Overslaan en naar de inhoud gaan

Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden

Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden

De NVVK en Divosa introduceerden vanaf 2022 de monitor 'Schuldhulpverlening in onzekere tijden'. Iedere drie maanden brengen we deze monitor uit op basis van de inbreng van een vast panel van respondenten die 90 gemeenten representeren. Zo bieden we het meest actuele overzicht en kunnen we cijfers vergelijken met voorgaande maanden en jaren.

De resultaten van de monitor helpen ons om een landelijk beeld te krijgen van de hulpvraag die op de schuldhulpverlening afkomt. Daarmee kunnen we in ons netwerk belangrijke partijen informeren. Voor de NVVK en Divosa geven de signalen input voor gesprekken met leden over wat nu en straks in de praktijk nodig is in gemeentelijke schuldhulpverlening.

Nieuwe monitor na Corona

De monitor is in 2020 gestart onder de naam 'Schuldhulpverlening in Coronatijd'. Deze monitor gaf een beeld hoeveel financiële hulpvragen er tijdens de coronacrisis op gemeenten afkwamen en in hoeverre gemeenten de tijd en capaciteit hebben om hulp te bieden.

De coronamaatregelen zijn sinds begin 2022 vrijwel helemaal opgeheven. Reden om de monitor Schuldhulpverlening in coronatijd op te heffen, leek voorhanden. Maar de inflatie, de oorlog in Oekraïne, de stijgende (energie)prijzen en de beëindiging van de laatste coronasteunmaatregelen is de behoefte om een vinger aan de pols te houden hoog. Per 2022 is deze monitor daarom verdergegaan onder de naam 'Schuldhulpverlening in onzekere tijden'.

Monitor schuldhulpverlening onzekeretijden_Q4 2023

Elke drie maanden doen we een uitvraag met behulp van een enquête. Daarna volgt er een uitgebreide analyse op basis van de resultaten. Op deze pagina vind je een overzicht van alle monitoren tot nu toe.

Overzicht monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden

Kennisbank

Jaar

2020202120222023

Sleutelwoorden

Monitor schuldhulpverlening