raken en tijdig de juiste ondersteuning krijgen.

Meer over Warm doorverwijzen

Warm doorverwijzen is nog in ontwikkeling, maar heeft de potentie om een belangrijk instrument te worden in het creëren van schuldenrust. Schuldeisers hebben steeds vaker direct contact met hun klanten en signaleren zo sneller wanneer financiële hulp nodig en gewenst is.

Momenteel loopt er een pilot waarin twee waterbedrijven hun klanten warm kunnen doorverwijzen naar de gemeenten. De eerste resultaten laten zien dat korte lijnen tussen schuldeisers en gemeenten essentieel zijn voor succes.

Met deze pilot beoogt de NVVK een landelijk dekkend netwerk op te zetten waarin schuldeisers en schuldhulpverleners effectief samenwerken om betalingsachterstanden vroegtijdig aan te pakken en problematische schulden te voorkomen.

Meer weten?

Nieuws over Schuldenrust

  1. Schuldenrust-tekening.jpg

    Drie routes om stress weg te nemen en rust te creëren

    Deze animatie laat je zien hoe je snel schuldenrust bereikt voor je hulpvrager

    12 oktober 2022

    Schuldenrust helpt je hulpvrager. Hij merkt dat hulp vragen effectief is, er ontstaat rust om samen met jou inzicht te krijgen in de financiën, en rust geeft ruimte om stappen te zetten op weg naar een stabielere financiële situatie. Deze animatie toont je drie effectieve manieren om schuldenrust te bereiken.

  2. Overhandiging2.jpg

    Denk met ons mee over ontwikkeling financiële hulpverlening

    Minister Schouten ontvangt eerste exemplaar NVVK-essaybundel 'Tijd voor Toekomst'

    16 september 2022

    Om het 90-jarig bestaan te markeren publiceerde de NVVK een essaybundel die schetst wat nodig is om financiële hulpverlening de toekomst in te brengen. Onder de titel 'Tijd voor toekomst' bundelen we 7 essays en 7 interviews. We gebruikten de inhoud van de bundel ook voor onze eigen Toekomstagenda.

  3. Joeri.png

    Schuldregelen met een niet sluitende begroting: dit kan je doen

    Toon lef en bied perspectief met gebruik van bestaande wetgeving

    9 september 2022

    Veel inwoners krijgen hun maandbegroting niet meer sluitend. Er ontstaan schulden. Bij de zoektocht naar hulp komt men uit bij de gemeente die, in geval van schulden, op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) hulp probeert te bieden. Beleidsadviseur Joeri Eijzenbach gaat in dit artikel na welke mogelijkheden er zijn wanneer de begroting niet sluitend is.