Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijk Convenant Vroegsignalering Schulden | meld je aan!

Landelijk Convenant Vroegsignalering Schulden | meld je aan!

10 november 2020

Op 1 januari 2021 is het zover: dan geldt de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, waardoor vroegsignalering voor alle gemeenten een verplichte taak wordt.

In de afgelopen tijd heeft een werkgroep hard gewerkt aan de totstandkoming van een Landelijk Convenant Vroegsignalering dat vandaag ondertekend wordt. Hierin zijn afspraken vastgelegd om vroegsignalering van schulden eenvoudig en uniform te implementeren. Dit Convenant wordt door de NVVK, de VNG en de koepels Energie Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, Vewin en Aedes ondertekend.

Bij dit Convenant hoort ook een (model) Overeenkomst. In deze Overeenkomst staan de te maken afspraken tussen gemeenten en de individuele vaste lasten partners. Beide documenten zijn te vinden op de pagina Landelijk Convenant Vroegsignalering.

Initiatief ligt bij de gemeente!

De NVVK faciliteert het digitale ondertekenproces van alle benodigde overeenkomsten tussen gemeenten en de zorgverzekeraars, energie- & waterleveranciers. Op verzoek van Aedes ligt het initiatief voor deelname door de woningcorporaties vooralsnog bij de individuele corporaties.

Wil jouw gemeente gebruik maken van het Landelijk Convenant Vroegsignalering en van het digitale ondertekenproces? Meld je dan aan via dit formulier. Nadat alle benodigde informatie aangeleverd is, benaderen we de hierin aangewezen contactpersoon Vroegsignalering vanaf 18 november 2020 via mail. In een online omgeving kan de contactpersoon daarna selecteren welke vaste lasten partners namens de gemeente een LCV-Overeenkomst aangeboden krijgen ter ondertekening.

Vragen?

Op de NVVK-community vroegsignalering en de website van de NVVK zijn al de nodige antwoorden op veel voorkomende vragen te vinden. Deze zullen regelmatig aangevuld worden. 

Heb je toch nog vragen over het bovenstaande?

Stuur dan een mail naar projecten@nvvk.nl, dan nemen wij contact met je op.