Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijk Convenant Vroegsignalering

Landelijk Convenant Vroegsignalering

Per 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) gewijzigd. Met deze wijziging is vroegsignalering van schulden een wettelijk taak geworden voor gemeenten en vaste lasten partners (energie, water, zorgverzekering en huur).

De NVVK vergemakkelijkt en versnelt de samenwerking tussen gemeenten en vaste lasten partners met het Landelijk Convenant Vroegsignalering. Dit convenant is afgesloten tussen de NVVK, VNG en koepels van vaste lasten partners. De NVVK faciliteert een online ondertekenportaal waarin individuele gemeenten en leveranciers de bij het convenant horende modelovereenkomst kunnen tekenen.

  • Ingangsdatum convenant (tekst voor alle partijen gelijk):
    • 10 november 2020 voor VNG, NVVK, Aedes, Energie-Nederland, Vewin en Zorgverzekeraars Nederland
    • 15 december 2020 voor de koepelorganisaties van studentenhuisvesters, private en particuliere verhuurders
    • 27 juli 2021 voor Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL)
  • Laatste herzieningsdatum LCV Overeenkomst: december 2022
  • Betrokken partijen: VNG, NVVK, Aedes, Energie-Nederland, Vewin, Zorgverzekeraars Nederland, IVBN, VGM NL, Stichting Kences en Vastgoed Belang.
  • Soort convenant: Landelijk convenant met koepels

Verbeterde modelovereenkomst

De afspraken over vroegsignalering zoals vastgelegd in de modelovereenkomst zijn eind 2022 aangepast. We hebben de veranderingen voor je samengevat in deze informatieve infographic:

Vroegsignalering A7 web formaat

Downloads

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over het Landelijk Convenant Vroegsignalering of de modelovereenkomst? We hebben diverse vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet:

Specifiek voor verhuurders hebben we alle informatie op een aparte pagina verzameld: Vroegsignalering door verhuurders: alle informatie op een rijtje

Heb je desondanks nog vragen? Stel ze via projecten@nvvk.nl

Aanmelden NVVK Ondertekenportaal

Wil je gebruikmaken van de modelovereenkomst behorende bij het Landelijk Convenant Vroegsignalering en het digitale ondertekeningsproces? Meld je dan hier aan:

Inloggen 

Heb je je al aangemeld en een login ontvangen voor het NVVK ondertekenportaal? Inloggen doe je hier: nvvk.vroegsignalering.nl/login

Een nieuwe ondertekenaar of contactpersoon voor het NVVK Ondertekenportaal kun je rechtstreeks doorgeven via helpdesk@inforing.nl.

Instructievideo's over het ondertekenportaal

Kennisbank

Jaar

2020

Thema

Convenanten