Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijk Convenant Vroegsignalering

Landelijk Convenant Vroegsignalering

Per 1 januari 2021 is de wetswijzing op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht. Met deze wijziging is vroegsignalering van schulden een wettelijk taak voor gemeenten geworden. De NVVK vergemakkelijkt en versnelt de samenwerking tussen gemeenten en vaste lasten partners met het Landelijk Convenant Vroegsignalering. Dit convenant is afgesloten tussen de NVVK, VNG en koepels van vaste lasten partners. De NVVK faciliteert een online ondertekenportaal waarin individuele gemeenten en leveranciers de bij het convenant horende overeenkomst kunnen tekenen.

  • Ingangsdatum convenant: 10 november 2020 (VNG, NVVK, Aedes, Energie Nederland, VEWIN, de vereniging van drinkwaterbedrijven en Zorgverzekeraars Nederland), en 15 december 2020 (koepelorganisaties van studentenhuisvesters, private en particuliere verhuurders) en 27 juli 2021 (VGM NL)
  • Laatste herzieningsdatum LCV Overeenkomst: december 2022
  • Betrokken partijen: VNG, NVVK, Aedes, Energie Nederland, VEWIN Zorgverzekeraars Nederland, IVBN, VGM NL, Stichting Kences en Vastgoed Belang.
  • Soort convenant: Landelijk convenant met koepels

Verbeterde vroegsignaleringsafspraken

De vroegsignaleringsafspraken zijn eind 2022 aangepast. We hebben alle veranderingen voor je samengevat in deze informatieve infographic. Let op: de infographic eindigt met een oproep, want je moet er wel wat voor doen om deze nieuwe afspraken te laten functioneren in jouw organisatie.

Vroegsignalering A7 web formaat

Downloads

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over het Landelijk Convenant Vroegsignalering? De NVVK heeft alle vragen en antwoorden voor je een rijtje gezet:

Voor verhuurders hebben we alle informatie op een aparte pagina verzameld: Vroegsignalering door verhuurders: alle informatie op een rijtje

Heb je desondanks nog vragen? Stel ze via projecten@nvvk.nl

Aanmelden

Wil je gebruikmaken van het Landelijk Convenant Vroegsignalering en het digitale ondertekeningsproces? Dat kan via onderstaande links:

Inloggen 

Heb je je al aangemeld en een login? Inloggen doe je hier: nvvk.vroegsignalering.nl/login

Instructievideo's over het ondertekenportaal

Kennisbank

Jaar

2020

Thema

Convenanten